Nissan Juke DIG-T 117 N-Connecta 2020 - Kicsit régi, kicsit új, nagyon Juke

by Mészáros Gergely

Az előző Nissan Juke-ot az autós világ egyik legmókásabb négykerekűjeként könyveltük el, írtunk is róla tücsköt, bogarat, mindenféle fura szerzethez hasonlítottuk. Persze szigorúan szeretetből, mert amúgy nehéz volt ellenállni bohókás vonzerejének, ráadásul autónak sem volt rossz. Az új generációból viszont mintha kiveszett volna a játékosság, sokkal keményebb, pengébb megjelenése lett, úgyhogy jó kérdés, hogy fogjuk-e úgy imádni, mint a régit. Mindjárt kiderül.

Amikor egy japán autómárka olyan formatervet mutat be, mint amilyen a Juke első generációja vagy éppenséggel az aktuális RAV4, akkor az ember rögtön gondolkodóba esik, vajon mi történhetett? Túl sok volt a szaké az este? Vagy valami más, megmagyarázhatatlan titok rejtőzik a furcsa történések mögött? Ugye senki sem hiszi komolyan, hogy egy olyan márka, melynek évekig az Almera és a bakancs Micra volt a topmodellje, egyszer csak úgy magától piacra dob egy Juke-ot? Nekem van egy olyan elméletem, hogy a franciák keze lehetett a dologban. Emlékszünk még a Godzillára, nem? Ki vette be, hogy sikkasztás és ilyenek miatt üldözik Charlos Ghosn-t. Hiszen mi, magyarok jól tudjuk, hogy mindenki lop, Hofi pedig megmondta, hogy korrupció az, amiből kimaradunk.
Na, a városi crossover második generációjánál már nem voltak ilyen óvatlanok a japánok, a szakét eldugták, a Juke-ot meg fogták és bedugták valami szigorú szamurájiskolába, olyan egyenruhásfélébe, mint a „Halálos iram” japán epizódjában, csak ide alighanem kardforgatók jártak. Itt aztán egy éles katanával kezelésbe vették, lefaragtak róla minden felesleges búbot, kitüremkedést, a gömbölyded íveket élekké formálták, úgyhogy a Juke egy-egy sarka vág, mint a papír éle. S noha az alapvető formája, koncepciója nem változott meg, egészen más karakter lett, eltűnt a bohósága, sokkal inkább harcias, szigorúbb, s talán 21. századibb arculatot kapott. Vagyis azt nem lehet mondani, hogy kevésbé menő vagy feltűnő, mint az elődje, csak más. Egy modern, jópofa és újkori Nissan, nem egy „Almera-utód”.
nissanjukedigt117nconnecta2020qEz az utasterére is igaz, bár kicsit meglepő módon, itt megmaradtak a kerek idomok, sőt, még több is lett belőlük a középső szellőzőnyílásoknak hála. Ugyanakkor teljesen mai a dizájn és a berendezés, a hagyományos analóg műszerek között például jókora digitális kijelző szórja az adatokat, a lapított aljú volánról egy csomó funkció vezérelhető, többek között a tempomat is, a motor gombnyomásra indul, s van üzemmód-választó. Már ennyiből is látni, hogy a Juke a kor elvárásainak megfelelően sokat tud, ám a használata pofonegyszerű, a tervezők odafigyeltek a praktikumra is. A középkonzol tetején trónoló érintőképernyő fő menüpontjai „sima” gombokkal is előhívhatók, a klímaberendezés külön kezelőfelülettel rendelkezik, a pohártartók nagyok, az ajtózsebek hasznosak, akad USB csatlakozó, a kézifék meg elektromos.
nissanjukedigt117nconnecta2020nyAz már a korábbi bemutató anyagainkból is szerepelt, hogy a 4210 milliméter hosszú, 1595 milliméter magas és 1800 milliméter széles Juke több helyet kínál az utasoknak, mint a felmenője, a tíz centivel nagyobb tengelytáv különösen a hátsó lábtérre volt jó hatással, azonban a puding próbája az evés. Nos, a teszt során bebizonyosodott, hogy négy ember számára teljesen élhető a japán crossover kabinja, már egyáltalán nem kisautós, s mivel a hátsó üléssor sem formázott túlzottan, rövid távon öten is simán elvagyunk benne. Talán az ülőlap lehetne egy kicsit magasabban. Így viszont nem verjük be a fejünket a plafonba. A duplafenekű csomagtartó kapacitása is jócskán bővült, már 422 literes.
nissanjukedigt117nconnecta2020csA Juke egyetlen háromhengeres turbómotorral megvásárolható, úgyhogy minő meglepetés, az alul fekete, a tetején naplemente vörös tesztautónk gépházteteje alatt is ez dolgozott. 117 lóerőt és 180 Nm-t mozgósítva, ami nekem bőven elég volt, és alighanem mindenki másnak is, leszámítva a potenciális R vásárlókat. Nekik muszáj lesz GT-R-re váltaniuk, nekünk, Juke-osoknak meg marad a három henger, amit legalább könnyű etetni. A majdnem zsír új erőforrás nálunk beérte 5,9 liter benzinnel (nyilván 100 kilométerenként), de a „nem az enyém, nyomom, ahogy tudom” tesztautótól a hosszú távú 7,9-es adat sem tűnik rossz értéknek. És a hangja is visszafogott, alacsony fordulatszámon észre sem vettem, hogy „hiányzik” egy hengere, csupán magasabb tartományban erősödik fel a jellegzetes zümmögés. Mivel mély tónusú, ezért nem zavaró egy cseppet sem. Pláne, hogy a mindennapi közlekedés során felesleges túlságosan pörgetni az apró aggregátot, a turbófeltöltő már alacsony fordulaton is életet lehel bele, 3000-nél pedig megjön a csúcsnyomaték. Egyébiránt 5000-ig szépen húz. A hatfokozatú váltóval könnyű beosztani az erejét, a D-mode üzemmód-választó pedig érezhetően differenciálja a Juke tudását. Értelemszerűen az Eco visszafogja, a Normál a legtöbb szituációban kielégítő működést garantál, a Sport beállítás viszont... táncba visz. A magas üléspozícióból jól átlátni a forgalmat, az alap 17 colos könnyűfém felni jó útfogást nyújt, és szerencsére nem is peres túlzottan. Az elöl McPherson, hátul tekercsrugókkal kiegészített torziós tengely nem ügyetlen, hanem azért a magyar utak képesek kifogni rajta... nem tudom, hogy erre az élményre, mármint a hazai útminőségre fel lehet-e készülni. Nyafogok, nyafogok, de igazam van. Gyári adatok szerint amúgy 10,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, de ez annyira irreleváns.
nissanjukedigt117nconnecta2020bEnnél sokkal fontosabb, hogy az N-Connecta kivitelű tesztautóban számos biztonsági funkció és vezetőtámogató asszisztens segítette a dolgunkat. Például Intelligens vészfékező rendszer gyalogos és kerékpáros felismeréssel, Automata távfény, Intelligens sávelhagyás jelzés és korrigálás, táblafelsimerő, Vészhívó rendszer e-Call, Aktív nyomvonal szabályozás stb. A kényelmi és általános felszereltség is gazdag, lehet extrázni is bőven, kár, hogy a Juke alapra nem olcsó. Az N-Connecta felszereltségű Juke-ért minimum 8.159.000 forintot kell otthagynunk a kereskedésben, az alap Visia is 6.699.000 forinttól indul. Akciósan lehet ennél olcsóbban kifogni, de hol vannak már a régi szép idők. Ezzel búcsúzunk, de még biztosan találkozunk a Juke-kal. Egyetlen kérdésem azért maradt, mi’zú Carlos Ghosn-nal.


remymartin03

S hogy mi köze a felkelő nap országából érkező Juke-nak a Remy Martin VSOP Fine Champagne Cognac-hoz?! Na, ja, a franciák! Mi más! Carlos és az igazgatótanács ilyennel vagy valami hasonlóval koccintott, mikor rábólintottak a Nissan crossover-coupéjára. Ültek a kényelmes foteljaikban, belekortyoltak a finom nedűbe, majd kajánul egymásra mosolyogtak... Hát, így jön a képbe a Remy Martin egyik 3 literes palackja.

Remy Martin VSOP Fine Champagne Cognac 3,0 40%

Kritikusok és cognac rajongók egyetértenek abban, hogy a Rémy Martin V.S.O.P. a mérce, mely szerint az összes V.S.O.P. cognac megítélhetõ. Így aztán nem meglepõ, hogy ez a világ legkedveltebbje! Különleges simaságát, kifinomult aromáját 4 és 14 év közötti Petite Champagne és Grand Champagne vidékérõl származó, tölgyfahordóban érlelt cognac-ok összhangja adja. Fûszeres illatában viola és rózsa keveredik, gazdag ízvilágában felfedezhetõ a sárga- és õszibarack, de ott bujkál benne a vanília és a mogyoró teltsége is.

 

Pin It