Volkswagen Golf Style 1.5 e-TSI DSG - Szürke Golf a ködben

by Mészáros Gergely

Van, amikor nagyon meg kell dolgozni valamiért. Például egy-egy jó, figyelemfelkeltő, frappáns címért. Néha többet gondolkodom rajta, mint amennyi idő alatt az egész tesztet „megszülöm”. Máskor meg csak úgy jön magától, adja a helyzet, mint például most: „Szürke Golf a ködben”.

Egyébként vasárnap délután van, elmúlt öt óra, besötétedett és közeledik a kijárási tilalom ideje, viszont az „és megint dühbe jövünk!” című klasszikus még nem kezdődött el a tévében. Úgyhogy mi mást is csinálhatnék, mint nekiülök Golf-tesztet írni, higgyék el, hihetetlenül hálás téma, pláne, hogy még szürke is. Kedvenc balatonfüredi Volkswagen kereskedőm előre mulatott rajtam, hogy mennyire fogok kiborulni a színén, hány mondatot fogok az autó szürkeségének és Klaus Bischoff felejthetetlen munkásságának szentelni, de az a helyzet, hogy ez a szürke, történetesen nem az a szürke, amin túlságosan kibuknék. Sőt, valójában tetszik a Škoda Octavia RS-től kölcsönvett fényezés, melynek a Golf esetében Moonstone-szürke a neve. Jól jegyezzék meg, bár lehet, hogy az autós történelemkönyvekbe egyszer majd úgy vonul be, hogy a szürke, ami tetszett Mészáros Gergelynek, aki történetesen én lennék.
Már a film után folytatom, melyben Bugsy ezúttal is bunkó volt, Johnny Firpót most is Zsugabubusnak szólította a csinos szőke lány, Charlie pedig még mindig beszélt sirályul. Csak azért mondom, hátha valaki még nem látta Bud Spencer és Terence Hill felejthetetlen alakítását. Visszatérve azonban a Golfhoz, be kell, valljam, van nagyobb gondom is a színénél, bár lehet, hogy egy pszichiáter mást mondana azután, hogy összeszámolná, hogy hányszor szerepelt eddig a tesztben a „szürke” szó.
Kamaszként ugyanis attól tudtam volna lekaparni a lakásunk kisszobájának tapétáját puszta körömmel, hogy minden összehasonlító tesztet a Golf nyert meg. Mindegy, hogy mivel mérték össze, csatázhatott a Lamborghini LM002 vagy a Toyota Supra ellen, a végén mindig úgy alakult, hogy a „Das Auto” aktuális nemzedéke és példánya gyűjtötte a legtöbb pontot. Az se számított, hogy magyar vagy német lapot forgatok, bármilyen hihetetlen volt, nem létezett jobb kocsi nála – kerek e Földön. Még ennél is rosszabb, hogy aztán jó pár évvel később, egy nemzetközi autókiállításon azzal szembesültem, hogy a germánok mindezt el is hiszik. Egy Ferrari belsejét akartam megörökíteni magamnak, úgyhogy türelmesen vártam, hogy kiszálljon belőle a szőke fiatalember, aki nyilvánvalóan Odin vagy valamely más istenség egyenesági leszármazottjának gondolta magát, s a középmotoros paripa rádiójával babrált. De csak nem akarta megunni, rendületlenül piszkálta a gombokat, én meg egyre közeledtem a tűréshatárom végéhez, ami akkor fogyott el végleg, mikor barátságosan kiszólt nekem németül, hogy a Golfjában mennyivel jobb készülék van. Tök komolyan! Csupán azért kerülhette el a jól megérdemelt verést, mert szigorúan tartom magam ahhoz az aranyszabályomhoz, hogy kizárólag 150 centi alatti, lehetőleg gyerekkorú egyénekkel küzdök meg. Ő pedig néhány centivel és jó pár évvel felette volt a határnak. Mekkora szerencséje volt már!
vwgolftyle15etsidsg 2020ly01Így viszont most bosszulom meg ezt a tűrhetetlen esetet, nemcsak lerántom a leplet a nyolcas Golf hibáiról, de innen üzenem a csávónak, hogy... Áh, most már mindegy! Sokkal inkább bibi, hogy minél többet ülök az új Golfban – most éppen Magyarország első kombiját hajtom -, annál jobban tetszik. Nem fogom hasonlítgatni, nem mondom, hogy a legjobb, viszont teljesen megfelel az igényeimnek, simán bevállalnám. Hová jutottam?! Mondják, hogy rosszat tesz a bezártság.
vwgolftyle15etsidsg 2020vA hülyeséget félretéve, amúgy a kulturáltságával érte el a Style felszereltségű, 1.5 eTSI motorral hajtott Golf, hogy totál megfeleljen az elvárásaimnak, mind az utastér komfortszintjét, mind a lemezek mögötti műszaki tartalom tudását figyelembe véve. Tulajdonképpen már az első percekben kényeztetett: a combtámaszos, elektromosan mozgatható, masszázsfunkciós, de legfőképpen alapáras (!) ErgoActive vezetőüléssel pillanatok alatt megtaláltam a számomra kényelmesen, másoknak nagypapásan magas pozíciót, hozzáigazítottam a tág határok között állítható volánt, s megnyomtam a legfontosabb gombot, a kormányfűtését. Mi kellhet még a boldogságomhoz egy hideg őszi, majdnem télbe forduló hajnalon, mint a három fokozatban állítható kézmelegítő?! Naná, hogy a fenékfűtés... az is kipipálva. Az érintős csúszkaszabályozóval beállítom a kellemesen meleg hőmérsékletet, Bluetooth-szal csatlakoztatom a telefonom, Plastic Bertrand pedig máris „a húrok közé csap”, akár indulhatnánk is. De biztos akad egy olyan akadékoskodó, aki megkérdezi, hogy „de mi van a többiekkel”? Mi lenne? Otthon maradtak, hiszen ez egy cégautó, minek jönnének velem a munkába? Ha mégis, akkor a képeken is látszik, hogy a majdnem „koppig” hátratolt vezetőülés mögött is marad lábhely. Ha az anyós kompromisszum-kész, nem tudom, hogy létezik-e ilyen, akkor még több tér jut a „patáknak”. Nem Octaviányi, de azért bőven elegendő. A háttámla szöge sem meredek, a szélsők formázottak, maximum a középső utas panaszkodhat, hogy neki nem annyira jó. Ráadásul itt is külön állítható a hőmérséklet (háromzónás a klíma), az ajtókon van zseb a kacatoknak, plusz két USB-C csatlakozó a középkonzol hátsó részén.
vwgolftyle15etsidsg 2020xMost már tényleg semmi sem akadályozhatja meg az elindulásunkat, a másfél literes, mild-hybrid technológiával megerősített TSI motor gombnyomásra indul, szinte észrevétlenül. Pedig biztosan jár, mert a digitális műszerfalon mutatja a fordulatszámmérő, de ezen kívül nem sok minden árulkodik erről. A DSG váltó irányváltó „apró karocskájával” kiválasztjuk a D állást, s nyomás utána! Jut eszembe, mintha a kormány küllői mögött is lettek volna +/- jellel ellátott fülek, de hozzájuk sem nyúltam a teszt során, ami a hétfokozatú váltó működését minősíti, nyilván. De az egész hajtáslánc működése ilyen, ha kell, gyorsul, máskor „vitorlázik”, piros lámpánál leáll, újraindul, felismeri azt is, ha lejtőn lefelé motorfékre van szükségünk, és közben semmiféle hűhót nem csap. Padlógáznál és a magasabb fordulatszám-tartományban persze egy kicsit felhangosodik, de nem ez a jellemző rá és a hangszigetelés is jó. A 150 lóerő és a 250 Nm-nyi csúcsnyomaték a legtöbbször könnyedén, lendületesen és erőlködés nélkül viszi a 4284 milliméter hosszú és üresen is majd’ 1400 kilogrammos kasztnit, pláne, hogy utóbbi – a nyomatékmaximum - igen alacsony és széles (1500-tól 3500-ig) fordulatszám-tartományban rendelkezésünkre áll. Szóval nem érdemes pörgetni az erőforrást, a DSG nem is hagyja, magam sem tudtam volna jobban összehangolni az egységeket. Talán ennek – és a mild-hybrid rendszernek - köszönhető, hogy 4,6 literes átlagfogyasztással megjártam a Veszprém-Budapest-Veszprém útvonalat. Igaz, nem siettem, s ha csal is néhány decit a fedélzeti számítógép, akkor sem rossz érték.
vwgolftyle15etsidsg 2020csUgyancsak sokat hozzátesznek a Golf és a vezetője nyugodt, kulturált karakteréhez azok a modern vezetőtámogató asszisztensek, melyek az általános közlekedési morálban is nagy javulást okozhatnának. Természetesen csak akkor, ha nem kapcsoljuk ki őket azonnal az indulásnál. Az ACC sebességtartó automatika nemcsak tartja a beállított sebességet és követési távolságot – így akár dugózhatunk is vele a városokban, hanem a navigációs rendszer adatait figyelve a kanyarokhoz és a kereszteződésekhez és a hivatalos sebességhatárokhoz igazítja a tempót. Még figyelnünk kell, még mi vezetünk, de sok gondot levesznek a vállunkról. A sávtartó asszisztenssel, a többi járművel és a környezettel „kommunikáló”, aktívan beavatkozó Car2X rendszerrel egyetemben. Úgyhogy a nyolcas Golf nem lesz a „streetracerek” kedvence.
vwgolftyle15etsidsg 2020sÉn viszont nagyobb biztonságban érzem magam, amihez az is hozzájárul, hogy az egykori „népautó” nagyon egyben van. Magabiztosan kanyarodik, közben meg szépen veszi az úthibákat, mindenféle „jajongás” vagy bizonytalanság nélkül. Mindezt a gyönyörű, az első lökhárítóhoz tökéletesen passzoló, 17 colos könnyűfém felnikkel, ESP-vel és (XDS) elektronikus differenciálzárral.
vwgolftyle15etsidsg 2020rDe jó lenne, ha egy ilyen Golf Magyarországon népautó lehetne. Erre azonban kevés az esély, nem véletlenül írtam, hogy egykori. Kedvezménnyel ugyan éppen „befér” 9.000.000 forint alá – a konkrét tesztautó 8.990.000 forintba kerül -, ám a listaára extrákkal 10.750.350 forint. Szóval, inkább álom, mint nép, bármennyire is fáj ezt kimondani. Na, megyek, megnézem a bankszámlám, hátha... Viszlát, hamarosan a Golf Varianttal is találkozhatnak!


serenelloprosecco04Mai Golf tesztautónkhoz egy igazán könnyű és finom, ennek köszönhetően meglehetősen népszerű italt, a Proseccót ajánlunk. Ez egy olasz, elsősorban Glera szőlőből készülő fehérbor, melyet hagyományosan erősebben buborékos (spumante), gyengébben habzó (frizzante), és szén-dioxid mentes (tranquillo) formában állítanak elő. Nevét a Trieszt közeli Prosecco településről kapta, ahonnan a szőlőfajta, és a bor eredetileg származik. Most már azonban a Prosecco DOC Veneto és Friuli Venezia Giulia régiók kilenc tartományában készül. A Prosecco Superiore DOCG kétféle változatban készülhet: A Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG Veneto régió Treviso tartományából származik, a Coneglio és Valdobbiadene települések közti hegyekből. A Asolo Prosecco Superiore DOCG elnevezésű bort Asolo település közelében készítik. A Prosecco alapanyaga számos koktélnak (például az Észak-Olaszországban népszerű spritz-nek), illetve kevésbé drága helyettesítője lehet a francia Champagne-nak.

Prosecco DOC

A Prosecco DOC pezsgő (spumante), gyengén habzó- (frizzante), és klasszikus buborékmentes (still) bor formájában is készülhet. Ezek közül a Prosecco DOC Spumante a legnépszerűbb, és legszélesebb körben fogyasztott változat világszerte, mely hosszan tartó pezsgéssel rendelkezik. A Prosecco DOC Frizzante palackjában kisebb nyomás uralkodik, és a pohárba töltés után rövid időn belül távozik az ital szén-dioxid tartalma. A Prosecco DOC Tranquillo nem tartalmaz szén-dioxidot, klasszikus fehérborként fogyasztható. A Prosecco borok az európai uniós szabályokat figyelembe véve "Brut" (maximum 12 g/l visszamaradt cukor), "Extra Dry" (12-17 g/l), vagy "Dry" (17-32 g/l) kategóriába sorolhatók. A szén-dioxid mentes változat kb. 5 %-át teszi ki a termelésnek, és nagyon keveset exportálnak belőle. A nem védett eredetű (DOC vagy DOCG zárjeggyel nem rendelkező) Prosecco borok gyakran olcsóbbak, és változó minőségűek.

Prosecco Superiore DOCG

A Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG kizárólag Treviso provinciában, Veneto megyében készülhet, a Conegliano és Valdobbiadene közti hegyekben. A valdobbiadene-i termelők gyakran nem tüntetik fel Conegliano település nevét a boraik címkéjén, így Valdobbiadene Prosecco Superiore néven hozzák forgalomba azokat. Emellett van egy kisebb termelési terület Asolo közelében, ahol az Asolo Prosecco Superiore DOCG elnevezésű bort készítik. Míg a Prosecco DOC alapanyagaként szolgáló szőlő közel 20.000 hektár alacsonyan fekvő termőterületen található, addig a DOCG jelzéssel ellátott borokra szigorúbb szabályozás érvényes: ezek a szőlők kb. 6.586 hektáron, hegyoldalakon művelt területeken termeszthetőek. A Valdobbiadene-közeli hegyekben termesztett szőlő a hegyoldalak meredeksége miatt a metszéstől a szüretig elsősorban csak kézzel művelhető. A kézimunka (főként a szüret) emeli a bor értékét.

serenelloproseccoSerenello VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE DOCG EXTRA DRY

A Prosecco spumante változatban olyan bor, amely képes még a legigényesebb szájízeket is kielégíteni. Élénk szalmasárga színű, finom és tartós perlage. A csokor összetett, rózsa-, jázmin-, wisteria- és akácvirágokra utal. Gyümölcsös jegyek vannak almából, banánból és ananászból, ásványi árnyalatokkal. Friss, különösen csúszós és kiváló lecsengésű.
Szőlőfajta: 85% Glera és 15% Blend (Chardonnay, Pinot Bianco és Pinot Grigio)
Származási terület: Valdobbiadene
Megnevezés: D.O.C.G.
Tényleges alkoholtartalom: 11 térfogatszázalék
Maradék cukor: 15-17 g / l
Leírás: A Prosecco spumante változatban olyan bor, amely képes még a legigényesebb szájízeket is kielégíteni és kielégíteni. Élénk szalmasárga színű, finom és tartós buborék áradat. A csokor összetett, rózsa-, jázmin-, wisteria- és akácvirágokra utal. Gyümölcsös jegyek vannak almából, banánból és ananászból, ásványi árnyalatokkal. Friss, különösen nedves és kiváló kitartással.
Ételpárok: Ideális bor minden alkalomra, különösen alkalmas aperitifként, amelyet barátaival élvezhet. Tökéletesen illik finom előételekhez vagy halalapú ételekhez.
Tálalási hőmérséklet: 6-7 ° C

Serenello PROSECCO DOC FRIZZANTE

A bor élénk szalmasárga színt önt, néhány zöldes árnyalattal; az orrnak kellemes és gyümölcsös illatú, jó intenzitású. Friss íze van. Íze alapján a bor kellemes és harmonikus.
Szőlőfajta: 85% Glera és 15% Blend (Chardonnay, Pinot Bianco és Pinot Grigio)
Származási terület: Treviso tartomány, Padova, Pordenone, Venezia
Megnevezés: DOC
Tényleges alkoholtartalom: 10,5% Vol. g / l
Leírás: A bor élénk szalmasárga színt ölt, néhány zöldes árnyalattal; az orrnak kellemes és gyümölcsös, jó intenzitású.
Ételpárok: Ideális aperitif bor, előételek, fehér húsokhoz és halakhoz is jól passzol.
Tálalási hőmérséklet: 7–9 ° C

Serenello PROSECCO DOC BRUT

Világos szalmasárga, zöldes reflexszel. Élénk buborék áradat, intenzív virágos akác, és gyümölcsös sárga almaillatok. Jó intenzitás. Friss, kellemes és harmonikus.
Szőlőfajta: 85% Glera és 15% Blend (Chardonnay, Pinot Bianco és Pinot Grigio)
Származási terület: Treviso tartomány, Padova, Pordenone, Venezia
Megnevezés: DOC
Tényleges alkoholtartalom: 11 térfogatszázalék.
Maradék cukor: 8-10 g / l
Leírás: Világos szalmasárga, zöldes reflexszel. Élénk buborék áradat, intenzív virágos akác, és gyümölcsös sárga almaillatok. Jó intenzitás. Friss, kellemes és harmonikus.
Ételpárok: Tökéletes aperitif, előételek és könnyű zöldségfélékhez.
Tálalási hőmérséklet: 6-7 ° C

 

Pin It