Infiniti QX30 2.2d 7DCT AWD - A-ból lett Q

A Nissan luxus márkája, az Infiniti a kompakt kategóriában egy prémium aktív crossover modellel büszkélkedhet. Az autó megjelenése önmagáért beszél, tipikus Infiniti-design, egy egyenes vonalat nem találunk rajta.

infinitiqx30qA QX30 a Nissan-Daimler együttműködés gyümölcse, méghozzá a Mercedes A-osztály adta hozzá az alapot, így a 2699 mm-es tengelytávolságú padlólemezük ugyanaz. Erre azért volt szükség, mert a Nissan nem rendelkezik kompakt kategóriához szükséges platformmal. És ha már ezt megkapták, akkor a rendelkezésre álló Mercedes-aggregátok is készen álltak a megméretetésre. A QX30 kétféle erőforrással kapható: egy kétliteres turbós benzines és az általunk is tesztelt 2,1 literes dízelmotorral.
Az alap Q30 modellhez képest a QX30 hasmagassága éppen 30 mm-rel nagyobb, valamint szélesebbek a kerékjáratai és a karosszériájának az alja fekete műanyag borítást kapott.
Szép és egyedi a hangsúlyosan hullámos övvonala, de a motorháztetejének domborulatai és az egészen különleges kialakítású C-oszlopa is elsősorban az érzelmekre kívánnak hatni. A 4,4 méter hosszúságú prémium kompakt külalakja kétségtelenül kivételes, egyúttal kiváló minőségű, ami a márka számára alapvető.
Magasabb építése miatt könnyű a beszállás, ám az erősen döntött A-oszlop közel kerülhet a fejünkhöz, s ez a probléma sajnos azután is fennállt, miután elfoglaltunk helyünket a kényelmes ülésekben. Magasabb vezetőknek a napellenző és a visszapillantó tükör szintén zavaró lehet, viszont a kormány kellemes fogása és prémium modellhez illően bőrrel burkolt műszerfal némiképp kárpótol miket ezért.
A belső térben már erősen megmutatkozik a Mercedes-rokonság. A középkonzol egyszerű elrendezésű, kár, hogy a legsűrűbben használatos gombok, mint például a légkondi, a fűtés és az ezekhez tartozó további funkciók túl mélyen vannak. Mindig meg kell néznünk, hogy hova nyúlunk, ráadásul még az kicsi váltókar is akadályozhatja a kezelésüket. Az apróbb hibáktól eltekintve azonban az atmoszféra messze átlag feletti, „bőven” első osztályú. Épp emiatt találtuk furának, hogy az Premium néven kínált alapfelszereltségbe nem fért bele az elektromos ülésállítás.

A 2.2 literes dízelmotorban van forgatónyomaték, egészen pontosan 350 Nm áll rendelkezésünkre, amit már egészen alacsony fordulatszámtól hasznosíthatunk. Finoman, ám ha akarjuk, akkor dinamikusan is használhatjuk 170 lóerőt, menetkomfortja átlagon felüli, kifejezetten nagy tempónál is csendes, kulturált.
infinitiqx30eJól megy neki a sprintelés is, álló helyzetből 8,3 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, és a pontos kormányzásának, na meg a jól hangolt futóművének köszönhetően élvezet vele a kanyarokat hajkurászni, miközben az úthibákat is szépen veszi.
infinitiqx30A prospektus szerint a „váltási késedelem a múlté” ami igaz is, észrevétlenül rakosgatja a fokozatokat, mi gyakorlatilag csak a műszerfalon elhelyezett fokozat-kijelzőről tudjuk meg, hogy történt valami. Ennek az oka egyszerű: a páros és páratlan sebességfokozatokhoz külön tengelykapcsoló tartozik, így a következő sebességfokozat mindig készen áll. Egyedül elindulásnál érezni azt, hogy nem stimmel valami, bármilyen finoman indulunk, jön egy pici rántás, ami egy nehezebb parkolásnál „gáz” lehet.
infinitiqx30lNormál esetben a rendszer elsőkerék-hajtást használ a takarékosság érdekében, amikor azonban kell, az intelligens összkerék-hajtás közbelép. Ennek ellenére terepre nem való, inkább a biztonságos közlekedést szolgálja. Emelt hasmagasságával azonban könnyen megbirkózik a vályúsabb utakkal. Fogyasztásával sincs probléma, a téli körülmények között 7,3 literes átlagot mértünk, leginkább városban használva, így autópálya és gyorsforgalmi utak használatával ez 6 liter alá is szorítható.
infinitiqx30dAz Infinitinek sikerült egy parádés modellt építenie Mercedes alapokra. Az angliai gyártású modell egyedi formájával és nagyteljesítményű motorjaival abszolút kimozdult a saját kategóriájából. Ez az árán is látszik, hiszen már az alapváltozat is magas árcédulával büszkélkedhet. Picivel több, mint 11 millióról indulunk és ezt még egy másfél milliós Tech csomaggal tudjuk még feltornászni.

Pin It