Jaguar I-PACE EV400 HSE - Egy igazi vadállat?

by Buday Dénes

Bátraké a szerencse, gondolták az angolok és a nulláról indulva építettek egy olyan elektromos autót, amely spotkocsikat megszégyenítő menetdinamikával rendelkezik, de a hagyományokat sem feledi.

Átalakulóban az autópiac, mind több teret nyernek az elektromos kocsik, már a motorsportban is, ahol villanyos gépek róják a köröket – meglehetősen sebes tempóban. A Jaguar is innen kezdte, 2016-ban, a második évadban szállt be a Formula E sorozatba, ahol kellőképpen megalapozták tudásukat egy önálló modell elkészítéséhez. De hogy biztosra menjenek, az I-Pace forgalmazásának megkezdése előtt csatára hívták az I-Pace modelleket is, külön versenyszériát indítottak számukra eTrophy néven, a Formula E bajnokság betétfutamaként. Úgyhogy nem is kétséges, hogy a crossover formavilág mögött egy sportkocsi jellem rejtőzik.
Így is van, az I-Pace nemcsak, hogy teljesen önálló modell a palettán, de az elejétől fogva elektromos autónak tervezték. Különleges arányai rendkívül egyedivé teszik, rövid túlnyúlások és a magas építési mód mellé pedig majd’ három méteres tengelytáv párosul. A hatalmas karosszéria szélére helyezett 22 colos (!) kerekei szinte „elvesznek” a testes karosszériában. Az orr formavilága abszolút Jaguar, érdekessége a motorháztetőbe vágott nyílás, amely valódi funkcióval rendelkezik: a hűtőrácson keresztül beáramló levegőt a szélvédőre tolja, ezzel csökkentve az autó előtti örvényeket. Részben ennek is köszönhető a „tökéletes” 0,29-es alaktényező, valamint a kedvezőbb szélzaj, ami autópálya tempónál is minimális. Sokat „vizet” amúgy a gumik sem zavarnak, így végtelen csend és harmónia uralja a belső teret. Ha ez zavar valakit, tud tenni ellene, dinamikus módban egy szintetikus motorhanggal ajándékoz meg minket az I-Pace, ami ugyan a dinamikájához még passzolna is, mégis inkább viccesnek hangzik. Úgyhogy ha nem szeretjük a nyomasztó némaságot, inkább válasszuk a 17 hangszórós készlettel rendelkező Meridian audio rendszert.

HSE felszereltségnél alap a Matrix LED fényszóró, mely remek fénnyel és határozott élekkel szabdalja a sötétséget, a ködlámpa azonban külön tétel az extra listán

Fix a panoráma üvegteteje, amely ugyan belső rolóval nem rendelkezik, hanem megfelelő sötétítéssel operál, meghagyja a nyitott atmoszférát, viszont erős fényben tökéletesen megszűri a beáradó mennyiséget. De nem csak az üvegtető járul hozzá a kivételes hangulathoz, a belső kialakítás is a Jaguartól elvárt módon frappáns és nagyon ízléses. Rend van mindenhol, vannak csodás külsejű gombok, sőt akadnak olyanok is, melyek több feladatot is ellátnak egyszerre: a középkonzol két nagy tekerője lenyomva vagy felfelé mozdítva az ülésfűtés, ventilátor és hőfok szabályozását végzi, a belsejükben található kis kijelzőn közben nyomon követhetjük, mit is állítunk. Ez érdekes megoldás, de vezetés közbe csak rutinnal kezelhetőek.

A fekete külső csomag megteszi hatását, remek a látvány, a 22 colos kerekek jól mutatnak, de hazai utakra nem feltétlen ajánlott. Az elektronikus légrugózás kellemesen csillapít

A váltó meg ellentétes a Jaguartól megszokottól, a tekerős szerkezet helyett itt a combtámaszként is funkcionáló középkonzolban egy nyomós gombsor kapott helyet. A másik oldalán, teljesen szimmetrikusan a menetdinamikai szabályzó, a légrugó magasság állítója és a lejtmenet vezérlő van. A tekerőgombok közt egy kisebb kijelző is található, felbontása szép, innen vezérelhetjük a klímát. Hasonlóan „lusta”, mint a felette elhelyezkedő, immár jóval nagyobb érintős kijelző, egyik sem egy kapkodós típus, és a grafikájuk is olyan, mintha egy régebbi modellből származna.

A kicsi szélvédő miatt korlátozott a kilátás hátra és még abba is beletakar a tetőspoiler. A csomagtér mérete 638 liter, ám mivel a motorok a tengelyeken kaptak helyet, az I-Pace orrába is pakolhatunk

A I-PACE dinamikájához igazított ülések kényelmesek, míg a finom tapintású bőrrel bevont kormánya igencsak közvetlen, ennek legfőbb oka, hogy alkatrészei szoros kapcsolatban vannak a család sportos tagjával, az F-type-pal.

A 12,3 colos digitális műszerfal szép rajzolatú, a kormány vaskos; letisztult, modern belső van körülöttünk, tökéletes minőségérzettel tetézve

A kasztni széleire került kerekek magyarázata szintén egyszerű, minél jobban szétteríteni a 432 vízhűtéses cellával ellátotta 90 kWh kapacitású lítium akku csomagot, amely az utastér egésze alatt bújik meg. Ehhez tengelyenként egy-egy állandó mágnesen szinkronmotor tartozik, így megvalósítva az összkerékhajtást - kardántengely nélkül. A két motor együttes erővel 400 lóerőt és 696 Nm nyomatékot szabadít az aszfaltra. A számok függvényében még csak gondolhatjuk, aztán a valóságban megtapasztalhatjuk: a semmiből tör elő egy néma gyomros, úgy röppen 4,7 másodperc alatt százas tempóra, s alacsony súlypontnak köszönhetően kanyarban sem torpan meg. A 2,2 tonnás súlya mellett sem tétlenkedik, igaz kicsit nyersen, de erőből mindent megold. Mindezt egy húzásra, se turbólyuk, se a váltásnak köszönhető megtorpanás, tömör gyorsulás egészen a végéig, a 200 km/h-ban limitált végsebességig.

Városi tempóval 400 kilométer körül alakul a hatótáv, de vegyes használatban is bőven benne van a 350 kilométer

Persze ehhez kell egy eszményi futómű is, amely több dolgot is felsorakoztat. Alapból egy dupla háromszög keresztlengőkaros első és egy több lengőkaros hátsó áll rendelkezésre, amelyet jelen esetben még egy adaptív lengéscsillapítókkal kiegészített légrugózás tesz egészen szenzációssá. Amíg sima az út, apróbb hibákat észrevétlen veszi, de előfordul, mikor a 22 colos kerekek kellemetlenül beütnek a vesénkbe. A gyönyörűen kidolgozott karbon betétes felni egyébként az extra felszereltség része, alapból „csak” 20 colos kerék jár hozzá, ami jóval könnyedebben viseli útjaink minőségét és a másfél millió forintos felára is a miénk marad.

Az opciós aktív légrugózás 105 km/h-ás tempó felett 10 mm-rel csökkenti a karosszéria magasságát, a képen ugyanakkor a terep állás látható, amely az alapállásnál 230 mm-rel magasabb

Néha nyersen, de igazi vezetési élménnyel gazdagít minket a Jaguar első elektromos modellje, a sportkocsitól örökölt kormány és futómű alkatrészek – a légrugózással kiegészítve - szépen leteszik névjegyüket használat során. Ennek megvan az ára is, az alap, 24.800.000 forint fölé további 11.000.000 forintra van szükségünk a HSE felszereltség eléréséhez, s ebben még nincs benne a tesztautó legértékesebb pontja, a légrugózás.

A tengelyre szerelt motoroknak köszönhetően van egy kis hely a kábeleknek az autó orrában. A háromfázisú hálózatra köthető, 11kW teljesítményű, váltóáramú otthoni fali töltődobozzal óránként 53 kilométerre elegendő elektromos energiát vehetünk fel.

Az extra lista tanulmányozása könnyen „elviszi” az embert, az is érdekes, hogy a legmagasabb felszereltség tartalmazza a tökéletes fényt adó Matrix LED fényszórókat, addig a ködlámpa plusz külön extra tétel. A drága opciók begyűjtése a tesztautó esetében sem kevés, mely a 40.000.000 forintos határt picivel átlépve került forgalomba.

Pin It