Škoda Octavia RS iV TSI 2020 - Erőlködés nélkül

by Buday Dénes

Három évvel ezelőtt „minden idők legerősebb Octavia modelljeként” mutatták be a 230 lóerős RS-t, aztán csatlakozott mellé egy dízelmotoros verzió is, összkerékhajtással párosítva. Majd „húztak” rajta még egyet és 245 lóerővel is elérhetővé vált az RS, s bármilyen hihetetlen is, ma már ez a teljesítményszint az alap az új RS esetében.

RS. Két betű, amely a Rally Sport rövidítéseként immár 45 éve van jelen a Skoda életében és felvillanyozza a rajongókat. A jövőben is. Igen, felvillanyozza, mert a Škoda kínálatában hamarosan megjelenik egy plug-in hybrid változat is, amely a Golfban bemutatott technikát örökli meg: egy 1,4 literes, 150 lóerős benzines erőforrás és egy 115 lóerős villanymotor együttesét, 245 lóerős rendszerteljesítménnyel.
Tesztautónk azonban még nem ezzel a friss technológiával érkezett, hanem hagyományos, négyhengeres turbós benzinmotorral, de a plug-in hybrid modellel megegyező teljesítménnyel és hétfokozatú DSG váltóval, amely az első kerekekhez juttatja 370 Nm-es nyomatékcsúcsát. Egyébként már 1600/perc fordulatról szépen húz a másfél tonnás cseh sportgép, amely hét másodperc környékén éri el a százas tempót, s bőven 200 felett is bír száguldani.
A hanghatás eközben minimális, legalábbis a külső szemlélő számára, mert a bennülőket egy hanggenerátor tartja nyomás alatt, hogy ne csak érezzük, hanem halljunk is a teljesítményt. Pedig a 12 hangszórós Canton hi-fi is sem semmi élménnyel ajándékoz meg minket. Sőt, ha nem tűnik erőltetésnek, akkor én az utóbbit ajánlanám, ha hallgatni szeretnénk valamit. A hanggenerátor mintha V8-as orgánumot utánozna, szerencse, hogy Individual módban lehetőség van ennek kiiktatására.
Amúgy a belső tér nagyon rendben van. Megmaradt ugyan az új Octaviában bemutatkozott új rajzolatú kormánykerék, csak itt három küllős a vaskos, fűthető bőrkarimával, természetesen RS logóval, valamint apró váltófülekkel ellátott volán. Az atmoszféra tökéletes, a külső Velvet vörös fényezéshez passzoló fekete rombuszvarrású sportülések is hasonló árnyalatú berakást és varrást kaptak. Ehhez jön még a nappal is jól látható piros hangulatvilágítás, amely a műszerfal teljes hosszában végigfutó karbonutánzatú díszcsík alól világít. Az ajtókárpitokon, a műszerfal középső részén pedig megjelenik a finom Alcantara, szépen közrefogva a hatalmas, 10 colos, szabadon álló központi kijelzőt. A vezető előtt picivel még nagyobb, az RS alapfelszereltségéhez tartozó 10,25 colos kijelző szórja az információkat, például a Columbus névre keresztelt infotainment rendszerrel összedolgozva képes teljes nagyságban elénk varázsolni a navigációt. Sport módra kapcsolva egyedi megjelenítést is kapunk, ilyenkor vízszintesen megjelenő fordulatszámmérő és a kilométeróra tölti ki a felületet, alsó felén, az apró betűs résznél pedig még egy vízhőfok kijelzést is találunk. De nem lenne digitális kijelző, ha nem lehetne variálni. A kijelző két széle szabadon konfigurálható, bármilyen adat megjeleníthető rajta, akár hagyományos, kör alakú műszerek is.
skodaoctaviars 2020iA minimalista elgondolásban született picike váltókar nagy divat a VW konszern márkáin belül, az RS modell sem úszta meg, mondjuk a kezelése pofon egyszerű. A menetirányt előre-hátra kapcsolással állíthatjuk, míg a parkoláshoz külön gombot kell megnyomni. És itt az egyetlen pontja a kabinnak, amit – szerintem – az anyagválasztás terén elszúrtak. A pici karocska egy krómozott házban kapott helyet, de körülötte fényes fekete műanyag dekoráció van, amit képtelenség tíz percnél tovább tisztán tartani. Pedig a műszerfal karbon mintázatú diszcsíkjából ide is juthatott volna.
skodaoctaviars 2020hPraktikus megoldásokban sincs hiány. A váltókar előtt óriás okostelefonokat is elnyelő induktív töltőt találunk, valamint rengeteg rekeszt az apró dolgainknak. Van itt még egy apró okosság. Az állítható könyöklő előtt, a rolós pohártartó rekesz alján öt darab kicsi gumikorong rejtőzik, első gondolatra azért, hogy ne zörögjenek benne az itt tárolt cuccok. Erre is jó, de a Škoda válasza más és talán egyszerűbb. Az ide rakott félliteres üdítős palackot vagy csavaros pohárt nem kell két kézzel fogni ahhoz, hogy ki tudjuk nyitni, hanem a kis korongok megfogják helyettünk, így „félkézzel” megoldhatjuk. Működik!
skodaoctaviars 2020jA kényelem szintén, az Octavia RS nagyon ügyes: a 225/40-es méretű gumikat viselő 19 colos kerekei és alapmodellhez képest 15 mm-rel ültetett sport futóműve ellenére sem jön zavarba a hazai utakon. Persze az extra listáról beikszelt adaptív lengéscsillapítás sokat hozzátesz a komforthoz, a vezetői profillal összekapcsolt szabályozás négy lehetőséget is kínál. A „Komfort beállítás” az Octaviától elvárt kényelmet produkálja, míg a Sport mód a sietős cégvezetők játékszere lehet. Jó társ ehhez az RS, de mindvégig tudtunkra adja, hogy elsőkerék-hajtással kapaszkodik az aszfaltba. Inkább jó túraautóként gondoljunk rá, az extra kényelmes második üléssora és a hátuljában kialakított 600 literes csomagtere is ezt sugallja.
skodaoctaviars 2020bKülső formavilágát is a szolidan sportos hangulatot áraszt. A krómozott alkatrészeket mindenhol fekete színűre cserélték és olyan egyedi megoldások is vannak, mint a légterelő a csomagtartón, a piros féknyergek vagy az RS specifikus első lökhárítók és a két kipufogó közé szorított diffúzor, valamint az RS embléma apró módosításai.
skodaoctaviars 2020dzÁrban „a látványra gyúró” vörös fényezése és 19 colos felnik is 400.000 forinttal emelik a 13.800.000 forintos alapárát. Továbbá végeláthatatlan sorokban szerepelnek az árlistán a kényelmi és komfort csomagok, a biztonsági és utasvédelmi asszisztens rendszerek halmaza, amelyek magabiztos versenyzővé teszik az RS-t. Gombnyomásra, a távolból is el indíthatjuk az állóhelyzeti fűtést, ami egyben a szélvédőket is rendbe teszi, nyáron viszont a háromzónás klíma jön jól – a hűtött kesztyűtartóval és hátsó utasok napfényrolóival kiegészítve. Hosszú utakra elengedhetetlen a kényelemhez az üléscsomag, ami a sportülésekből kihozza a maximumot: gerinctámasszal, állítható combtámasszal és a kényeztető masszás funkcióval. Teljes hosszában átbújva a tesztautóhoz kapott extralistát, inkább tűnik luxusautónak az RS, mint sportkocsinak, amit a 16.800.000 forintos árcédula is jól mutat.
skodaoctaviars 2020fRemek autót rakott össze ismét a Škoda, példás anyagválasztással és minőségi, kellemes belsővel. De tesztautónkat elnézve túlzásba is lehet esni a választ során. Hiába, nincs felemelőbb érzés a választási lehetőségnél. A hajtásláncok terén is van ilyen, meglátjuk majd, hogy a benzines esetleg a 4x4-es dízel, netán a közeljövőben bemutatkozó, elektromosan akár 60 kilométert is megtevő plug-in hybrid kivitel lesz-e a nyerő. Az RS negyedik generációja maradt az, amit 2001-es bemutatása óta megszoktunk tőle, remek túraautó, amelyben ugyan nem tolonganak a felesleges lóerők, ezáltal azonban hétköznapi használhatósága kitűnő. Persze, ha kell, tudunk vele nagyot lépni, miközben hozza az Octavia tágasságát, kényelmét.


Mi más illene egy erős cseh modell mellé, mint egy nagyon erős cseh absinth. Fruko Shulz Absinth Absolvent

Egy igazi cseh abszint, ami nem csak alapanyagaiban, de ízében is a klasszikusokat idézi. Fruko Schulz készítette el az Absinth Absolvent-et, kifejezetten a Károly Egyetem alapításának 650. évfordulójára. Ahogyan a neve is sugallja, ezt az abszintot a hallgatók számára tervezték. Igazi cseh ital, kedvező áron. Prémium minőségű koktélok elmaradhatatlan alkotóeleme, de jégbe hűtve, magában is élvezhetjük karakterét.
frukoschulzabsinth03Az abszint fogyasztása
Az abszint fogyasztása igazi rituálé, amellyel minden alkalom ünnepivé tehető. A hagyományos, francia módszerA magas falú abszintos pohárba vagy long drink pohárba 3-4 cl abszintot töltenek. A pohár tetejére abszint kanalat tesznek, arra pedig egy kockacukrot. A kockacukorra nagyon lassan, 3-6x mennyiségű jeges vizet csepegtetnek, míg az teljesen bele nem oldódik az italba. A minőségi abszint a jeges víztől opálossá válik, ez az un. louche. A hígítás után az abszint alkoholtartalma 11-12% lesz. A bohém, cseh módszerAz abszintos kanálra egy vagy két kockacukrot tesznek, és ezen keresztül töltik az abszintot a pohárba. A kockacukrot meggyújtják, és hagyják karamellizálódni. Ez után a cukrot leöntik vízzel, és elkeverik az italban.
frukoschulzabsinth05Abszint koktélok
Bár az abszintot elsősorban önmagában, jeges vízzel hígítva fogyasztjuk, kiváló koktél alapanyag is. Az egyik legismertebb abszint koktél a Death in the Afternoon , amelyet a legenda szerint maga Ernest Hemingway készített először.

Death in the Afternoon:
4.5 cl Absinth
13.5 cl jéghideg pezsgő 

Pin It