Cupra Ateca 2.0 TSI DSG 4Drive - Hola Hola

by Buday Dénes

A SEAt a versenysportban Cupra néven emlegette autóit, amely a CUP és a Racing szavakból összeállított műszó. Ami aztán olyan jól csengett a motorsportban, hogy átragasztották a széria autókra is, ráadásul sportautós teljesítményt adtak mellé. Nem oly rég pedig úgy gondolták, hogy önálló márkaként is megállja a helyét, első modelljük a Cupra Ateca lett, mely a 2021-es modellévre apró, de látványos frissítésen eset át.

Mindenesetre elég érdekes, hogy a versenysportra alapozott márkanév éppen egy SUV-val kezdi meg pályafutását, de amilyen öszvér, olyan tökéletes megoldás ez valójában. Hiszen ma egyértelműen a szabadidő-autóké a főszerep, s miközben töretlenül nő a népszerűségük, folyamatosan szorítják ki a piacról a többi – a vásárlók szemében már kevésbé vonzó - karosszériatípusokat, legfőképpen az egyterűeket és kombikat. De a SUV-ok is változnak, ma már nem elég, hogy praktikusak és kényelmesek, valamint kiváló ergonómiával rendelkeznek, de egyre több teljesítményt várunk tőlük. S ez lett a Cupra lényege, a Seat családias modelljeit a sportautók szintjére emelni. Ezúttal a 2016-ban bemutatott Ateca adja az alapot, amely továbbra is a kompakt SUV-ok tulajdonságaira épít, viszont egy kétliteres, négyhengeres 300 lóerős benzinmotor hajtja, 400 Nm-es csúcsnyomatékát meg egyedi kialakítású 4Drive összkerékhajtású rendszer tapasztja az útra.
De mielőtt azt gondolhatnánk, ennyivel beérték a spanyolok, hát, ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A hétfokozatú DSG váltót újraprogramozták, s nemcsak villámgyorsan vált, hanem egy rajtautomatika is helyet kapott a repertoárjában. S a megújult Atecában már nem kell a váltókar melletti forgókapcsolóval bajlódni, hogy kiválaszthassuk a Drive Select beállításai közül a kockászászló-ikonnal jelzett legvadabb lehetőséget. Elég a friss rajzolatú kormánykeréken található márkajelet ábrázoló gombot megnyomnunk, s máris aktiváltuk - a hat vezetői mód leglényegesebbikét - a Cupra módot. Szerencsére nem pusztán ez az egyetlen újdonság a fűthető és multifunkciós volánon, a rézszínű elemekkel díszített kormányra került az indítógomb, illetve a DSG váltóhoz tartozó fülek is kidolgozottabb lettek. A digitális műszerfalat már ismerhetjük a többi Seat-ból, az Ateca esetében azonban 8-ról 9,2 colosra nőtt, plusz van egy kis apróság, ami egyedivé teszi. Cupra üzemmódban középre kerül a fordulatszámmérő, körülötte meg – ahogy manapság megszokott - szabadon konfigurálható, milyen információra is van szükségünk. A szintén megújult, nagyobb méretű központi érintőkijelző is gazdagabb lett a Cupra-feelinggel, nagyteljesítményű módban folyamatosan nyomon követhetjük az autónk állapotát. A balra és jobbra léptető gombok helyett most egy érintősáv található a vezető oldalán, ezzel gyorsan elérhetjük a fontosabb menüket, ám akár hangutasítással is vezérelhetjük a rendszert, többek között az Apple CarPlay és az Android Auto alkalmazásokat, melyek már vezeték nélkül is csatlakoztathatók.

Az orra változott a legtöbbet és a leglátványosabban, a lökhárítók megnövelt rácsozatán keresztül több levegő jut a 300 lóerős motornak, illetve eltűnt a Cupra felirat. Új rajzolatú a hűtőmaszk és a vékonyabbra húzott LED-es fényszórók.

Az elektromosan mozgatható integrált fejtámlás ülések remek tartást adnak, de igen magas pozíciót erőltetnek ránk. Tesztautónk ráadásul opcióként nagyon igényes, úgynevezett Petrol Blue bőrülésekkel volt felszerelve, melyekhez elektromos gerinctámasz és fűtés is jár. Így nyugodtan mondhatjuk „full extrásnak” az autónkat, a minőségi belső tér a magas alapfelszereltségén túl három további feláras tétellel is rendelkezik: a már említett bőrkárpit és multifunkciós kormány mellett Beats audio rendszer dübörgött a Cuprában.

Érdekesen alakul az opciós lista, az Akrapovič kipufogórendszer például alapáras, míg a Brembo fékrendszerért 943 ezer forintot kérnek, a fényezése további 200 ezer, és ha szeretnénk egy kis „rezet” a felniken, az még plusz 100 ezer forint.

Kívül viszont annál több lehetőségünk van az egyéni összeállításra, bár az Ateca színválasztéka mindössze hattagú. Tesztautónk Rodium szürke színe tökéletesen harmonizál a 19 colos fekete felnikkel, melyeken az opcióként választható, márkajellel megegyező színvilág érhető tetten. Mögötte ugyancsak azonos árnyalatúak a Brembo fékszett pofái, melyek nem izzadnak, ha erőltetett menetről van szó. Sőt, a fékrendszer kimondottan szereti és bírja a hegyi utakat és kaptatókat, nem büntet akkor sem, ha esetleg eltévesztjük a féktávot. Jó játék az Ateca, készakarva keressük a kanyarokat vele, élvezzük a semleges viselkedését, és a turbós, négyhengeres benzinmotor közvetlen gázreakcióit, valamint az összkerékhajtásnak is köszönhető késedelem nélkül gyorsítást.

Megújult a jó fogású kormány, perforált bőr borítja a legfontosabb részeknél, miközben a rézszínű varrás és a díszítő elemek látványossá teszik. Két kör alakú gomb is van rajta, az egyikkel indítunk, a másikkal a Cupra üzemmódot tudjuk aktiválni.

Az élményautózásban még két fontos „társunk” van, az egyik a progresszív kormányzás, a másik az adaptív felfüggesztés. Előbbi hallatlan direkt és pontos irányítást tesz lehetővé, utóbbi az autó magas építése miatt kialakuló dőléseket rendre kordában tartja, illetve megfelelően komfortossá varázsolja az Atecát a hétköznapokra is.

Hátul szinte semmit sem változott.

A mókát remek szólamok fűszerezik meg, mondjuk nem annyira, mint ahogy azt a látványból gondolnánk, de azért az alapfelszereltségként adott, oldalanként duplán kivezetett Akrapovič kipufogórendszer a teljesítmény növelése mellett, magasabb fordulaton vagy visszaváltáskor szépen oda-oda teszi magát. A végsebesség még mindig „csupán” 247 km/h, de a nulláról százra történő sprint gyorsabban megy, mióta arcplasztikán esett át a Cupra. A korábbi sport Atecának ehhez 5,2 szekundumra volt szüksége, amit most 4,9 másodperc alatt teljesít.

Igényes a belső tér, a jó tartású, mégis kényelmes kagylóülések immár alapból járnak, ám az egyetlen választható kárpit, a Petrol Blue bőr opció

Az arcplasztika egyébként nem volt túl komoly beavatkozás, a lökhárító alsó része új kötényt kapott, eltűnt róla a Cupra felirat, helyette a nagyobb levegőáramlás lett a fő „téma”. A LED-es fényszórók nappali menetfénye maradt SEAT-os, de keskenyebbé váltak a lámpatestek a hűtőmaszkkal egyetemben. Hátra még ennyi sem jutott. A nemes kipufogórendszer mellett a lámpák immár dinamikus index fénnyel dolgoznak, valamint a finoman átrajzolt lökhárító alsó része egy centi növekedést hozott, így az Ateca immár 4387 mm hosszú.

A digitális műszerfalat már ismerhetjük többi SEAT-ból, ám az Atecában 8-ról 9,2 colosra nőtt.

A szabadidő-autó továbbra is csak összkerékhajtással kapható és a Cupra-feeling semmit sem vesz el a praktikusságából, pont olyan ügyes mindenben, mint az alapokat adó SEAT-kivitel. Az érintés nélkül, elektromosan nyíló csomagtérajtó mögött 485 literes tér várja a poggyászokat, melyben egy pár ezer forintos tétel megrendelése esetén egy karocska segítségével, a raktérből is ledönthetőek a második üléssor támlái. Összességében kifejezetten szerethető modell az Ateca, különösen, hogy erőforrása megegyezik a konszerntárs Audi SQ2 és VW T-Roc modellekével, de jóval tágasabb és jobban felszerelt azoknál. A sportosság is a javára szól. Ugyanakkor mindkettő konszerntársa 14,2 milliós alapárról indul, míg a Cupra Atecához legkevesebb 18,3 milliós áron jutunk.


Chicken’ Cock

chickencock01Mesébe illő története van az eredetileg 1856-ban, a Kentucky állambeli Paris-ban alapított Chicken Cocknak, mely a 19. század egyik legjelentősebb Bourbon márkájává vált. A szesztilalom azonban arra kényszeítette a céget, hogy Kanadába költözzön, onnan csempészték vissza konzervdobozokban a finom nedűt a kor leghíresebb (zug)kocsmáiba, köztük a harlemi Cotton Clubba. Most a 21. században újra alumíniumba csomagolák a merész, új ízekkel fűszerezett Chicken Cock whiskyt. felrúgva a régi konvenciókat.
chickencock02Visszatérve déli gyökereihez, a Chicken Cock-ot három különböző - Chicken Cock Southern Spiced Whiskey, Chicken Cock Cinnamon Whiskey, and Chicken Cock Root Beer Whiskey – fajtaként palackozzák a dél-karolinai Charlestonban. Mindegyik természetes összetevők és a 86 Proof American Whisky ízes keveréke, miközben az alumínium palackok a régi konzervdobozokat idézik. Nem mellesleg gyorsan lehűlnek és jól tartják az optimális hőmérsékletet – akár különleges koktélok keveréséhez is ideális. A gyökérsörrel, vaníliával és gyömbérrel, illetve fahéjjal ízesített, harmonikus italok tökéletes élvezetet nyújtanak a whisky kedvelőinek.

 

Pin It