Kia Stinger GT 3,3 V6 - Mutatósan öltözve

by Buday Dénes

A 2021-es modellévre felfrissült a Kia - egyetlen – sportmodellje, a Stinger, mely az apró szépészeti beavatkozás mellett egy sor technológiai és biztonsági fejlesztést is kapott, valamint elvesztette kisebb teljesítményű motorjait. Így maradt nekünk a bitang erős V6-os, a narancssárga alapszínnel. 

A kilenc választható szín közül a neonorange az egyetlen, ami nem metál, ezt kínálja alapfényezésként a Stinger. Tesztautóként kimondottan figyelemfelkeltő, a feltűnő árnyalat látványosan emeli ki gran turismos karakterét, mégis valószínűsíthető, hogy a tulajdonosok többsége egy kicsit konzervatívabb, nem ennyire „lázadó” külcsínt választ magának. Tulajdonképpen nem is számít, hiszen a Stinger megjelenése már alapból látványos. Ami nem is változott a ráncfelvarrás során, viszont a nyújtott, lapos orr és jellegzetes hűtőmaszk mellé új, többlencsés LED-es fényszórók kerültek. A sajátos, több izzós méhsejt mintázatú indexvilágítás ugyanakkor a helyén maradt. Hátul is hasonló a helyzet, pont az elégséges mértékben változtak ahhoz a dolgok, hogy némi újdonságot is nyújtson az autó. Valójában azonban nem is beszélhetünk dolgokról, csupán egy dologról, mert a far teljes szélességén átívelő lámpák belső szerkezetén kívül minden változatlan maradt. Az új irányjelzők tíz LED-elemből állnak, s a gyár közlése szerint már nem méhsejt mintázatúak, ahogy én látom, hanem a kockás zászlót idézik. Legyen így! A lényeg, hogy a helyzetjelző fénye korábban körbeölelte a belső elemeket, most pedig soronként rendeződnek.
Szintén új még az a 19 colos alufelni, ami vékony küllőivel vitathatatlanul látványos, de azért érdemes lett volna meghagyni opcióként az az előző generáció hópehely keréktárcsáját. Az utastér alapelrendezése sem változott, továbbra is a példamutató minőségű még a Kia modelljei közt is. A látványos kialakításon túl immár keret nélküli belső tükör és nagyobb, 10,25 colos érintőképernyős infotainment és navigációs kijelzője, valamint 64 színű hangulatfény teszi kellemesebbé az utazásunkat a Stingerrel.

A narancs szín először egy korlátozott példányszámú, GTS modellen tűnt fel 2019-ben, a 800 darabos limitált széria az észak-amerikai piac kiváltsága volt. Persze, az európai vásárlóknak nem tetszett a kivételezés, kiengesztelésként most alapáron kapjuk. A későbbiekben egy másik különleges szín, az ascot green is csatlakozik a kínálathoz.

Formáját a 2011-ben bemutatott GT koncepciótól örökölte, a változatlan arculatot az új fényszórók belső, megújult technikája oldja fel. Méretei sem változtak, 4830 mm hosszú, s a lapos, nyújtott orrhoz hatalmas, 2905 milliméteres tengelytáv párosul.

Hátul is csak a LED-es lámpák belseje változott, melyeket immár egy helyzetjelző fényhíd köt össze. Kötelező elemként a diffúzor és a kétszer kettes kipufogóvégek is megjelennek, sajnos utóbbi kevés visszajelzéssel szolgál.

Ugyancsak sajnálatos tény, hogy az ablakoknak továbbra is van kerete, ami nem méltó egy igazi gran turismohoz. Pedig a Stinger - ennek ellenére - nagyon is az, erős, tökéletesen adja a sportautós feelinget, miközben tágas, csomagtartója például 406 literes.

Látványos belső pakk is elérhető hozzá, a „szarvasbőr csomag” nyilvánvalóan saturnfekete szarvasbőrt és kontrasztos vörös díszöltéseket tartalmaz, ami a piros biztonsági övekkel együtt egészen frappáns látványt nyújt. A kormánykerék alul lapított, immár alu berakással.

Ülései kényelmesek, s piros varrásukkal látványnak sem utolsók. A gerinctámasz, az ülőlap hossza és az oldaltartás külön is állítható, méghozzá elektromotorok segítséggel. A Drive Mode üzemmód-választó Sport állásában az oldaltartás automatikusan passzentosra vált. A vezetői pozíció kiváló, annak ellenére, hogy nem lehet elég mélyre engedni az ülést: 184 cm magasság esetén a fejünk súrolja a tetőkárpitot, cserébe üléshűtés kényeztet minket.

Kell is a jó oldaltartás az ülésekben, hiszen a majdnem kéttonnás GT a részlegesen önzáró differenciálművének, az állandó összkerékhajtásának és pontos kormányzásának köszönhetően kanyarokban is imádnivaló.

Hosszú orrában egy 3,3 literes V6-os benzines erőforrás található, melynek csúcsteljesítménye 370 lóerő. A két turbó támogatásának hála, a motor 510 Nm-es csúcsnyomatéka különösen széles tartományban elérhető: 1300-tól egészen 4500/perc fordulatig. A vásárlói igényeket felmérve a KIA úgy döntött, hogy a Stinger kizárólag ezzel a erőművel lesz elérhető.

Szebb grafikával és megújult háttér-rendszerrel érkezik a 10,25 colos kijelzője. Sajnos, fényes műanyag dekoráció veszi körbe, amely nemcsak remek porgyűjtő, de napsütésben még kellemetlen csillogással is kápráztat. Ugyanez érvényes a váltót körbevevő fényes díszítésre, amely nyitható fedelű, két különböző méretű pohártartót is rejt. A KIA navigációs rendszere valós idejű forgalom figyeléssel segíti a tájékozódást, továbbá akár két okostelefon is rácsatlakoztatható a multimédiás egységére.

A KIA dizájnerei nem engedtek a csábításnak, ezért a Stinger nem kapott digitális kijelzőt, vagyis maradt az analóg sebesség- és fordulatszámmérő. A köztük lévő 7 colos színes kijelzőbe bekerült a Sorentóból ismerős holttér-figyelő kamerarendszer képe, ami indexelés esetén parkolásnál és kanyarodásnál is komoly segítséget ad.

A Stinger 5,4 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/h-ra, amihez a finom működésű, nyolcfokozatú automata váltó is hozzájárul, amely a kormányról is irányítható. Megítélésünk szerint teljesen feleslegesen, mert minden helyzetben tökéletes munkát végez, játéknak viszont kiváló. A GT végsebességét továbbra is 270 km/h-ban limitálja a gyár

Az utastér minősége kiváló, de a tetőablak irányából jelentkező halk ciripelés ezúttal is feltűnt. Ezt a hibát nem sikerült kijavítani a facelift során. A bőr borítás a műszerfalról „átfolyik” az ajtókra, ha lehet, akkor még több piros varrással. A középső könyöklő pont jó magasságban van, ami azért fontos, mert nem állítható. A váltókar sík felülete így is kiváló tartást ad a kézfejünknek.

Fogyasztása nem egetverő a teljesítményéhez képest, 110-es tempó környékén hét literes fogyasztással is beéri, ez autópályán másfél-két literrel több lehet. Persze városban vagy ha kiaknázzuk képességeit, akkor 12–13 literes étvággyal is számolhatunk.

Megújultak benne a vezetéstámogató rendszerek, a ráfutásos ütközéselkerülő már a keresztből érkező autókra is figyelmeztet, míg a holttérfigyelő rendszer nemcsak figyelmeztet, de meg is próbálja elkerülni az ütközést. Hátul is van keresztirányú forgalomfigyelés, de a 360 fokos kamerarendszer is sokat segít a mozgásban.

A sávkövető rendszer alapos munkát végez: folyamatosan figyel és próbálja a Stingert a sáv közepén tartani. Okos megoldás, különösen, hogy összedolgozik az út szélét figyelő sávtartó asszisztenssel, de figyelembe véve a hiányos itthoni útfelfestéseket, hosszú távon kemény idegeket kíván, mivel hibát észlelve kemény beavatkozással reagál.

Újak a 19 colos könnyűfém felnijei, elöl 225/40, hátul 225/35-ös papucsok feszülnek rajtuk, és Brembo féknyergek is járnak hozzájuk. Amúgy a futóműve teljesen korrekt, az elektronikusan vezérelt felfüggesztése még Sport módban is szépen tűri útjaink rossz állapotát, normál módban pedig kifinomult limuzinként viselkedik.

A Stinger hátsó sora is kényelmes, amihez a jól formázott ülései is hozzájárulnak. Emellett „normál módban” a futóműve is az utasok barátja. Sok fejtérre ellenben felesleges számítani, a lábaknak ugyanakkor jut hely bőven. Ha a vezető elhagyja az autót, figyelmezteti, hogy hátul ül valaki, míg az itt utazók jelzést kaphatnak arról, ha rossz pillanatban nyitnák az ajtajukat.

Stinger: csípős állat vagy szúrós növény; jelentsen is bármit, a konkurenciának fájdalmas ütést vihet be a Kia s ezzel a modellel. A Stinger 17 centiméter híján öt méter hosszú és mindössze 140 centiméter magas; olyan, mint egy fullánk. Tetemes súlya ellenére kiváló, némiképp orrnehéz súlyelosztással rendelkezik.

Full LED-esek az adaptív technikával is rendelkező fényszórói, s a gyár kommunikációja szerint az index a versenysportokból jól ismert kockás zászlóra asszociál. Szerintünk nem, mindenesetre látványosan pislákol, ahhoz nem fér kétség. Érdemes is használni, mert csak így jelenik meg a holttér-figyelő kamera képe a műszerfalon.

Árakról nem beszélhetünk, hiszen csak egyetlen kivitelben választható. Ez egészen pontosan 18.190.000 forint, a narancssárga szín alaptartozék, tesztautónk esetében egyedül az egyedi hangulatot adó Black csomag jelent plusz 600.000 forintos felárat. Összességében 19.000.000 forintba kerül a képeken látható Stinger. Ami a régi, az a 7 éves, 150 000 km-es garancia, na meg persze az a szomorúság, hogy nem lehet konfigurálni: 9 szín, 3 kárpit, egy felni, és ennyi.

Pin It