BMW 540i xDrive M-Sport 2020 - Mint, aki malacot szopott

by Mészáros Gergely

Megmondom, mi van! Lehet, hogy az 520d ugyanígy elvisz A-ból B-be, talán a Magyarországon zöld rendszámot viselő plug-in hybrid 530i, netán a fura formájú, városi i3 sokak szemében innovatívabb nála, ráadásul mindegyiken ott virít a státusszimbólumnak is beváló propelleres embléma. Ám az 540i-vel tuti, hogy nem akarsz majd megállni B-ben, s mindig találni fogsz rá okot, hogy elővedd a garázsból. Ha másért nem, csak úgy!

Legalábbis én így jártam. Pedig az M-Sport kivitelű, Tanzanite kék metál fényezésű 540i-ből csomó olyan opció hiányzott, ami nekem alap lenne, például hiába kerestem a kormányfűtés vagy a távolságtartó tempomat gombjait, illetve a limuzin színével sem voltam teljesen kibékülve. Erre még később vissza is térek, a lényeg, hogy közel sem a preferenciáim szerint állították össze a tesztautót. Viszont a motorja és az általános komfortszintje minden másért kárpótolt, ki sem akartam szállni belőle.
S ha már nem szálltam ki belőle, akkor nem csak úgy ücsörögtem benne a ház alatti parkolóban, annak meg mi értelme lett volna, hanem beröffentettem a turbóval lélegeztetett sorhatost, amely nem mellesleg már mild-hybrid is, D-be húztam a nyolcfokozatú Steptronic automata váltó apró karját, s már toltam is neki. Ja, nem, mert az ingyenes parkolásnak hála, kb. olyan volt Veszprém belvárosa, mint Manhattan legforgalmasabb, legnyüzsgőbb sugárútja csúcsidőben, úgyhogy mégiscsak úgy ücsörögtem. Viszonylag türelmesen vártam, míg a keresztbe kasul álló és forgolódó kocsiktól kiszabadultam, aztán tűz. Az 540i mindig Comfort üzemmódban indul, szinte hang nélkül, felsőbbrendű nyugalommal, mégsem kiabálhattam ki ebben a környezetben azt, ami a szívemet nyomta. Inkább nyomtam a gázt. Nem nagyot, az 5-ös limuzin klasszikusan elegáns megjelenéséhez a legkevésbé sem illik, hogy driftelve vegyem a kanyarokat vagy visító kerekekkel lőjek ki a piros lámpáktól, egyébként az xDrive összkerék-hajtás és a forgalom sem engedné. A 300+ lóerő mellé jár a négykerék-hajtás, így a „legvadabb” Sport módban is megakadályozza az elektronika, hogy meginduljon a kocsi hátulja, akinek ez kell, az vegyen M5 Competizionét. Ellenben érezni az erőt, a vaskos és jó fogású M Sportkormányon meg azt, hogy nem kis darab vassal van dolgunk. Üresen is 1820 kilogramm a közel öt méter (4963 milliméter) hosszú, 1868 milliméter széles szedán, vagyis nem éppen apró és könnyű egyéniség. Ám a 40i jelzést viselő hathengeres sem ijed meg a saját árnyékától: 333 lóerőt és 450 Nm-t ad le, előbbit az 5500-tól 6250-ig tartó fordulatszám-tartományban, utóbbit 1600-tól egészen 4800-ig. Úgyhogy nonszensz erőtlenséggel vádolni az 540i benzinmotorját, s ehhez adódik még a mild-hybrid rendszer 48 Volt kapacitású indítógenerátora, mely „állítólag” gyorsításkor (is +11 lóerővel) besegít. Nem mintha a 2998 cm3-es erőmű rászorulna. Gyári adatok szerint 4,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége 250 km/h. A gyakorlatban bármelyik üzemmódban bőséges erőtartalék áll a rendelkezésünkre, még a két „lebutított”, üzemanyag-hatékonyságra programozott EcoPro beállítások esetén is. Többször el is gondolkodtam azon, miközben a megengedett országúti tempóval poroszkáltam, hogy vajon fél - vagy negyedgőzön üzemel-e az erőforrás, hol lehetne kihasználni az benne rejlő potenciált, s egyáltalán szükségünk van-e rá.
bmw540ixdrivemsport2020g01Hát, feltétlenül ugyan nincs szükségünk rá, de hogy élvezni fogjuk, az biztos. Minden vele töltött percet. Még ha nincs előttünk a német autópálya sebességkorlátozás nélküli, kihalt szakasza, akkor is ott a tudat. A rettentő erőfölény, az ugrásra kész kondi léte, a fölényes magabiztosság, mely az 540i utolsó porcikáját is jellemzi. S akkor még nem beszéltem a hathengeres hangjáról, néha pusztán a jellegzetes orgánuma miatt muszáj beletaposni a gázba, elküldeni a digitális fordulatszámmérő mutatóját a piros mezőbe; garantált a libabőr. S bár a Steptronic észrevétlenül dolgozik, emiatt érdemes a kormány mögötti füleket is piszkálni, felpörgetni velük a történéseket. Utána pedig visszasüppedni a rendíthetetlen nyugalomba, melyet a hosszabbítható combtámaszú, elektromosan állítható, remek oldaltartású sportülések nyújtanak, a hosszú tengelytáv, a nagy tömeg és a megingathatatlan M-SPort futómű kombinációjából adódó menetkényelemmel kiegészítve. A feszesebb lengéscsillapítók és a 10 milliméteres ültetés ellenére is finoman siklik a rossz magyar utakon a bajor limuzin, a csendes utastérbe csupán a széles kerekek felöl jut be némi zaj.
bmw540ixdrivemsport2020cS bár alighanem egy 19.070.000 forintos alapárú limuzin esetében a fogyasztás sokadlagos szempont, a mild-hybrid technológiának köszönhetően még hihetetlenül takarékos is. Különösen a sebességhatárokat betartva, vagy az EcoPro üzemmódot használva. Ilyenkor például gázelvételkor - motorfék helyett - vitorlázik a BMW, nagyban hozzájárulva az alacsonyabb fogyasztáshoz. Máskor észre se vesszük, ha lámpánál leáll, majd újraindul az aggregát. 7 literes átlag?! Az 540i-vel egyáltalán nem elképzelhetetlen, lehetetlen küldetés.
bmw540ixdrivemsport2020lAz utastérben semmi sem rondít bele a pozitív összképbe. Ebben a méretosztályban már nem kérdéses a helykínálat, a hatalmas, közel 3 méteres tengelytáv – a hosszában beépített erőforrás mellett is – elegendő teret biztosít a második üléssorban is. Passzentosságról szó sincs. A minőség ugyancsak hibátlan, a dizájn tipikusan BMW-s. A nagy 12,3 colos kijelzővel szerelt, hanggal és érintéssel is vezérlehető infotainment rendszer felhőalapú, percre pontos navigációs rendszert is kínál, ám az 540i-vel könnyű felülírni az érkezési időt.
bmw540ixdrivemsport2020nViszont a felhő alapú BMW Maps navigáció nem veszi figyelembe a magyar úthálózat sajátosságait. Nem tudom, hogy ki térképezte fel Magyarországot a márka számára, de az 540i képes volt olyan gyors, rövid útvonalakra kalauzolni, melyek elvileg kétsávosnak számítanak, de a valóságban csak a közepük járhatók (némi jóindulattal). Nem az általunk lesajnált Romániában, hanem a Nyugat-Dunántúlon, az osztrák határszélen. S ha mindez nem lett volna elég, az alsóbbrendű utak jó része csupa csúszós sár volt, talán az enyhe tél miatt dolgoztak végig a földeken, aztán hajtottak ki a munkagépek az aszfaltra.
bmw540ixdrivemsport2020iEmiatt az elegáns, sötétkék, M és aerodinamikai csomaggal is felvértezett BMW 540i állandóan úgy nézett ki, ahogy a cím is írta. Mostam Veszprémben, Várpalotán, Székesfehérváron, Balatonfüreden, mindenhol, ahol lehetett, azonban pár kilométer után éppen olyan volt, mint a fürdetés előtt. Mocskosul sáros, amit még a tökéletes képet adó tolatókamera sem bír. Ja, a BMW feneke – a kis szárny ellenére is – úgy gyűjtötte a koszt, mintha az lenne a legfőbb feladata. Nem lehetett nyitnia az elektromosan záró csomagtér-fedelet, anélkül, hogy ne lenne koszos a kezünk. Nem úszták meg a piszkot, a sarat a dedikált szőnyegek és küszöbök sem. Igen, rossz idő volt, Veszprém környékén pedig nagy ütemben zajlanak az útépítések, mégis durva ez a helyzet. A sötét szín, a feketére fényezett vesék sem segítették a fényképezésünket. Elnézést a képekért!
bmw540ixdrivemsport2020hA teszt elején hiányoltam a távolságtartó tempomatot. Ennek ellenére az 540i sokat ad alapra, többek között széria a gázolás- és ütközésveszélyre figyelmeztető jelzés, a fáradtság-figyelő asszisztens, a sebességtartó automatika fékező funkcióval, a parkolássegítő rendszer (PDC), az Active Guard, a BMW Vészhívás, s ezek csak a biztonsági csomag részei. Nyilván sok extra is választható az autóba, amivel jócskán megemelhető az alapára. Mégsem kétséges, hogy a 40i megéri az árát. S ha már BMW-re áldozunk, akkor legyen a választásunk ez!


Dom Pérignon Rosé Vintage 2003

domperignonrosevintage2003aBár már elmúlt január elseje, mindenkinek nagyon boldog új évet kívánunk ezzel a Dom Pérignon Rosé Vintage 2003-as pezsgővel, mely a szabadságvágy, az ismeretlen megismerésének folyékony megtestesülése. A Dom Pérignon Rosé a konvenciók félredobásából, az alkotás határainak feszegetéséből született, a vörös pinot noir szőlő ragyogását, erejét megragadva. A pincében eltöltött 12 év lassú és mesteri átalakulás során nyeri el végleges zabolátlan és érzéki, sötét és elragadó zamatát. Proszit!

Pin It