Kia Sorento 200 CRDi Kryptonite - Több, mint csábító ajánlat

by Buday Dénes

Fontos évet zárt tavaly a Kia. A legnehezebb időkben növelni tudta eladásait, elsősorban a frissen tartott modellpalettájának köszönhetően. A trendeknek megfelelően az elektromos hajtású modellek húzták az igát, közben pedig volt idejük a márka megújulásán is gondolkodni, aminek első lépése a céges logó újratervezése volt.

Mindebből az - eddig is sikersztorinak számító - Sorento is kivette a részét, különösen, hogy az abszolút átalakult keleti SUV is megkapta a fejlett és egyre népszerűbb hybrid rendszereket, ugyanakkor a KIA hagyott lehetőséget a hagyományos hajtásrendszert kedvelő vásárlók részére is. Mi is a 200 lóerős dízel erőforrással hajtott, hét üléses kivitelt tettük próbára elsőként, mely nemcsak acélos tekintetével ejt minket rabul, hanem minőségi benyomásával, valamint Kryptonit felszereltségével. Kétségtelen, hogy ezzel a szabadidő-autóval a prémium szegmens tyúkszemén lépked ezzel a dél-koreai óriás.
A megújítást ezúttal tényleg az alapoktól kezdték a KIA fejlesztői. A 2002-es generáció például még robusztus alvázas felépítéssel érkezett a piacra, viszont a most használt, új padlólemez immár a hybrid rendszert és a hozzá rendelt akkucsomagot is simán magába foglalja. Emellett meg is nőtt: a Sorento teljes hossza 10 milliméterrel, tengelytávja pedig 35 milliméterrel nyúlt meg a kifutó nemzedékhez képest. Ehhez képest meglehetősen kompakt motorteret terveztek hozzá, hiszen még a benzinfaló észak-amerikai piacon sem terveznek négyhengeres erőforrásnál nagyobbat kínálni hozzá, ott a turbó felel a teljesítményemelésért, az így felszabadult helyet meg átadták a belső térnek. A rövidebb túlnyúlások és a hosszabb tengelytáv miatt oldalnézetből jóval nyújtottabb hatást kelt a Sorento a korábbinál, az arányok változásához a nyújtott motorháztető is hozzájárul, hiszen az A-oszlopok 30 milliméterrel hátrébb kerültek. Az acélos tekintetét a jellegzetesen széles hűtőmaszkot közrefogó LED-es fényszórók adják, melyek a határozott megjelenés mellett a tökéletes fényükkel is elvarázsolnak minket. A nappali menetfényükkel leginkább egy űrhajó alkatrészére emlékeztetnek. Ugyanennyire érdekes a hátsó lámpák megoldása is: a szélére helyezett két-két tagból álló megoldás belső része az indexnek ad helyet, míg szélein a helyzetjelző egy fejre állított L betűvel öleli körbe a féklámpát. Ez jóval érettebb, határozottabb, modernebb megjelenését biztosít, mint a felmenőé.
A 20 colos kerekek tovább fokozzák az autó robusztus karakterét, ez a méret egyébként a dízelmotor sajátossága, csak „hozzá” és a legmagasabb felszereltséghez választható, ugyanúgy, ahogy a stílusos oldal fellépő. Utóbbit mindenképp ajánlatos a sárfogó készlettel együtt rendelni, mert sáros-latyakos időben a széles kerekek minden piszkot a fellépőn hagynak, így a tökéletesen kialakított küszöb alá érő ajtók jelentősége is elvész. Pláne, hogy az utastérben elhelyezett kis forgókapcsolóval különböző terepmódok is aktiválhatók. Noha rövid túlnyúlásokról és terepkapcsolóról beszélünk, ez inkább biztonsági tétel, amivel a Sorento alacsony tapadású felületekhez (hó, sár, homok) igazítható. Havas körülményeket már nem találtunk szerencsére, de sárban remekül viselkedett. Sport módban kicsit később kapcsolja ugyan a fokozatokat, de az átlaghoz képest jóval erélyesebben aktiválja a kipörgésgátlót, ráadásul mind a kerekenkénti nyomatékleadás, mind a kormányállás nyomon követhető a műszerfalon.

Tiszteségesen újraértelmezték a „tigrisorr” hűtőmaszkot a dizájnerek: ugyan még a régi márka logó szerepel rajta, de látványos technikájú lámpák szegélyezik, Az előd gömbölydedségét határozott vonalak váltották fel.

A gombnyomásra induló négyhengeres dízel szintén jó partner a dagonyázásban is, a friss fejlesztésű, 2,2 literes, 200 lóerős Smartstream névre hallgató motor tekintélyes, 440 Nm-es csúcsnyomatékával minden helyzetben jó megoldást garantál. Meglepő, de azt kell, mondjam, szép a hangja is, kinn hallgatva és hidegen egyaránt szépen szól. Úgy dohog, hogy elsőre azt is gondolhatnánk, hogy soros hathengeressel van dolgunk. Mindez bemelegedés után sem változik, viszont a belső teret szinte teljesen elkerülik a hanghatások. Ez nem meglepő, autópálya-tempó mellett is alig forog 2000/perc fordulat környékén az aggregát, de városban, szerényebb tempó mellett is alacsonyan dolgozik folyton. Az új, nyolcfokozatú, duplakuplungos, robotizált sebességváltó már 1500-nál adja a következő fokozatot, teljesen észrevétlen, ténykedését csak a fordulatszámmérőn veszünk észre. A volánon elhelyezett váltófülecskék jelenléte teljesen felesleges, nem tudunk okosabbak lenni a rendszernél, hiszen még a motorféket is megfelelően kezeli, valamint, ha bele is nyúlunk, a felesleges magas fordulatnak önhatalmúlag gyorsan véget vet.

2002-es bemutatása óta már a negyedik generációnál tart a Sorento, az évek során 24 centit nőtt, a jelenlegi modell 4,81 méter hosszú és kereken 1,7 méter magas, vontatni 2,5 tonnát tud.

Ez már csak természetes, mivel jól érezni a hangolásán, hogy a hajtáslánc minden eleme a fogyasztás hatékonyságra lett optimalizálva. Ha például figyeljük a nyomaték-kijelzőt, láthatjuk, hogy mindig az elsőkerék-hajtást preferálja a rendszer, amit még túlzott gázreakciónál is fenntart: az erő nagyobb részét előre juttatja és csak a biztonságos menetkomfort érdekében oszt a hátsó tengely irányába.

Hatalmasra – majd’ 90 fokban - nyílnak a hátsó ajtók, ezáltal kényelmes a beszállás. Az ajtók a küszöb alá érnek, a fellépőt az utólagos tartozéklistából lehet kiválasztani.

Fogyasztása ennek függvényében teljesen reális, normál használat mellett, a fővárosban és környékén 8,2 literes átlagfogyasztást írt ki a computer. Ehhez tudni kell, hogy araszoláskor, „piroslámpás hullámnál” már közel jártunk a 10 literes étvágyhoz, de ahogy kicsit meglódultunk, szépen átállt csökkenő tendenciára. Országúton 6,9 literes fogyasztással hálálta meg a folyamatos, egyenletes menést. Valóban ráadásul ez áll közelebb a Sorentp személyiségéhez, a nagy utazások, a nagycsaládos túrák. Nem pusztán a fogyasztása miatt, amely a 67 literes üzemanyagtartállyal jobb esetben akár 900 kilométeres hatótávot eredményez, hanem a futóműve okán is, amely leginkább a nyugodt, kényelmes rugózás mestere. Az elöl McPherson, hátul multilink rendszer remekült eltalált csillapítással rendelkezik, nyilván az 1940 kg-os önsúlyával vasalja a felületet, úgyhogy még az opciós 20 colos felnik sem rontják a képet. Magas építésével nem könyörög ugyan a kanyarokért, de nem is siránkozik miattuk, a tekintélyes karosszériamozgások ellenére finoman és pontosan irányítható a lágy kormányzással. Biztonság terén is jól szolgál, fékjei kiválóak, precíz adagolással tarthatók kontroll alatt, ezért sem meglepő, hogy az elérhető legmagasabb minősítéssel teljesítette az Euro NCAP töréstesztjét. Természetesen a gyalogosokra és kerékpárosokra is figyel, őket felismerő, ütközésmegelőző rendszerrel rendelkezik. Emellett a Sorento az első KIA, amely egy fejlett, másodlagos ütközéselkerülő rendszerrel érkezik, amit szintén sokra értékeltek a csillagosztásnál. Ennek lényege, hogy csökkentse a további ütközések kockázatát egy-egy balesetben, olyan helyzetekben, amikor a jármű az ütközést követően vezetői kontroll nélkül gurul tovább. Megnyugodhatunk, a KIA az egyik legbiztonságosabb modell a kategóriában, aktív és passzív biztonsági arzenálja is teljes.

Hatalmas kijelzők, valamint érintős és hagyományos gombokkal sokasága várja az utasokat, viszont a fényes felületük a tisztaságmániásoknak hamar gondot jelenthet. A váltókarból tekerőgomb lett, belső tér minősége kifogástalan.

De ahogy említettük már, Sorentónk a nyugodt vezetés mellett tette le voksát, amihez minden kényelmet meg is ad, sőt, egyenesen luxusban tart minket. Már az ajtók is hatalmasra nyílnak, könnyű beszállást biztosítva, ez hatványozottan igaz a hátsókra. Utóbbiak majd’ kilencven fokban nyílnak, megkönnyítve a harmadik sorba való bejutást is. A vezetőülés igazi trón, állítható gerinc és combtámasszal, plusz memória funkcióval: minden testalkatra könnyedén megtalálható a kényelmes pozíció. A műszerfal digitalizált világba repít minket, a pilóta előtt egy 12,3 colos vetített kijelző kapott helyet, amelyre a mai divatnak megfelelően szabadon konfigurálható. Ha akarjuk, akkor a rendszer a napszaknak megfelelő hátteret varázsol a műszerek mögé, alapból pedig a menetdinamikai vezérlő konfigurálásával változik a grafika és a színezet, miközben a kormányról a két főműszer közti adatok halmazát tudjuk változtatni. Egy újdonságot is magában rejt a műszeregység, megjelenik rajta a holttér-figyelő kamera képe, méghozzá azon az oldalán, amerre indexelünk. Így ténylegesen biztonságos a sávváltás, nem beszélve arról, hogy inspirálja a sofőrt az index használatára, hiszen a funkció parkoláskor is nagy segítség lehet. A központi 10,25 colos kijelzője érintésvezérelt, grafikája is kiváló, legnagyobb erénye viszont az, hogy az esze is gyorsan vág, nincs késlekedés a különböző témák átmenete közt. Amúgy mind az Android, mind az Apple Carplay tükrözésére képes a rendszer.

A harmadik sor ülései csak gyerekeknek kényelmesek, ám a légkondi itt is külön szabályozható, valamint Isofix csatlakozás is rendelkezésre áll. A második sor 23 centimétert állítható sínen, így elegendő lábhely juthat a leghátul utazóknak.

Ellenben a szellőzés nem esett bele a központi kijelző témájába, ez a két légbeömlő között külön részt kapott: míg a fő kapcsoló és a szélvédő fűtés hagyományos gombbal kapcsolható, addig a levegő keringtetéshez tartozó alkalmazások érintésre aktiválódnak. S ezzel el is érkeztünk a beltér legnagyobb „ellenségéhez”: ezen gombok fényes felületéhez, melyeken pár perces használat után látványos nyomokat hagyunk. Ugyanez érvényes az ülések közti széles tároló helyek környékére is, de ott még a karcolás veszélyének is ki vannak téve. Az még igazán rossz benne, az az, hogy nem tudunk változtatni ezen, az opciós listából csak a kárpit színét cserélhetjük le. Pedig praktikumban nincs hiány, a széles box tetején kapott helyet az ülés fűtés/hűtés kapcsolója, közte induktív telefontöltő és jó pár USB csatlakozási lehetőség található, valamint méretes pohártartóknak is jutott még hely. Mögötte az irányításé a „terep”, kis alumínium felületű szigetcsoportban található az automataváltó forgókapcsolója, majd mellette jobb és bal oldalán a menetvezérlők. Comfort, Sport, Eco és Smart programokkal próbálkozhatunk, de a forgókapcsoló jobbján elhelyezett terepvezérlő csak Comfort módban fogható hadra.

Variációk egy témára: a digitális műszerfal színe a menetdinamikai vezérlő használatától függ. Sport módban piros, míg Eco és Normál esetben zöld és kék lehet. Indexelésnél a holttér-figyelő kamera képe megjelenik a kerek műszerben, dicséretes a központi kijelző rendszerének gyorsasága is.

A második sor helykínálata fejedelmi, még üvegtetővel is tetemes a fejtér. Az ajtóbehúzóval egymagasságba épített pohártartó okos megoldás, de számíthatunk még ülésfűtésre, valamint árnyékoló roló is van, ha utasunk netán pihenni szeretne. Sőt, az anyósülés is mozgatható innen a háttámlákba szerelt gombok segítségével, így, ha esetleg elöl nem ül senki, akkor akár kinyújtott lábbal is utazhatnak itt a felnőttek. Vagy akár hosszabb tárgyak is egyszerűen berakhatók. A vászon kalaptartó külön helyet szerzett a csomagtér padlója alatt, ahol két kisebb rekessz mögött kapott egy biztonságos helyet. Ha nem használjuk ki - a sínen állítható második sor üléseinek köszönhetően - a 616-821 literes raktér adottságait, akkor praktikus családi hétszemélyesként is használhatjuk a Sorentót. Ilyenkor gombnyomásra pattan előre a második sor szélső ülése, hogy bejussunk leghátra, „ami nem felnőttnek való vidék”. Ha valaki mégis ide „kényszerül”, legalább az ellátásra nem lehet panasza. Hét személlyel a poggyásztér kapacitása 187 literre csökken, „repülős” kabintáskából talán három is elfér egymás mellett. A Sorento 1,7 méteres magasságából adódóan magasra kell emelni ezeket, pontosan 77 centiméterre, miközben az elektromosan mozgatható fedél szintén magasan, 1,9 méterig tornyosul fölénk.

Kényelmesek az ülések, Kryptonite felszereltségi szinten a szellőztetés és fűtés is jár hozzájuk, valamint állítható combtámasz is kapunk, fél milliós tétel a csak fekete színben elérhető Nappa bőrhuzat.

A Kryptonite felszereltség a Sorento-kínálat csúcsát jelenti, dízelmotorral és 4WD rendszerrel 3,5 millióval többet ér az alap 13 millió forintos verzióhoz képest. Ha ezt választjuk, mindent megkapunk, amit a KIA ma fel tud mutatni, mind felszereltség, mind műszaki tartalom terén. Az igényeket egy-két tétellel lehet kiegészíteni, a tesztautó egy Snow White metál színt (295 E), Nappa bőr üléskárpitot (500 E), 20 colos kerekeket (250 E) és hétüléses csomagot (350 E) is tartalmazott, utóbbihoz manuális légkondi is jár. Így pár ezer forint híján 18 milliós árnál járunk, aminél jelenleg nincs feljebb, csak ha hybrid modellben gondolkodunk. Sajnálatos, hogy a csomagopciók mellett nincs lehetőség a felszereltségben variálni, valamint hiányzik a belső dekor elemek választási lehetősége és vidámabb kárpit színekre is vágynánk a szürke és a fekete mellett. A jelenlegi piaci árakat figyelembe véve még mindig egy tökéletes ár/érték arányú modell, hiszen a Sorento a látványos dizájn mellett a kényelmet és - remek hajtásláncával - a menetkomfortot is komolyan veszi.

Pin It