DS3 Crossback E-Tense - Autónak sem rossz

by Mészáros Gergely

Az 1955-ben bemutatott Citroën DS ma is a világ legszebb autói közé tartozik, az idő múlása nemhogy megfakította volna ragyogását, hanem – ha lehet – még inkább rávilágít kortalan eleganciájára, utánozhatatlan francia bájára. Noha a késői – s korántsem egyenesági - leszármazottjának tekinthető DS3 Crossback E-Tense-nek talán nincs esélye ilyen páratlan „karriert” befutni, mégis meglehetősen érdekes alternatívát nyújt a szabadidő-autók között. Különösen tisztán elektromos hajtással.

Nos, az egészen biztos, hogy a DS3 Crossback E-Tense szépsége nem vetekedhet a Citroën DS-ével, a 21. századi francia inkább az érdekes kategóriába tartozik. Nem úgy érdekes, hogy csúnya, csak épp’ nem mondjuk ki rá, ez a négykerekű valóban különleges és extravagáns megjelenésű. Számtalan izgalmas részletből vagy éppen játékos stíluselemből áll össze, csupán az a könnyedség, letisztultság hiányzik belőle, ami az eredeti DS sajátossága. Sebaj! Ettől még jó nézegetni, mindig valami más, valami új apróság ragadja meg a tekintetünket, például az összetett pókszemekre emlékeztető fényszórója, a bohókásan kanyargó nappali fénye, a haszontalanul szélesnek tűnő, ám az összképbe tökéletesen beleillő B-oszlopa, a hatalmas hűtőrácsának spéci mintázata, a gépházra simuló színes emblémája vagy a könnyűfém felnijeinek érdekes kivitele. Gyerekkoromban amúgy imádtam a Citroënek (BX-ek, CX-ek és Visa-k) kerekeit bámulni, nem azért, mert azok estek fej- és szemmagasságba, viszont eszméletlen jópofák és fantáziadúsak voltak. Ahogy ma is. Szóval, sok mindent mondhatunk a DS3 Crossback E-Tensre, de hogy unalmas lenne...
Ráadásul ilyen kocsi nem áll minden utcasarkon. Nemcsak a márkája, a típusa kuriózum, hanem a formája is, úgyhogy, ha valaki szereti az exkluzív dolgokat, és nem zavarja, hogy megbámulják, mutogatnak rá vagy utánafordulnak, akkor annak remek alternatíva. És még most jön a java, avagy a „bele”, mármint az utastere.
ds3crossbacketense2020zÖnmagában a világos nappa bőrkárpitozás (ma már) nem egy nagy „wasistdas”, s nem is mindenki szereti a bőrt, ám a DS-ben kivételesen ízléses. Nemcsak az üléseket burkolja, hanem „felfut” az ajtókra és a műszerfalra is, ahol a jellegzetes gyémánt mintázata – a hozzá teljesen jól passzoló középkonzoli kezelőszervekkel és szellőzőnyílásokkal, valamint a kardánalagút fém gombjaival – zseniális látványt nyújt. Mondanám, hogy ilyet csak a franciák tudnak... mindenesetre a Citroënnek nagy hagyományai vannak a meglepő megoldások alkalmazásában. Rivolinak hívják egyébként, de ugyanilyen elegáns az Opera, a Bastille vagy a PERFORMANCE Line „inspiráció” is.
ds3crossbacketense2020yIlyen környezetben fel sem tűnnek a konszern ismerős „alkatrészei”, mint például az érintőképernyő, az irányváltó kar, az index- és ablaktörlőkar kapcsoló. Pláne, hogy a volán dizájnja is új, ugyan nem egyküllős, mint az ős DS-é, ellenben lapított aljú, multifunkciós és jó fogású. Mögötte egy viszonylag egyszerű és nem túl nagy, de a kárpitozáshoz jól illő műszeregység, illetve egy head-up display kapott helyet, minden szükséges adattal informálva a vezetőt.
ds3crossbacketense2020wAmellett, hogy esztétikai szempontból majdhogynem hibátlan a DS 3 Crossback E-Tense, az utazás is kellemes vele, részben a komfortos üléseknek hála. Mégis, a térérzet az, amibe bele tudunk kötni: a hátul ülők biztos nem fogják értékelni a B-oszlop kialakítását, mely különösen a gyerekek kilátását zavarja, korlátozza. A helykínálat amúgy rendben van, a felszereltség szintúgy, van vezeték nélküli telefontöltés, ülésfűtés, navigáció, táblafelismerő, aktív sávtartó asszisztens, már az alapfelszereltség is igen gazdag. De természetesen lehet fokozni.
ds3crossbacketense2020dA 136 lóerős villanymotor gombnyomásra indul, ám erről csak a digitális műszeregység tájékoztat minket. Istenem, nincs Akrapovič kipufogó vagy nyolc henger, míg meg nem szokjuk a néma csendet és működést, addig csak nézünk, mint a moziban, hogy most mi van. Akkor sem történik sok minden, ha a D, netán B állásba húzzuk az irányváltót, az események a fékpedál felengedése után gyorsulnak fel. Az azonnal jelentkező 260 Nm szinte megrántja az üresen másfél tonnás karosszériát, sport üzemmódban nem is tudnak mit kezdeni az első kerekek a hirtelen jött erővel. Gyári adatok szerint 8,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, ugyanakkor egy villanyautónál többet számít a hatótáv. Márpedig a megtehető kilométerek számának maximalizálásához érdemes elfelejteni a Sport módot, helyette a Normal vagy még inkább az ECO beállítást érdemes választani. Miközben a „váltó” is a B állásban van. Utóbbi az energia-visszatáplálás mértékét fokozza, jó pár plusz kilométert eredményezve, emellett az egypedálos vezetést is lehetővé teszi. Ami azt jelenti, hogy nem kell a féket nyomni, ha lelépünk a gázról, akkor „magától fékez” az autó, szinte megállásig. Különben Eco üzemben sem túl lassú a DS 3 Crossback E-Tense, nem érdemes attól tartani, hogy feltartjuk a forgalom többi résztvevőjét. Ráadásul így körülbelül 320 kilométert is megtehetünk egyetlen feltöltéssel, amihez egy 50 kWh-s lítium-ion akkumulátor biztosítja a „naftát”. Persze a hatótá.v nagyban függ a vezetési stílusunktól, a domborzattól és az útviszonyoktól, sztrádán például 130 km/h-s tempónál rohamosan apad a „tank”, döntő tényező az előrelátás. Illetve az akkut sem illik totál kiüríteni. Mivel ezek alacsonyan helyezkednek el, magabiztosan fordul a DS 3 Crossback E-Tense, vidáman kanyaroghatunk vele, egy-egy lassítással pedig még messzebb is juthatunk.
ds3crossbacketense2020r01A francia crossover sokoldalúságához a magas építésmódja is hozzájárul, 17 centis hasmagasságával még könnyebb terepen sem elveszett a DS. Igaz, nem feltétlenül az a hazai pályája. Noha kellemesen rúgózik, a sűrű keresztbordák képesek zavarba hozni. Hiába, nem feltétlenül magyar utakra tervezték, ahogy a legtöbb társát sem.
ds3crossbacketense2020uEgyetlen dolgot kell megszokni az esetében, a töltését. Villanyautóhoz képest ugyan kifejezetten ügyes és gyors, de még mindig tovább tart a tankolása, mint egy benzines modellé. Jó, 100 kW-os „villámkútról” fél óra alatt 80 százalékos kapacitás érhető el, a 11 kW-os fedélzeti töltővel pedig 5 óra alatt feltölthető Type2-es kábellel. Otthon viszont egy kicsit tovább tart.
ds3crossbacketense2020i01Azonban ez biztosan nem fogja eltántorítani a DS 3 Crosssback E-Tense vásárlóit. Ahogy a 14.300.000 forintos vételára sem, hiszen egy izgalmas és exkluzív, mégis sokoldalúan használható, praktikus négykerekűt kapunk a „személyében”.

pinaqcoladaA prémium kategóriában versenyző DS3 Crossback E-Tense mellé választott italunk ezúttal nem a nemzeti vonalat követi, hiszen túl magas labda lett volna egy prémium konyakot választani ebben az esetben. Ha a nemzeti vonalat kilőttük, akkor marad a dizájn. Így esett a választás erre az ananász formájú üvegbe csomagolt pina coladara. A gyártó Pinaq cég alapvetően különféle likőröket készít, de a nevükből eredő ziccert nem akarták kihagyni, így készült el a Pinaq Colada.

pinaqcolada08Piña colada
A piña colada (spanyol) név szó szerint "leszűrt ananászt" jelent, amely az ital készítéséhez használt frissen préselt és leszűrt ananászlére utal.
A legkorábbi ismert történet szerint a 19. században Roberto Cofresí, a Puerto Rico-i kalóz a legénység moráljának fokozása érdekében egy italt vagy koktélt adott nekik, amely kókuszt, ananászt és fehér rumot tartalmazott. Ez volt az, amit később a híres piña colada néven ismertek. 1825-ben bekövetkezett halálával a piña colada receptje elveszett. Haydée Reichard történész vitatja a történet ezen változatát. 1950-ben a The New York Times arról számolt be, hogy "Nyugat-Indiában az italok Martinique híres rumpuncsától Kuba pina colada-jáig (rum, ananász és kókusztej) terjednek". A Caribe Hilton Hotel állítása szerint Ramón "Monchito" Marrero 1954-ben hozta létre a Piña Coladát, miközben csapos volt a szállodában.
pinaqcolada11E beszámoló szerint Marrero végül rátalált a Piña Colada receptjére, amely szerinte megragadta Puerto Rico valódi természetét és lényegét. A barrachina, egy Puerto Rico-i étterem szerint "egy spanyol csapos, Don Ramon Portas Mingot 1963-ban alkotta meg a világ leghíresebb italát: a Piña Colada-t". 1978-ban Puerto Rico a koktélt hivatalos italának nyilvánította. Történelmileg ízlés szerint néhány csepp friss lime levet vagy keserűt adtak hozzá.

pinaqcolada10

Pinaq Colada
Jamaikai rummal, friss holland krémmel és prémium holland vodkával készült trópusi likőr. Illatában a friss holland krém, kókuszdió, vanília, ananász és rum aromájával, karamell árnyalattal találkozunk. Ízében a valódi kókuszdió kivonat sima, krémes keveréke, ananász, jamaicai rum és vanília érződik mesterséges utóíz nélkül.


 

 

Pin It