BMW 530d xDrive Touring 2021 - Esszencia

by Buday Dénes

Az 5-ös sorozat formavilágát mindig is a sportos vonalvezetés és a letisztult felületek harmóniája határozta meg, a frissített rajzolatú modellre ez mindinkább igaz: a magabiztos kiállás és a finom részletek továbbra is alappillérei az ötös BMW-nek.

Tavaly, az októberi bemutató alkalmával fél nap erejéig az 520d-vel ismerkedhettünk meg, akkor a majdnem alapdízel-erőforrás hatékonysága mellett már kóstolót kaphattunk a minőségi belső térről és a kifogástalan összeszerelési minőségről, majd ezt követte az 540i, mely ráadásként 333 lóerővel, 4,9 másodperces gyorsulással kápráztatja vevőit. Mindkettő limuzin karosszériával és - a már-már kötelező elemként megjelenő - M csomaggal és xDrive rendszerrel került hozzánk. Ez jelen tesztünk esetében sem változott, maradt az összkerékhajtás és a sport csomag. De hogy ne csak az üzleti prémium szegmensben igencsak népszerű limuzinnal találkozzunk mindig, egy kicsit benéztünk a kombi, vagyis a Touring hátuljába, amely a nagycsaládos üzletemberek alternatívája lehet. Leginkább egyébként a sportos tulajdonosok lesznek előnyben, hiszen autónk – ahogyan már említettük – egy szerény kétmilliós M csomag büszke viselője.
Az ötös sorozathoz 1991 óta kínálnak Touring verziót, melynek jellegzetessége, a külön nyitható hátsó üveg továbbra is megmaradt, immár az E34-es sorozat óta velünk van. Összevissza egy-két SUV tud még ilyet a piacon, ez egy valódi BMW-s sajátosság. Úgymint a hatalmas csomagtartó is, ahová természetesen elektromosan nyitható ajtón keresztül juthatunk be. A mögöttes tér szépen rendezett és minden olyan aprósággal fel van szerelve, amivel a szállítási képességeit csúcsra járatják. Például van benne sínrendszer, méghozzá állítható szemekkel a tökéletes rögzítés érdekében, emellett különböző méretű hálók, hevederek, oldal kampók is tartoznak hozzá, valamint jutott egy teleszkópos padlónyílás, alatta rekesszel – a pótkerék hiányában. Ha kevesellnénk az 560 literes raktér méretet, a gombnyomásra billenő második üléssorral 1700 literesre bővíthető a kapacitása, miközben majd 700 kilogramm a teherbírása. Az akadálymentes pakolás érdekében a kiszerelhető kalaptartónak is jutott külön nyitható kis rekesz a padló alatt, ahol kulturáltan, külön elhelyezhető. Természetesen, ha épp nincs benne, akkor kisebb tárgyak ésszerűen itt is elrejthetők. Nem is lenne BMW a kombi, ha nem tartogatna a felszereltségi listája valami okosat: a második sornak – amellett, hogy teljesen dönthető – van egy másik, „cargo pozíciója”, ami függőlegesre állítható háttámlákat jelent a tökéletes, kocka alakú raktér érdekében. Ügyes!

Alapra 560 literes térfogattal várja a szállítandó csomagokat a Touring, de gombnyomásra 40:20:40 arányba elfektethetők a második sor ülései. A padló alatt nincs pótkerék, rekesz várja a kisebb holmikat – a praktikus pakolás jegyében.

Miután már a csomagjainkat biztonságban tudjuk, mi sem maradunk kényelem nélkül az utunk során, amiről a tesztautóban szerephez jutó 2.200.000 forintos First Class pakk gondoskodik. Amellett, hogy a barna bőrkárpitba burkolt komfort ülések varrása kifejezetten látványos és extra kényelmesek, aktív ülésszellőztetéssel és külön izomcsoportokat stimuláló masszázzsal is kényeztetnek minket. Hogy a masszázsszalon hangulat itt ne érjen véget, az utazáshoz állítható intenzitású illatvarázs is társítható, közben a háttérben a Bower & Wilkins audio rendszerből szól a zene. Utóbbit akár gesztus vezérléssel is irányíthatjuk, mindezek tetejébe jön még az elmaradhatatlan, száz színű hangulatvilágítás, amellyel akár órákat is játszhatunk, míg kiválasztjuk a megfelelő színt.

Látványos, kék vagy piros féknyergek járnak az M csomag részeként, a fékhatás is igencsak meggyőző, szükség is van rá, mivel az 5-ös kombiként is szeret dinamikusan közlekedni, illetve kedveli a kanyarokat.

Kipihenten, frissen „ébredtünk”, a kellemes meleg, a megfelelő hőmérséklet tartásáért a négyzónás klímához kapcsolt állóhelyzeti fűtés volt a felelős. Ha netán vezetni is lenne kedvünk, azért akkor sem fogunk csalódni. Megragadva az M stílusú, vaskos bőrkormányt rögtön az aktív kormányzással barátkozhatunk, amely minden beállítás mellett mindvégig közvetlen marad. A kormányzási szögtől függő rásegítésén túl a hátsó kerekek „elfordítását” is magában foglalja: 60–80 km/h-s sebességtől a hátsó kerekek az elsőkkel azonos irányba fordulnak el, míg városi tempó mellett az elsőkkel ellentétes irányba fordítja el a hátsó kerekeket. Így kis kormánymozdulatokkal is szenzációs manőverekre vetemedik a kombi, majd 3 méteres tengelytávjával és 1,9 méteres szélességével. Persze, az M csomag részeként sportfutóművel is fel van ruházva, amely egy centiméteres ültetést és feszesebb hangolású lengéscsillapítókat jelent az alap modellekhez képest. Opcióként jelen esetben egy adaptív rendszerrel van kiegészítve, amelynél hangsúlyosan tudunk választani az alap Comfort és a sportos hangolású csillapítást alkalmazó Sport program között. Egyszerűen fogalmazva futóműve egy alkotás, városban játékosan filigránul kanyarog, míg nagyobb sebesség mellett hihetetlenül stabil, de ami egy kombi modell esetében szokatlan, hogy oda van a kanyarokért, mindamellett kellőképp ért is hozzá!

Az utolsó SUV öldöső: az 530d hihetetlen jó alternatíva a terepjárók ellen, tágas és praktikus belső tere mellett dízelmotorral is heves viselkedésű, kanyarokban rendkívül dinamikus, miközben még erősen takarékos is.

Orrában az arany középútként ismert erőforrással, a selymesen járó hathengeres, háromliteres dízelmotorral. Mondhatnánk azt is, amit az eladások is igazolnak: nincs Touring dízel nélkül, vagyis ha kombi, akkor dízel. Az 520d-ben bemutatott 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológia immár ennél az aggregátnál is szerepet kapott, pontosabban: már nincs ötös, amely ezt nélkülözné. A valóságban ez úgy néz ki, hogy a dízelmotor 286 lóereje mellé 11 lóerő azonnali többletet képes mozgósítani. Legfontosabb tulajdonsága amellett, hogy induláskor segít mozgásba hozni a nagy testet, ezáltal fokozva a kigyorsítások dinamikáját, hogy állandó sebesség fenntartásakor is képes levenni a terhet a belsőégésű erőműről, még tovább csökkenti az üzemanyag-fogyasztást. Magyarul: egészen elképesztő képességekkel bír a hathengeres, hiszen igen élénken, 5,6 másodperc alatt lövünk ki vele százas tempóra, mindezt maxi kényelembe egy kombival, de ha úgy akarjuk és gátat szabunk a rohanásnak, akkor 5,9 literes átlagfogyasztást produkál, mindenfajta nehézség nélkül. Ebben igazán jó partner a kézzel is kapcsolgatható ZF gyártmányú, nyolcfokozatú automata váltó. Vannak pillanatai, mikor feleslegesen tétovázik, de alapvetően finoman és gyorsan végzi dolgát.

A távvezérlésű parkolás is a játék része: szűk parkolóhelyre vagy garázsba a kulcs segítségével is beirányíthatjuk, ám egyelőre ezt a folyamatot csak orral előre tudja végrehajtani.

Autópálya-tempó mellett nyolcadik fokozatban 1600/perc fordulat környékén tekereg a főtengely: könnyedén, szinte hangtalanul suhanunk. Erőtartaléka kimeríthetetlen, a központi kijelzőn diagramjain 720 Nm nyomaték jelenik meg, pedig az 530d valójában „csupán” 650 Nm csúcsnyomatékot ad le már igen alacsony 1500/perc fordulaton. Az igazi élettere azonban 2000-3000/perc között van, ezért a visszaváltásokat is úgy szabályozza, hogy a fordulat mindig ebbe a tartományba essen. 100 km/h-s tempó környékén a legmagasabb fokozatban haladva akár harmadik fokozatig is visszakapcsol egy-egy tökéletes előzés érdekében. Szóval, a fogyasztása is ekképpen alakul: a nyomatékot csúcsra járatva, vegyes használat mellett 7,6 literes átlaggal zártunk egy etapot, sűrű forgalmú városi forgalomban viszont tíz literes magasságig emelkedhet az étvágya. Érthető és elfogadható a szám, hiszen cipeli magával a jó tapadást biztosító lamellás, kuplungos összkerékhajtását - az amúgy sem csekély két tonnás saját tömege mellett. Fékjeire ugyanakkor nincs hatással a tömege, megnyugtató, ahogy az M csomagos kék nyereggel ellátott fékek teszik a dolgukat.

Kellemes az atmoszféra, a hangulatfényekkel sokat variálhatunk. Minden gombnak megvan a maga helye, nem igényel megszokást a használatuk, spontán kezelhetők.

Az 5-ös szériánál, ahogy azt már a bemutató alkalmával említettük, a müncheniek a klasszikus facelift eszközökhöz folyamodtak. Nagyobb vesék, új lökhárítók, valamint vékonyabbra húzott első és hátsó lámpák jellemzik. Utóbbiak esetében érdemes megemlíteni a kék szemöldökkel ellátott mátrix LED-es első fényszórókat és a kiegészítő dinamikus lézervilágítást. Teljesen sötét úton haladva, éles vonalakkal határolt területet látványosan terít be, nappali fénnyel borítva az út felületét. A gyár állítása szerint 650 méteres hatótávval rendelkezik, ezt közúton haladva egy távolsági fényszóró asszisztens tartja kordában.

A kidolgozási minősége kifogástalan, tágas és kényelmes utastér fogad minket, szellőztethető ülései izomcsoportonként különböző intenzitású masszírozási lehetőséget is kínálnak.

Hihetetlen magabiztossággal lép szintet a megújult 5-ös, kombiként igazán praktikus és rendkívül sportos, de emellett takarékos is, igazán nehéz belekötni. Már az 520d modell is elcsábított minket, de a soros, hathengeres egy még finomabb, jóval erősebb, dinamikus világba vezet minket. Ennek persze ára van, ez talán az egyetlen sarkalatos pontja a BMW-nek, az árlistán az 530d Touring jelen árfolyamok mellett 19.600.000 forinttól kezdődik. 850.000 az xDrive plusz költsége és csak utána jönnek a tesztmodellt is meghatározó impozáns csomagok. Az M csomag 2, a First Class belső 2,2, a hifi 1,3, de az informatív Head-Up kijelzős és tanulással ellátott navigációs rendszeres Innovációs csomag is további 1,3 millió forintba kerül, amelyhez még tartozik egy okos 3D-s megjelenésű parkoló asszisztens is. A többi ikszelés már jelentéktelennek tűnhet az opciós listán, de így is összességében majd 14 millióért került extra felszerelés a tesztautóba. kétségtelenül megéri az árát, hiszen ez egy minőségi, tiszteletet parancsoló luxus portéka.

Pin It