MINI Countryman SE ALL4 2021 - Prémiumtermék

by Buday Dénes

SE néven egy ideje már plug-in hybrid kivitelt is kínál a MINI a Countrymanből. A hagyományokkal átitatott brit márka modellje 2021-re megújult, az új generációs akku csomaggal akár 52 kilométeres elektromos hatótávot ígér.

A kisautóiról híres márka életében – meglovagolva SUV modellek piaci fontosságát – a Countryman az első típus, mely átlépte a négy méteres hosszúságot, s így négy felnőtt, illetve a csomagjaik számára kínál kényelmes utazási lehetőséget. Mindeközben megtartotta a márkára jellemző stílusát és formavilágát, viszont azért a dizájnerek tettek róla, hogy a félreismerhetetlen arányok megtartása mellett olyan orrot kapjon, aminek köszönhetően az első pillantásra is meg tudjuk különböztetni a többi MINI látványától. A márkán belül különlegesnek számító frontrészt most újratervezték, átrajzolták a hűtőrácsot – amely opciósan króm helyett fekete keretet és elektromos modellként vörös helyett sárga S betűt kapott –, s immár az alapfelszereltség részeként is LED-technológiás fényszórók és LED-es ködlámpák ragyognak rajta. Manapság általában ezek adják a megjelenés legfőbb egyediségét, ami a Countryman esetében sincs másként. Az enyhén aszimmetrikus első fényszórók kör alakját mindkét oldalon egy folytonos fénycsík öleli körbe látványos nappali menetfényként, ugyanakkor az index funkcióját is ellátja. Méghozzá olyan erős fényt ad oldalirányba, hogy mindent beterít a sárga fény, kanyarodás közben erőteljesen megvilágítva az út szélét. Az opciós, adaptív fényszórók is prémium modellhez illőek, a távolsági fényt négy részre osztva bocsátják ki és automatikusan alkalmazkodnak a forgalmi szituációkhoz. Mindezt úgy, hogy amikor a belső kamerája szemből érkező vagy utolért autót érzékel, akkor a másik jármű környezetét okosan csupán tompított fénnyel világítja meg, az út többi részét viszont továbbra is távolsági fénnyel. Esti próbánk alatt ezt a látványos fénykavalkádot, mint színházi előadást, nagyra értékeltük. A fényjáték a köd- és a hátsó lámpáknál folytatódik, míg az előbbiek felső félkörének karimája szintén a nappali menetfény feladatának ellátásában is részt vesz, addig a hátul található világítótestek együttesen a brit zászló motívumát rajzolják ki, sötétben kimondottan látványosan.
A lámpák forgataga mellett az átrajzolt lökhárítók is hozzájárulnak a frissebb megjelenéshez, de leginkább a plug-in hybrid modell sajátossága, az első sárvédőben elrejtett, sárga díszítésű elektromos töltőnyílás az, ami igazán lényegre törően mutatja a MINI énjét. A tölthető modell alapfelszereltségként összkerékhajtással lehet a miénk, melyet kimondottan a hybrid rendszerhez hangoltak, vagyis nem a terepjárást, hanem inkább a tapadást és a tökéletes agilitást helyezi előtérbe. Ez így is van rendjén, ugyanis PHEV MINI-nk igencsak fürge szerzemény, rendszer teljesítménye 220 lóerő, melyből 125 lóerőt a háromhengeres benzines, a többit a hátsó tengelyen lévő 70 kilowattos villanymotor adja. Ehhez csatlakozik még egy akku csomag 9,6 kilowattos kapacitással. Ha nem számítjuk a John Cooper Works kivitel versenyszellemben telt életét, akkor a hétköznapi Countrymanek közt a hybrid a legfürgébb családtag, Sport módban kevesebb, mint hét másodperc alatt éri el a százas tempót - a majd 1,8 tonnás tömege ellenére. Ebben a sportos hangolású futóműve is partner, igazi fenegyerek a kanyarokban, vagyis ebben is hozza a MINI-től elvárt erényeket, összességében a hajtáslánc minden eleme remek formában van. Így a szépen dolgozó, Japánból érkező Steptronic váltó is, amely a többi változattól eltérően a nyolc fokozat helyett be kell érnie hattal.
minicountrymanseall4 2021tA gyár ígérete szerint 52 kilométeres emissziómentes hatótáv érhető el vele, ez cirka igaz is lehet, mert hideg időben – a teszt alatt a hőmérséklet általában öt fok körül volt – 100 százalékos töltöttség mellett 45 kilométeres hatótávval számolt induláskor, amely azonban még lejjebb csökkent, ha nem akartuk magunkat fűtés nélkül hagyni. A teszthét alatt minden „start” a szerkesztőségi parkolóban elhelyezett 11 kW/h töltőtől indult. Innen 3,6 kW/h töltést vesz fel, ami cirka háromórás helyben állást kíván, ugyanez otthon 230 voltos konnektorból majdnem hét óráig tart. Minden nap más irányba vitt az utunk, így teljesen vegyes képet alkothattunk a Countrymanről, de átlagban a városi forgalomtól függően és az időjárási körülményeket is figyelembe véve 35 és 43 kilométeres elektromos hatótávval számoltunk. Ennek függvényében változott a száz kilométerre eső átlagfogyasztás, a legjobb eredmény 2,5 liter volt száz kilométerre, ám kifogyott elektronok nélkül sem vészes, 5,8 literes eredményt mértünk. Végső próbánkon a rendszer hatékonyságát is elvégeztük, egy belső kapcsoló segítségével zárhatjuk az akkuban felhalmozott energiát, ami azt jelenti, ha nincs szükség az összkerékhajtásra, akkor a másfél literes benzinmotor csak az első kerekeket hajtja, eközben a hátsó kerekek forgását generátorként használva visszatölti az így keletkezett energiát az akkumulátorba. Nulla százalék kapacitás mellett a M0-ás körgyűrűt használva egy 30 kilométere szakasz után pontosan 30%-os visszatöltést sikerült elérni, amivel a pályáról letérve, a városban haladva 12 kilométert tehettünk meg pöfékelés nélkül.
minicountrymanseall4 2021nMindezt kényelemben, prémium minőségű utastérben, aminek nyugalmából a kerregős háromhengeres sem vesz el semmit. Halljuk, hogy átkapcsol, de erre csak az érzékeny fülűek reagálnak, alapból hagyja, hogy kellemesen átjöjjön a Mini egyedi megoldásoktól hemzsegő belső hangulata. A brit identitás azonnal tetten érhető, csurig van a belső tér zászló mintákkal, csak az ülések felső részén három különböző megoldás található egy témára. Az ülés egyik oldalán egy hímzett bőr darab, a másikon egy fém gomb viseli a zászlót, de a leglátványosabb megoldás a fejtámla lyuggatása, amely szintén zászlót mintáz. Az ülésre sem lehet panasz, drága bőrkárpít feszül rajta és minden porcikája külön, motorosan állítható, egyedül a combtámasz kihúzása manuális. A csomag részeként, ugyanilyen finom bőrhuzattal, kényelmes, vaskos fogással kínálkozik a kormány, amely nemcsak kinézetével, hanem feszes beállításával is a sportos irányítást részesíti előnybe.
minicountrymanseall4 2021iÉrdekes karaktert ad a műszerfal, leginkább egy „ovál” Nascar versenypályára emlékeztet, no de nemcsak az alakja miatt, hanem mert ott áll a semmi közepén, még árnyékolót sem kapott, ami nagy hiba. Hiába a szép grafika, nappali vezetésnél mindig tükröződik benne a beáradó fény, valamint érzésre nem is teljesen merőleges, kicsit balra dől, így az oldalablak tükröződése is folyamatos. Őszintén szólva hiányolom belőle a hagyományos műszerfalat, utólag nézegetve a fotókat, úgy érzem, mintha kéne oda valami, lehet, hogy inkább az eredeti egységben kellett volna a műszereket digitalizálni. Annál életre valóbb a középkonzol, ami szintén egy hatalmas kör alakú egységet alkot, benne a megújult, 8,8 colos érintésvezérelt, de a váltókar melletti forgókapcsolóval is irányítható kijelzővel. „Mögötte” egy frissített, immár okostelefon kompatibilis infotainment rendszer dolgozik, melynek egyes funkciót is külön applikáció révén egyes távolról is vezérelhetjük. A tesztautóhoz rendelt Navigation Plus csomag pedig számos egyéb információszolgáltató funkciót és valós idejű, kényelmes útvonaltervező lehetőségeket tartogat. Ennek a része még a vezeték nélküli okostelefon töltés, ami a puha fedelű, de nem állítható, két ülés közti könyöklőben kapott helyet. Talán ez a legjobb megoldás a telefonunk biztonságos töltésére, de sajnos csak korlátozott méretű készülékek befogadására alkalmas.
minicountrymanseall4 2021lA hátsó sor meglepően tágas, két felnőtt teljes kényelemben utazhat, noha a fejtér a hatalmas tetőablak miatt korlátozott. Ezt a 183 cm-nél magasabb utasok érezhetik, azonban még nekik is elegendő a lábtér, ha hasonló magasságú vezető mögé huppannak be. Kényelem szempontjából a középső kartámasz elengedhetetlen, de opciós tétel, a háttámla szöge is állítható, de az „alap” komforton nem sokat javít, inkább a 405 literes csomagtér további bővítésére alkalmas. A poggyásztér szépen rendezett és jól pakolható, kampók, hálók, gumipántok, rögzítő fülek várják a cuccokat, tehát minden akad, ami a biztonságos szállításhoz kell. Ami fontosabb, a padló alatt széles rekeszt alakítottak ki a töltőkábeleknek, illetve egy piknik pad is helyet kapott. Ez egy fontos tétel az amúgy sem szerény opciós listáról, a Mini életforma egyik része, csak kipattintjuk a helyéről, a küszöbre helyezzük, majd csüccs rá.
minicountrymanseall4 2021csA legkisebb a legdrágább, mondhatjuk így is, és ezt tudják az ékszerészek is. Fogjuk rá, hogy a Countryman az ékszer ebben a kategóriában, amit az ára kellőképpen alátámaszt. Alapáron 12,3 millió forintért kelleti magát az SE modell, és nem is sorolnám, hogy a 36 oldalas színes árlistát átlapozva, milyen tételek szerepelnek. A tesztautónkban 6,1 milliós extra kiadás lett felhalmozva, ami végül - gazdagon felvértezve - 18,4 milliós végösszeget eredményez. Azonfelül is van még hova bővíteni, mert a tolatókamera például még mindig nem került bele a listáról, a sávtartó asszisztens pedig még az opciós listára sem került fel. Szerencsére nemcsak ára és prémium minősége teszi a csúcsra a MINI Countrymant, hanem az ellenállhatatlan vezetési élménye is, mely továbbra is a legfőbb erénye.

Pin It