Jeep Wrangler 2.0 Rubicon Unlimited 2020 - Hellayella

by Buday Dénes

Nem valami sámáni szóval van dolgunk a főcímben, hanem a Wrangler Rubicon napsárga színének neve ez, ami tökéletesen passzol az általa megálmodott szabadsághoz. A hardcore terepjárók egyik utolsó mohikánja következik, amely a maga laza módján teszi szórakoztatóvá az utazásainkat.

A Wrangler formavilága - nagyvonalúan mondva - a II. világháború óta boldogít minket, de nevét csak az 1987-es YJ széria ismertette meg velünk. Azóta gyakorlatilag mit sem változott karaktere: míg a konkurensek szinte már luxus szintet képviselnek, addig az amerikai legenda megtartotta slaggal mosható belső terét, darabokban leszedhető ajtóit és tetejét, valamint kivehető oldalablakait és az előrehajtható szélvédőt. Ráadásul a házi „tuningműhely” a leszerelt alkatrészek helyett kínál másikat, érdekesebbet, például kisebb ajtót vagy csak egy csövekből állót, amely nem több dísznél. A keménytető leszerelése után pedig több különböző árnyékoló közül választhatunk, mi ez, ha nem a szabadság jelképe? De tető ügyben még ennél is „bonyolultabb” a helyzet, hiszen már vásárláskor is három lehetőség közül választhatunk, a kemény mellett van vászon, vagy ezek kombinációja: a Sky One-Touch, amelynek csak az utastér feletti része vászon, viszont teljes egészében nyitható. Így már érthető az utolsó mohikán jelző, tényleg nincs még egy ilyen modell a piacon. Nem is nagyon lesz, a környezetvédelmi kvóták lassan-lassan megölik ezeket a négykerekű masztodonokat, már a Defender is PHEV, a Wranglerből meg jön a 4xe névre keresztelt hibrid verzió, csupán a G Merci mutat még egy erődemonstrációt a végén - nagy teljesítményű erőforrásaival. (Hamarosan a G-osztályból is lesz elektromos kivitel...) Amíg azonban nem érkezik meg hazánkba az elektromos rásegítésű benzines Wrangler, addig egy frissen bemutatott, nem szerény teljesítményű kétliteres turbós erőforrással kell ismerkednünk.
A benzinmotor maximális teljesítménye 272 lóerő, csúcsnyomatéka 400 Nm és jár hozzá Stop-Start rendszer is. Hangja morgós, nagyobb motornak hallatja magát, mint ami; ez tetszetős, igencsak vagány. Egy új nyolcfokozatú automatikus váltó társul mellé, ez kombináció az Alfa Romeótól érkezett, tehát teljesítményben nincs hiány. Keményen meglódítja a szögletes bódét, abszolút nem finomkodik. Az autós társaknak is okozhat meglepetéseket a dinamikája, gázpedálja kifejezetten érzékeny, azonnal reagál a parancsokra, egészen autópálya tempóig nem akad el a lélegzete. Sőt, nyolcfokozatú váltója 130 km/h-nál a további gyorsítás érdekében egészen ötös fokozatig visszavált, velős megindulást eredményezve. De az már nem az ő világa, az utasterében megemelkedik a hangszint, ami többek között a 17 colos felnikre szerelt öblös, 255/75-ös méretű terepgumiknak köszönhető, ám a téglaméretű tükrök is szelelnek rendesen. A váltó remek, többnyire észrevétlenül végzi munkáját, terhelés alatt viszont nem mindig biztos a dolgában, néha rángatással felel a nógatásra. Ugyebár nem dízel, így a jó munkához magasabb fordulat kell, ami nehezebb terepen csiga tempónál nem mindig van hirtelen.
jeepwranglerrubicon2020q01wÉrdekes érzés a terepgumik használata városi közegben: mikor már a stop-start rendszer a megállásra készül, s a kerekek forgása lassul, érezzük, ahogy „kockáról kockára” állunk meg. Én számítottam erre, de meglepő volt hallani az utasok részéről ezt a fajta furcsa benyomás észrevételét. Ahogy az sem kerülte el a figyelmünket, hogy alvázas konstrukciója révén rugózása mennyire elegáns. Elől-hátul továbbra is merev tengelyekkel van dolgunk, az úthullámokat mégis szépen kisimítja és tempós kanyarokban is bámulatosan viselkedik, persze, említeni sem kell, hogy kátyúk, úthibák sem hozzák zavarba, illetve a komolyabb építésű fekvőrendőrt is csak egy viccnek tekinti.
jeepwranglerrubicon2020qKomoly terepre fejlesztették és ehhez meg is van mindene. Aki a Rubicon felszereltséget választja, az nem az az ember, akinek remeg a lába, ha fűre lép: hó, sár vagy dagonya, mindenhol otthon érzi magát a Jeep. Állandó összkerék-meghajtása kétfokozatú osztóművel, felezőáttétellel, kúszófokozattal van ellátva, plusz alapból elektronikus első és hátsó differenciálzár felel a tökéletes tapadásért. A 32-collos BF Goodrich terep gumiabroncsokat már említettük, ám a tarsolyban van még első elektronikusan kiiktatható stabilizátorrúd - a hosszabb rugóút érdekében -, és erősebb Dana gyártású tengelyek.
Őszintén szólva leírni is hosszú, hogy miket tartalmaz a Rubicon, pusztán azért, hogy minden jól alakuljon, ha terepezni megyünk. Így kollégámmal úgy gondoltuk, próbára tesszük képességét, de leginkább a négyhengeres erőforrás és a terepjárás viszonyára voltunk kíváncsiak. Minden jól sikerült, ahogy a képeken is látszik. Az erdőben a természet által alakított kihívásokkal szembesültünk, dagonyáztunk nem keveset, majd motokrossz pályába botlottunk, amely leküzdését szintén kihívásnak tekintettük. Mindent leküzdve egyben kijutottunk az aszfaltra, pedig centizgettünk, méregettünk, tolatgattunk és rémülten kerestük az utat, hogy az emelkedő után hova érkezünk. De a felsorolt, terepjáró-képességet növelő eszközöket be sem vetettük, nem volt rá szükség, ahogy használaton kívül maradtak a fix vonószemek is. Egyszerűen kettőből négykerékbe kapcsolva szerényen leküzdött minden akadályt.
jeepwranglerrubicon2020gyAz osztóműnek köszönhetően az előd generációtól eltérően szilárd burkolatú útfelületen nem csak 2H fokozatban közlekedhetünk, akár 70 km/h sebességig kapcsolható 4H AUTO fokozatban is használhatjuk az autót, mivel a rendszer csak akkor hajtja az első tengelyt, amikor azt szükségesnek ítéli.
jeepwranglerrubicon2020utaster10Mindezt egy kényelmes, klasszikus elrendezésű belső térből irányíthatjuk. Magasan ülünk, a motorháztető előttünk úgy hat, mintha ebédlőasztalnál ülnénk. Bőr ülései kényelmesek, bár ülőfelületük lehetne hosszabb, ellenben jó oldaltartást adnak, kell is, öt kilométeres sebességnél jobbra-balra csapodva a terepen, kell, ami fogja a felsőtestet. Vicces megoldás, mégis tetszetős a spártai zsinór, mely meghúzásával állítható a háttámla, ugyanakkor a komfort fokozásához deréktámasszal is számolhatunk. Ajtó nyitása könnyed, terepezéshez és besszállást megkönnyítve rendelkezésre állnak a hatalmas méretű kapaszkodók az oszlopokon. Szükség is van rá, hiszen 61 cm magasan van a küszöb. Alacsonyabb utasoknak jól jön a segítség, valamint a jobb egyben utazó utasunk a látványos csavarokkal rögzített, vaskos kapaszkodóra is számíthat.
jeepwranglerrubicon2020utaster06Az ülés és kormány fűtése több mint hatásos, pillanatok alatt élvezhetetlenül meleg lesz, ezt valószínűleg az alaszkai telekre tervezték. Nem ilyen a minőségi Alpine hangrendszer, melyet folyamatosan tökéletes hangzásban élvezhetünk. Hatalmas mélynyomója látványos elemként trónol a csomagtartóban, már történelem, hogy a csomagtérajtó rajta a pótkerékkel, balról jobb oldalra nyílik. Egyébként az üvegajtó felhajtásával is eljuthatunk a raktérhez, melyet az ülések lehajtásával bővíthetünk és akár alvásra is alkalmas sík felületet kapunk. A padló alatt kellő méretű rekesz is rendelkezésre áll, ide rejthetők a levehető ajtók, az előredönthető szélvédő és a mozgatható tetők csavarjai és a kisebb alkatrészek. Csak a poggyásztér pakolászása közben válik igazán láthatóvá a sárga bukókeret, ami a nyitható kasztni merevségéért felel. Emellett Willys motívumok tűnnek fel minden mennyiségben, ahol volt egy kis síkfelület, ott megjelenik a történelmi jármű. Még a gumiszőnyegekre is rajzoltak a tervezők, itt az ős modell mellett ásó, csákány és sziklás hegységrajzolat is szórakoztat minket.
jeepwranglerrubicon2020utaster12A függőleges elrendezésű műszerfal rengeteg gombbal rendelkezik, itt kapott helyet többek között az elektromos ablakemelő és a differenciál zár kapcsolója is. A gombok nagyok, kesztyűs kézben is jól irányíthatóak és a 8,4 colos érintőképernyő használata nélkül is szinte minden funkció elérhető. Viszont információban nincs hiány, korrekt tudósításban van részünk, még külön terep oldallal is rendelkezik, ezen a Wrangler minden mozdulata figyelemmel kísérhető - adatokkal megerősítve. A vezető előtt egy hasonlóan informatív, színes kijelző található, csak kisebb méretben. Tíz menüpontba van szedve az információk sokasága, többek között innen tudhatjuk meg a tetemes fogyasztásáról szóló adatokat. Az új benzines erőforrás körülbelül hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a leváltott V6-os egység: lóerőben kevesebbet, azonban nyomatékban többet tud és sajnos a fogyasztása sem lett kedvezőbb. Vegyes használat mellett, a terepváltó használata nélkül, hideg időjárástól kísérve, 13,4 literes átlagot kaptunk, míg képességeit kihasználva 15 liter körüli értékről tájékoztatott minket a computer.
jeepwranglerrubicon2020kAz ára a képességeinek megfelelően keményen alakulnak, a négyajtós, benzines Sahara felszereltségű 18,7 milliótól indul, a Rubicon még további fél milliót jelent, a minden fortéllyal felvértezett tesztautónk 20.885.000 forintos áron került a terepre. Igazi „funny car”, amely nem rejti véka alá súlyát, őszinte szerkezet és nem ismer akadályokat. Igazi meglepetés a benzinmotorja, amely okvetlen jól illik karakteréhez. Húzóerő tekintetében egyértelmű alternatíva a dízellel szemben, azonban a fogyasztást tekintve akkor is meg kell szoknunk a kétszámjegyű értékeket, ha óvatosan használjuk.


zlatogor02

Ugye nincs szükség különösebb magyarázatra, hogy miért a Zlatogor vodkát ajánljuk a Wrangler mellé? Csak a gyengébbek kedvéért: Chuck Norrison, az A-Teamen és hasonló nagyszabású - Zs-kategóriás - akciófilmeken, sorozatokon nőttünk fel. Úgyhogy le a Wrangler tetejével és ajtajaival, fel a géppuskaállványt, s már sorozhatjuk is az ellenséget. Egy-egy jól sikerült akció után pedig mi mással koccinthatnánk, mint Zlatogorral! De előtte egy kis vodka ismertető. A vodka (lengyelül: wódka, oroszul: во́дка, ukránul: Горілка, szó szerinti jelentésben „vizecske”) általában színtelen égetett szesz, melynek gyártásakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt víz és etanol elegyéből áll, az égetett szeszekre jellemző más összetevőket pedig csak igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát hagyományosan gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból készülhet. A vodkát az Európai Unióban legalább 37,5 térfogatszázalék alkohollal kell palackozni, a legtöbbször 37,5–40% alkohollal kerül forgalomba. A nemzetközileg is ismert márkákra jellemző a 40% alkohol, de ritkán ennél erősebb palackozások is előfordulnak. A vodkák egy részét ízesítve hozzák forgalomba.
zlatogorA Zlatogor egy hagyományos ukrán vodka, mely mint a legtöbb ukrán vodka elég jellegzetes karakterekkel rendelkezik. Bár egy letisztult jegyekkel rendelkező vodkáról van szó, de a karcos jellege elég jól ki van domborítva. Nem feltétlenül kezdő vodka fogyasztóknak javasolt. Karcos jellege miatt talán jobb választás, ha koktélok alapanyagának használjuk, vagy long drinkként fogyasztjuk. Esetünkben ráadásul nem is az ital, hanem a csomagolás az igazán nagy durranás. Az AK-47-esre formázott üveg adja meg az igazi értékét ennek a vodkának. Nem csak katonáknak kiváló ajándék.

Sex ont he beach


• Vodka 4 cl
• Őszibarack likőr 2 cl
• Narancslé 4 cl
• Áfonyalé 4 cl
Rakjunk jégkockákat a long drinkes pohárba, töltsük rá a narancslevet, majd adjuk hozzá a likőrt és a vodkát, végül pedig óvatosan engedjük rá az áfonyalevet.

 

 

Pin It