MINI Cooper S Cabrio Sidewalk - Varázslat: az élmény páratlan

by Buday Dénes

A MINI? Maga az autózás varázsa. Mindig, minden formában mosoly „követi”, ám akkor pláne, ha kabrió az a MINI. A márka modernkori újjászületését követően immár a nyitott modell harmadik – 2014-es - generációját, annak is a ráncfelvarrott változatát csodál(hat)juk. Most pedig egy egyedi stílusjegyekkel és rendhagyó felszereltségi tételekkel felvértezett Sidewalk kivitelt tesztelünk.

Persze, az alapokat adó kabrió sem a szerénységéről híres: a prémium kisautók mezőnyének egyetlen nyitott modellje vászontetővel kacérkodik velünk. Igazi ínyencség! Zárt állapotában majdnem tökéletesen hozza a 3 ajtós kivitel formavilágát, ráadásul ilyenkor a második sor (ülő)alkalmatosságai is megmaradnak. Ha nem szeretnénk teljesen kitárulkozni a világ felé, akkor a vászon részben is nyitható, egyfajta tetőablakot eredményezve. Nyilván teljesen hátratolva az igazi, a full automatikusan működő tető mindössze 18 másodperc alatt eltűnik a fejünk fölül, akár menet közben is, 30 km/h-s sebességig. További érdekessége, hogy számos lehetőségünk van arra, hogy cifrázzuk, megválaszthatjuk, hogy a fekete vászon milyen mintázatot hordjon: a dizájn csomag részeként a tervezők egy művészien szőtt nyílmintázattal tették egyedivé. Amúgy felcsukva meglepően csendes a kabin, a menetszél és a külső hanghatások ugyan folyamatosan jelen vannak, de nem zavaró mértékben, plusz jönnek a szép szólamok a dalolászó kipufogó felől.
Pár apróság azért akad, ami megszokást igényel a Cabrióban. Alig 3,85 méteres hosszával városi legény, de felhúzott tetővel hátralátni... kb. mint fejre simuló, szemet takaró kapucnival körbenézni. Ezért tolatókamera nélkül aggasztó a parkolás, vagyis hangsúlyozottan fontos annak a megrendelése, különösen, hogy kinyitva meg a középső visszapillantó tükör alsó részét takarja ki a Z alakban összehajtogatott tető. Valamit valamiért! Az, hogy nem süllyed a tető a karosszériába, némi retró hangulatot is áraszt, másrészt lehetővé teszi, hogy a poggyásztérből is maradjon valami.

A fényszórók és a ködfények LED technológiával vannak ellátva, a Deep Laguna metál fényezés egyedi színként jelenik meg a Sidewalk esetében, de továbbiakban a többi Mini modellnél is elérhetővé válik.

A kicsike „csomagtér-ajtó” lefelé nyílik, s akár 80 kilogrammal is terhelhető, mögötte pedig 160, illetve 215 liternyi „tér” várja a holminkat. A nagyobb tárgyak bepakolását is megkönnyítették a mérnökök: egy kis karral oldhatók a tető rögzítőpontjai a csomagtartónál, így megemelhetjük azt. Mivel a hátsó ülések is dönthetőek, kétszemélyesként használva a többnapos utazásra összekészített bőröndök is elférnek a MINI-ben. Amúgy a hátsó ülések szűkek, a lábtér miatt inkább csak gyerekeknek megfelelő a tér, de még nekik sem teljesen ideális a háttámla meredek dőlésszöge miatt. Mindenesetre a szükség törvényt bont alapon, valamint méreteihez képest örvendetes a négyszemélyes kialakítás.

Csukott tetővel meglepően kulturált a belső hangulat a Miniben. A kormány mögötti fülekkel is kapcsolgatható hétfokozatú duplakuplungos Sport váltó és a kipufogó összjátéka remek élmény, utóbbi dallamai kellemesen átszűrődnek a vászontetőn.

Menet közben nem fogunk csalódni, a vezetés élménye zseniális. Mélyen ülünk benne, az alapból járó sportülések nagyok és kényelmesek, elöl a térérzet is remek. Ez a meredek szélvédő állásnak is köszönhető, viszont egyből hátrányba is kerülhetünk, amikor elsőként állunk meg egy olyan lámpás kereszteződésnél, ahol csak a fejünk fölé magasodik a lámpa. Ilyenkor gúnárként nyújtózkodunk, hogy lássuk a zöldet, vagy leleményesen, résnyire kinyitjuk a tetőt, megkönnyítve életünket. Persze nyitott tetővel autókázva, ez a gond azonnal megszűnik.

Az utastér nemcsak látványos, de minősége is prémium értékű, a gombok sokszínűségét és használatát szokni kell, az egyedi hangulatvilágítás és az automata klíma a dizájn csomag része.

És ha zöld jelzést kapunk, az erősebbik erőforrással szerelt Sidewalk 192 lóereje robbanásra kész. Emellett 280 Nm-es csúcsnyomatéka – amely túltöltéssel átmenetileg 300 Nm is lehet – sem hagy teret a tétlenkedésnek, a kettős megfúvású turbóval szerelve már igen alacsony fordulaton – 1350/perc –, durrogó hangnemmel szépen rajtol. A szükséges merevítések miatt ugyan a Cabrio 120 kilogrammal többet nyom, a hasonló motorizáltságú fémtetős változatnál, ennek ellenére hét másodperc alatt simán átrendezhetjük a frizuránkat egy nem kívánatos formára. A folyamat egészen a 228 km/h végsebességig tarthat, ami már nemcsak a hajunk, hanem a hallásunk rovására is mehet. Emiatt valahol az autópályán megengedett maximális tempó elérése előtt érdemes bezárni a tetőt, a budapesti körgyűrűn autókázva 110 km/h az a sebesség, ahol még tűrhető a kavargó szél, s a hanghatások még nem lépik át a komfortszintünk határát.

Fogyasztása 8–9 liter körül alakul, ha hajtjuk; de általánosságban hét literrel is beéri, első mérésünk alkalmával nyitott tetővel korzózva, félig városi használat során 6,6 literes átlagot produkált.

Az opciós listáról leemelt Steptronic hétfokozatú duplakuplungos váltó is nagyban hozzáad a MINI igazi énjéhez - a turbómotoron túl -, nem véletlen a Sport „jelző” mellette, mindig elevenen, élénken reagál a gázadásra, ketten együtt varázsolják élményautóvá az elsőkerekes kis kabriót. De ehhez társul még a pontos, direkt kormányzása és a hétköznapi használatra némiképp feszes, bolondozáshoz viszont nagyszerű futóműve, ami az útjainkon okozhat rázós pillanatokat.

A Mini Cabrio Cooper S-t alapból 8,7 millió forintos alapáron kínálják, sport automatával már 9,5 millióba kerül, míg Sidewalk csomaggal 11,1 milliónál járunk. Mivel még pár sort kipipáltak a tesztautó rendelése során, üzembehelyezési ára 13 644 600 forint.

A Wired csomagnak hála, van egy kifogástalan grafikájú navink és vezeték nélküli telefontöltőnk, a majd’ kétmilliós Sidewalk Trim csomag ugyanakkor igen sok finomságot kínál. Az amúgy is tetszetős Mini belsőt még látványossá teszi, egyedi stílusa remekül összhangban van a Deep Laguna kék külső fényezésével. Az ülések és a lábtér szőnyegek eleganciáját kontrasztos türkizkék és citromsárga díszvarrás hangsúlyozza, ám ezen túl is több egyedi megoldás fellelhető. A műszerfal utasoldali, fekete dekorbetétjének kellemes háttérvilágítását türkizkék és ezüst berakás emeli ki, az ajtókárpitok ugyancsak türkizkék színben pompáznak, és a „Sidewalk” logós, bőrözött sportkormány is díszöltésekkel hangsúlyozza az exkluzivitását. Kívül feltétlen említést érdemel a spéci, most bevezetett fényezés, melyet a motorháztetőn végigfutó fekete versenycsíkok dobnak fel.

A brit zászlós hátsó lámpák a legutóbbi, 2018-as modellfrissítés alkalmával kerültek fel a Minikre, valóban látványos megoldásként, tovább erősítve az amúgy sem szerény angol identitástudatot.

A Mini Cabrio stílusa kétségtelenül egyedi a piacon, különleges látványát a Sidewalk csomag még inkább hangoztatja, miközben négyhengeres benzinmotorja és príma váltója páratlan vezetési élményekkel ruházza fel.

Pin It