Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi Executive - Örök darab

by Buday Dénes

Óriási modelloffenzíva zajlik a dél-koreai márka életében, ennek folyományaként legnagyobb modelljük, a Santa Fe is megújult. Talán nem olyan radikálisan, mint a testvérmodell, Sorento, de lényegében már a facelift előtt is egy vidámabb, modernebb dizájn részese volt.

A kifinomult formaterv egy közel öt méteres, egészen pontosan 4788 mm-es autót rejt, amely 2001 óta érhető el az európai piacon. Huszadik szülinapja alkalmából a 2018-ban bemutatott negyedik generáció apró módosításokat kapott, miközben a konszerntárs Kia Sorentója alaposan megújult, ennek az alapját az új padlólemez jelentette. Utóbbi fontosságát az új hajtások, vagyis a hibrid rendszerek beépítése tette szinte kötelezővé. Természetesen a Hyundai tervező gárdája is alkalmazta az új platformot, ami viszont a dizájnt illeti, nem vacakoltak sokat, egyszerűen visszaépítették a jól bevált, bohókás, de meggyőző karosszériát, némiképp kicicomázva, hogy frissen hasson. Majd az új villanyosított hajtásláncok érkezése előtt a jól ismert dízelmotorral a kezünkre adták, hogy kipróbálhassuk.
A 2,2 literes, négyhengeres dízelt pont az ilyen testes példányokhoz fejlesztették ki: a Santa Fe pont az olyan SUV kategóriában elvárt elemeket vonultatja fe, mint az összkerékhajtás, egy tökéletes hangolású automatát, a nagy utazásokhoz kiválóan alkalmas, hatalmas belsőt és az ehhez illő csomagteret és vontatható tömeget. És itt le is lőnénk az egész teszt slusszpoénját, a fogyasztást. Családdal, valamint a belső tükröt is eltakaró poggyászokkal a csomagtérben, majd 600 kilométeres vágta után 7,6 literes átlagfogyasztást mértünk, de a tankban is maradt még 350 kilométernyi nafta. A tehertől megszabadulva, viszonylag sík felületen haladva hét literig apadt a fogyasztás, míg a számára élhetetlen városi környezetben természetesen egy literrel igényelt több üzemanyagot – 100 kilométerenként. Az automataváltó egyik érdeme a hosszú utolsó, nyolcadik fokozat, melynek hála autópálya tempó mellett, alig 2000/perc fordulaton szinte hangtalanul suhanunk - kimondottan élvezetes kényelemben.

Új alapokra helyezték a Santa Fét, a dizájn viszont szinte egy az egyben ugyanaz. Természetesen azért az elmaradhatatlan új lökhárítót és hűtőmaszkot megkapta, s a T betűt formázó nappali fény is egészen egyedi

Tesztautónk esetében „lemondtunk” a nagycsaládos kedvezmény lehetőségéről, vagyis ötszemélyes kivitelben próbáltuk ki, cserébe ki is használtuk a hatalmas csomagtér előnyeit, főleg miután megszabadultunk a csomagtér-rolótól. Bizton állítható, hogy minden utas kifogástalan kényelemben részesülhet a fedélzeten. A világos bőrbelső alapból kellemes és barátságos hangulatot áraszt, talán ez az, amit korábban a Sorentóból hiányoltunk. A Santa Fe a világosabb árnyalataival jócskán felülmúlja a rengeteg komor, fekete belsőt. A kényelmes ülésekben a hosszú utazások is simán kibírhatók, elöl állítható az ülőlap hosszúsága és a szellőztető funkció is abszolút hatásos, míg a második sor szélső helyei fűthetőek. A légkondi viszont csak kétzónás, így a pazarlóan nagy hátsó részben ülők kénytelenek az első beállításra hagyatkozni. Jópofa dolog, hogy az anyósülés oldalára szerelt gombbal a vezető és a mögötte ülő is tudja mozgatni a háttámla dőlésszögét. Ráadásul ha nem ülnek benne, akkor akár végtelen lábhelyet is varázsolhatunk a második sor utasának. További pozitív meglepetés, hogy 220 Voltos inverter dugalj is található a hátsó üléseknél.

Luxus csomag esetén a fekete küszöb és a sárvédő betétek színe is megegyezik a karosszériával, de nem kell ennyi csacskaság, így legalább megmarad egy kis terepjárós feeling. A kulcs segítségével távvezérléssel is leparkolható, illetve előhívható a parkolóhelyéről a Santa Fe

A magas szintű utazási komforthoz nyilvánvalóan a műszaki tartalom is hozzájárul, például a nyolcfokozatú dupla kuplungos váltó, amely immár nyomógombok segítségével irányítható. Természeténél fogva finoman működik, normál használat mellett még lustának is tűnhet, de valójában nem az. Ha kell, gyorsan kapcsolgatja a fokozatokat, ettől azonban még nem gyorsulási bajnok a Santa Fe: 9,2 másodperc alatt éri el a százas tempót, ami pont megfelelő a felhasználási területét figyelembe véve. Smartstream névre hallgató dízel erőforrása ugyancsak átesett egy méltó frissítésen, az előző acélblokkos erőforrással szemben az új generáció blokkja már alumíniumból készült, így 19,5 kilogrammal könnyebb.

Ülései fantasztikusan kényelmesek, ráadásul a díszvarrással igencsak látványosak is. Az elsők fűthetőek és hűthetőek, illetve az ülőlap hossza is mindenki számára komfortosra állítható

Ezen túl is számos komponensét továbbfejlesztették, ezért a belső súrlódás csökkenéséből adódóan kedvezőbb lett a motor üzemanyag-fogyasztása. Legnagyobb teljesítménye 200 lóerő és ami lényegesebb, 440 Nm a csúcsnyomatéka, amely terepes használatra is alkalmassá teszi, különösen, hogy van terepmód váltójának. Ennek köszönhetően az útfelület minőségétől függően választhatunk és a nyomatékelosztás aránya is hangolható. Utóbbi nem csak terepre érvényes, a menetmód-választó használatával különböző nyomaték konfigurációk lettek kiosztv: Eco állásban például lényegében csak elöl hajt, míg Sport módban fele-fele arányban osztja el az erőt a tengelyek közt. Egyébként a Comfort mód az alap, minden induláskor automatikusan ez „töltődik be”, ekkor a nyomaték 20 százaléka kerül a hátsó tengelyre. Szükség esetén azonban ezt felülírhatja a rendszer, oda juttatja a legtöbb nyomatékot, ahova szükséges.

A csomagtérajtó elektromosan nyitható, elég csak kulccsal a zsebünkben megállni mögötte és két sípszó után már nyílik is a 600 liternél is nagyobb tér ajtaja

A látványos lebegő középkonzol a belső tér ékessége, de nem lehet panaszunk a gombok mennyiségére sem. Többek között a korábban már emlegetett automataváltó is nyomógombos felhasználási felületet kapott, míg a mellette elhelyezkedő üzemmódválasztó forgókapcsolóval rendelkezik. Működése egyszerű, normál helyzetben forgatva a szilárd útfelület beállításai, míg lenyomva a terepfokozatok állíthatók, körülötte viszont vegyes rendeltetésű gombok sorakoznak, egyedül a lejtmenet vezérlő az, ami szorosan kapcsolódik a tekerőgomb eredeti funkciójához. A többi más terület kiszolgálásában érdekelt. Itt tudjuk kiiktatni a Start/Stop rendszert, aktiválni a kamerák képét, de a kormányfűtés is innen vezérelhető. Ez nem negatívum, mert a rengeteg gomb ellenére egységes képet alkotnak. Szerencsére a nagy kijelző ellenére a légkeverés is teljesen önálló állítási lehetőséget kapott, míg az automata működésű kézifék a bal oldalra került. Ennek a használata teljesen felesleges, mert parkoló állásban azonnal rögzít, majd a D gombot megnyomva apró gázadásra is barátságosan kiold.

Elöl MacPherson, hátul multilink futóművel van dolgunk, csillapítása tökéletes, de azért kellően feszes, így kanyarokban is többet bír, mint gondolnánk

A gombrengeteg alatt hatalmas rakodóbarlang található, méghozzá csúszásgátló felülettel és 12 V-os, valamint USB csatlakozóval, ha esetleg valakinek nem induktív töltős a telefonja. A vezeték nélküli töltéspont a könyöklő előtt fogadja a mobilt. A tetszetős műszerfalba öbölszerűen felhúzott, az ülésekkel majdnem egyező színben pompázó dekoráció ugyancsak szívmelengető látvány. A 10,25 colos központi kijelző elhelyezése is menő, nincs besüllyesztve a műszerfalba, hanem valóban lebeg felette. A sofőr előtti műszercsoport szintúgy digitális formában jelenik meg, konfigurálhatósága azonban kimerül a két főműszer közti adatok variálásában, illetve az üzemmód-választó állításakor megváltozik az órák színe. Remek újdonág, hogy indexeléskor az oldaltükör képe megjelenik a kijelzőn, kiküszöbölve a holtteret – igaz, a Sorentóból már ismertük ezt.

Vontatmánystabilizáló rendszerrel is fel van vértezve, melyhez 2,5 tonnás vontatható tömeg társul, de e mellett a kereszteződésben történő kanyarodás során az ütközésre figyelmeztető rendszer is sokszor a segítségünkre lehet

A Santa Fe árazása elég egyszerű, de a jobbik fajtából. Már az alapfelszereltsége sem szegényes a dél-koreai szabadidő-autónak, például a nyolcfokozatú automata mindenképpen jár a dízelmotorhoz, válasszuk bármelyiket is a három felszereltségi szint közül. S noha alapra elsőkerekes, a középső szint, azaz a Premium felszereltség már csak összkerékhajtással párosítható, mindössze annyi döntési lehetőségünk marad, hogy 5 vagy 7 személyes verzió legyen. Tesztautónk persze a legmagasabb szintet képviseli - Executive néven -, mely 17,7 millió forintot kóstál, ehhez jön még a 195 ezres Magma Red metálfény. Tökéletes ajánlatnak tűnik ebben a méretkategóriában, melyhez nemcsak prémium minőség és a korrekt technika társul, hanem öt év korlátozásmentes garanciát is kapunk. Lehet azonban még fokozni, ha nem elégednénk meg a tesztautóval, a Luxus csomag zarvasbőr tetőkárpittal és nappa bőr kárpitozással, valamint alumínium betétekkel és egyedi, 20 colos felnikkel örvendezteti meg a tulajdonosát.

Pin It