Mazda MX-5 RF 180 Takumi - A nyár színei

by Mészáros Gergely

Az elmúlt néhány nap során millió színbe borult természet megint bebizonyította, hogy nincs tarkább évszak az ősznél. Most azonban a nem kevésbé változatos és mozgalmas nyár árnyalatait és fényeit mutatjuk meg egy Mazda MX-5 RF segítségével.

Panelparasztként, mely a Szélpál-féle értelmező szótár szerint a panelházban szocializálódott hétvégi kertészt jelenti, mindig megszédít a színpompás élővilág. Jó, a krokodiloktól és az anakondáktól irtózom, s egy ráját sem simogatnék meg puszta kézzel - a világ összes kincséért sem -, de a „nem harapós” állatok és a szépséges növények lenyűgöznek. Meg a tacskók, nekem egyértelműen ők jelentik az evolúció csúcsát, illetve közülük is Mázli kutya. Úgyhogy minden évben rácsodálkozom az ébredő tavaszra és az azt követő tarka nyárra, élvezve a napsütést és a színkavalkádot. Ehhez nincs is jobb partner egy biciklinél, vagy ha már úgyis négykerekűeket tesztelünk, akkor egy kabriónál, netalántán egy roadsternél: lassan, ráérősen kanyarogni a Balaton-felvidék megunhatatlan, zöld lankáin és völgyein. Ugyanez egy Ford Tourneo Connectben ülve közel sem ennyire idilli élmény, mert a magas vezetőüléséből tökéletesen látni az út szélére dobott tengernyi szemetet. Bezzeg a Mazda MX-5-ből csak a szépet látjuk...
Mivel épp’ hiányoztam az aktuális biológiaóráról, nem ismerem az összes növény nevét, nagyjából annyi maradt meg a tanulmányaimból, hogy sárgán virágzik a tök. Meg a repce, jellegzetes olajos szagától kísérve, mellette meg pipacs öltözteti pirosba a tájat, máshol pedig aranyló búza-, s mézelő bíbor virágmezők lengedeznek a széltől. Felettünk ártatlan, fehér fellegek hömpölyögnek az égen, aztán hirtelen haragos, fenyegető viharfelhőkké torlódnak össze, hogy özönvíz formájában csillapítsák a nyári kánikulát. De hogyan! A föltelt árkokból koszos folyamok lépnek ki, s a sártól barnuló víztömeg nemcsak az utat árasztja el, hanem olykor még a fehér roadster gépháztetején is átcsap.
Persze, írhatnék róla is, az MX-5-ről, de mi újat, mi érdekeset tudnék mondani? Mondjuk az egyik kollégám totál szerelmes belé, nem is nagyon titkolja, nem tudom, hogy a felesége miként viseli a négykerekű konkurenciát. Amikor van rá lehetősége, elkéri és teszteli, vagyis örömautózik vele, mert arra nagyon jó a kis Mazda. Méghozzá többféle módon.
mazdamx5rf180takumi01Kezdjük azzal, hogy az aktuális Mazda MX-5 RF 180 Takumi nem is igazi kabrió, pontosabban roadster, hanem inkább egy targa modell. Az RF-nek ugyanis keményteteje van, aminek pusztán a középső része tűnik el a fejünk fölül, ezáltal kevésbé szeles az utastér, viszont megvan a nyitottság érzése, különösen lehúzott ablakokkal. Gombnyomásra megnyílik egy új világ, „karnyújtási” távolságra kerül az égbolt, színesebbé, intenzívebbé válnak a hatások, mintha kiélesednének az érzékszerveink is. Jobban halljuk a kipufogó, a motor muzsikáját, csikarja az orrunkat az olvadó aszfalt szaga, simogat a szél, nem is beszélve a fejünkre tűző napsugarakról és az alattomosan támadó UV-sugarakról. Kötelező, vagy legalábbis erősen ajánlott a baseball sapka és a kendő! Meg egy kacskaringós útszakasz. Hiszen attól, hogy RF, még igazi MX-5 a tesztautó, tradicionális hátsókerék-hajtással, igen direkt, jó fogású kormánnyal, legendásan rövid úton járó, hatfokozatú manuális váltóval és életteli, 180 lóerős benzinmotorral. Szinte elég rágondolnunk, s az MX-5 máris a kívánt irányba vágtat, jobbra, balra, előre; talán tényleg egybeforrtunk vele?! Jinba Ittai, ahogy a Mazda mondja, ló és lovasa összenőve, ösztönös szinergiában; hát, valami igazándiból lehet benne. Csak az MX-5-ben nem egy nyeregben, hanem a földön ülünk, majdnem, mint egy gokartban, s azt sem hiszem, hogy egy paci ennyire kényelmes lenne. Mivel azonban sosem lovagoltam, ezt nem állíthatom teljes bizonyossággal.
mazdamx5rf180takumi06aA legnagyobb meglepetést egyébként azzal okozta az MX-5, hogy milyen jól viseli a csapnivaló magyar utakat, miközben zseniálisan fordul a sperrdifinek is hála. Nyilván a szemet gyönyörködtető, 17 colos BBS könnyűfém felnikre vigyáz az ember, de már-már a hihetetlen kategória, amit a kis Mazda tud. Rugózási komfort szempontjából. 4000-es fordulat felett viszont más miatt lesz élvezetes az MX-5 RF Takumi vezetése. Ekkor kel életre a 2.0 literes SkyactivG erőforrás: ahogy rohan a piros mező felé a fordulatszámmérő mutatója, úgy nő az ereje, mintha Honda-génjei is lennének. Na, jó, ez azért túlzás, 7000-nél adja le a maximális, 184 lóerős teljesítményét, s ott kezdődik a tiltott tartomány. Ezzel párhuzamosan az orgánumát is kibontakoztatja az RF, telten, hátborzongatóan mély hangon szól, üvölt az erőmű, ennél csak az Abarth szól szebben a négyhengeresek közül. Mennyei muzsika mindkettő.
mazdamx5rf180takumi03aHa viszont sok belőle, elég felkapcsolni vagy visszavenni a gázból, ilyenkor, sétakocsikázáskor a finomságával, kulturáltságával és a takarékosságával kényeztet az RF Takumi. A közvetlensége megmarad, csupán lelassulnak, nyugodtabbá válnak a történések, észrevesszük a 2000-nél felvillanó váltási segédet, a táblafelismerő jelzéseit, az eddig felesleges, ám igényes hifit. Akkor sincs baj, ha követjük a gangolásra figyelmeztető, az alacsony károsanyag-kibocsátását mindig szem előtt tartó jelzést, a már sokat dicsért aggregátnak erre sincs egy rossz szava sem, csak teszi a dolgát szinte hangtalanul, mindenféle dacos rángatás nélkül. Ötvennél hatodikban? Agyrém, de az sem probléma!
mazdamx5rf180takumi28Viszont a kétszemélyes utastérbe ne akarjunk sok dolgot rakni, a legszükségesebb holmiknak ott a 127 literes csomagtér. És ugyanolyan passzentos, mint eddig, amin a Takumi felszereltségi szint elegáns kiegészítői, például a piros bőr sem segít, 182 centis magassággal azonban még éppen jó. S talán hozzájárul a szoros kapcsolathoz, a Jinba Ittai érzéshez, a kényelmes, ám jól tartó ülésekkel együtt. Ezért szívesen együttélünk ezzel, legszívesebben ki sem szállnánk belőle, kezdjük megérteni szerelmes kollégánkat, talán a mi szívünket is elcsavarja a japán roadster?!
mazdamx5rf180takumi12Most komolyan, ez kérdés? Már a formája miatt félreteszünk minden észérvet, pláne, hogy ez valóban kettő az egyben. Iszonyú menő kis kupé, pompás színösszeállításban, s olyan formás domborulatokkal, amit a szexi fehérnemű modellek is megirigyelnének. Ha pedig lehúzzuk a tetejét, akár menet közben (10 km/h-s tempóig), na, az az igazi!
mazdamx5rf180takumi33Ui.: Lehetne még felszereltségről, méretekről, fogyasztásról (ami egyébként szintén döbbenet: 6,4 liter/100 km), a kör alakú műszerekről és miegymásról hosszan mesélni, de inkább azt javaslom, hogy aki tudja, próbálja ki. Tudom, 12.114.900 forint sok pénz, de higgyék el, ezúttal az utolsó fillér is megéri. Ennyit a nyárról, legközelebb egy szürke Golfról mesélünk, melyet az őszi ködben próbáltunk ki.


Beefeater  Blood Orange Gin – Piros, mint a vér(narancs)

beefeaterlondonginbloodorange04Ha már játszunk a színekkel, akkor mi mást is kínálhatnánk a tarka-barka nyárban pózoló tejfehér Mazda MX-5 RF Takumi mellé, mint egy vérvörös gint: a Beefeater London Bloog Orange-ot. Mielőtt azonban kortyolnánk belőle, nézzük meg, hogy mit is iszunk. Ahogy a legenda szól, a Beefeater Gint „100 százalékban a gabona lelkéből” desztillálják. A gyártó már 1863 óta működik, jelenleg a londoni Kenningtonban székel. A receptje szupertitkos, csak annyit tudni róla, hogy a Beefeater Gin kilenc különböző növényt tartalmaz: boróka, angyalgyökér, angyalgyökér-mag, koriandermag, édesgyökér, mandula, orris gyökér, sevillai narancs és citromhéj. Állítólag abban is egyedülálló, hogy a citrom, a sevillai narancs, az egész borókabogyó és más természetes növények héját 24 órán keresztül áztatják a lepárlás előtt. Ez a folyamat teszi lehetővé az aromák teljes kivonását a növényi anyagokból, illékony olajok széles választékát megkötve. Maga a desztilláció befejezése körülbelül nyolc órát vesz igénybe, Desmond Payne mester desztillátor felügyelete alatt. A szeszt innen Skóciába viszik, ott keverik és palackozzák 40%-osra. Ugyanakkor az amerikai piacra egy 47 százalékos verziót is készítenek a keverőmesterek.
beefeaterlondonginbloodorange06Egyébként, ahogy arról már volt is szó, a Beefeater története egészen 1862-ig vezethető vissza, amikor is az 1835-ben született James Burrough 400 fontért megvásárolta a Cale Street-i Chelsea szeszfőzdét a John Taylor Rectifier & Compounder-től, és saját stílusú gin kezdett gyártani. Az 1876-os vállalati részvénylisták már növekvő mennyiségű gint mutattak be, méghozzá olyan márkanevekkel, mint a Ye Old Chelsea és a James Bourrough London Dry, valamint az Old Tom stílusok. A kísérletezéssel, új eljárások feltalálásával és felhasználásával töltött időnek köszönhetően a tulajdonos felfedezte, hogy egy adott botanikai recept keverése merész, teljesen új ízű gint eredményezett, amelyet Beefeater Ginnek nevezett el, ami a gyors sikere után a James Burrough Company kiemelt termékévé vált. S még ma is az eredeti Beefeater 1895-ös receptkönyve határozza meg, hogy kilenc növény elengedhetetlen (boróka, angyalgyökér, angyalgyökér-mag, koriandermag, édesgyökér, mandula, orrisz gyökér, sevillai-narancs és citromhéj) ahhoz, hogy a testes és robusztus íz annyira megkülönböztethető legyen ebben a ginben.
beefeaterlondonginbloodorange02Most pedig következzen a választottunk, a Blood Orange verzió. Míg maga a Beefeater az egyik legnépszerűbb London Dry Gin, a sok kísérletezésnek köszönhetően, az alap fűszerek mellett jópár ízesített verzió is megjelent a piacon. Ilyen az epres Beefeater Pink és a vérnarancsos Beefeater Blood Orange Gin is. A vérnarancs ötlete már az alapító James Burrough recepjeiben is felmerült, mint fontos alkotó rész, de a sevillai narancs és citrom héja annyi citrusosságot adott, hogy 120 évre jegelték a vérnarancsot. Most viszont eljött az ideje, alapvetően azoknak ajánljuk, akik szeretik a kicsit túltolt citrusos ízeket, melyek édeskés savassága a kesernyés alap ízekkel remekül kiegészítik egymást.

Margarita:

50 ml Beefeater Blood Orange Gin
20 ml fűszeres szirup
15 ml friss citromlé
25 ml friss narancslé

A pohár száját ebbe mártjuk: 2 teáskanál durva só, fél teáskanál cayenne bors és citromlé.
A fűszeres szirup receptje a következő: 1 csésze méz vagy juharszirup, 1 csésze víz, fél evőkanál kurkuma és fél teáskanál cayenne bors.
beefeaterorangeandturmerickicker1

 

Pin It