Cupra Formentor VZ 2.0 TSI DSG 4Drive - Forróvérű, szenvedélyes és kellően agilis

by Buday Dénes

A Seat márkából „kivált” Cupra a spanyolok elsőszámú sportmárkájává lépett elő, ennek megfelelően első önálló modelljükben, a Formentorban egy crossover bőrbe rejtett, lényegre törő sportautót tisztelhetünk. Pont ezért egyből a legerősebb verziót tettük próbára.

Jelenleg három modell vásárolható meg a Cupra-kereskedésekben, közülük a Formentor az egyetlen, melynek nincsenek seatos felmenői. Illetve azért az az igazsághoz tartozik, hogy a temperamentumos latin szabadidő-autó is a nemrégiben megújult Seat Leon alapjaira építkezik. Az ötajtós és a kombi Leon közé sorolt Formentor magasabb építésével, nagy teljesítményű motorjával egy olyan kategóriában keresi benzingőztől megrészegült, sportos karakterrel megáldott vevőit, mely igencsak népszerű. Nevét Mallorca szigetének egyik legszebb és legvadabb részéről kapta, amely légvonalban alig 280 kilométerre található attól a martorelli gyártól, ahol készül, valamint a Seat vállalat székhelyétől.
Neve – így - önmagáért beszél, olyan vad sziklákba vájt kanyargós utak inspirálták a tervezőket, ahol a menetkész Formentor otthon érzi magát. A jelenlegi csúcsverziót kétliteres, négyhengeres, turbóbenzines repteti a maga „szerény” 310 lóerejével, melyhez - a hajtáslánc többi komponenseként - egy hétfokozatú DSG kettős tengelykapcsolós váltó, valamint a tetemes, 400 Nm csúcsnyomatékot kellő precizitással az útra vivő, lamellás kuplungos összkerékhajtás kapcsolódik. Utóbbit kimondottan ehhez az erőforráshoz hangolták: a becsületes nevén 4Drive rendszer folyamatosan nyomon követi a tevékenységünket, valamint a jármű jelzéseit, annak érdekében, hogy mindig a megfelelő időben és kerékhez jusson a kellő erő. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy sportos vezetés mellett is mindvégig ura marad a helyzetnek, s váratlan pillanatokra is van benne bőven tartalék. Egyébként igen széles tartományban ütős teljesítmény áll a rendelkezésünkre: Cupra módban már 2000/perc fordulattól teljes erőbedobással tol a Formentor, egészen 5000-es fordulatig. Ezalatt egy kisebb hangorgiával is megörvendeztet minket, amellett, hogy úgy pattog mintha állandóan sietne valahová, kipufogója folyamatosan puffog, alkalmanként durrog. Normál üzemmódban viszont kevés a hanghatás, ami rendjén is lenne, de kár, hogy Sport állásban sem sokat javul a helyzet. Ilyenkor inkább erőltetettnek tűnő hanghatások törnek elő a hangszórókból, valamint a visszafogott hangszigetelés végett a gördülési zajból is többet hallunk.

Izgalmas formatervvel van dolgunk, az orrkiképzése egészen egyedi, a rengeteg légbeömlő miatt a ködlámpa „furán” feljebb került a megszokottól

Tehát a hangjáték fokozása a mi kezünkben van, ahogy a kormányváltó pöcögtetése is egy kincs a Formentor esetében, normál módban például életet lehelhetünk a kicsit lusta váltó hangolásába. Egyetlen hátránya van: a fülek a kormánnyal együtt mozognak és a méretük sem megfelelő, kanyargós utakon, kormányfogás váltás esetén pici méretük miatt nehezen elérhetők. Cserébe példátlanul pontos kormányzással ajándékoz meg minket a CUPRA. Nemcsak a hajtáslánc kedveli az efféle mókát, az adaptív csillapítású, elöl McPherson, hátul multilink futómű is nagyon érti a dolgát. S lehet még fokozni, az opciós listáról egy 877 ezer forintos Brembo fékrendszerrel is felszerelhetjük a latin szabadidő-autót, amelynek hatékonysága tökéletesen hozza az általa elvárt szintet. Aki ilyen autót szeretne és ki is akarná használni a benne rejlő lehetőségeket, annak ez egy nem olcsó, de kötelező és szükséges tétel a felszereltségi listáról. Nem véletlenül, a Formentor VZ 4,9 másodperc alatt teljesíti a százas sprintet, és a tökéletes nyomatékelosztásnak köszönhetően. kanyarokban és onnan kitámadva sem jön zavarba a gázadástól. Százas tempónál padlógázra egészen hármas fokozatig gangol vissza, majd gyorsan átlépi a megengedett sebességhatárokat.

Hátulról is rendben van a Formentor, a LED csík végi kunkor megegyezik az elsőkével, de itt látványos fénycsíkkal össze is kötötték őket

A száguldás hangulata az utastérből is árad. Ugyan az integrált fejtámlás, kagylósított, de nem eltúlzott oldaltartású szövet ülései inkább kényelmesek, ám pont elegek ahhoz, amit egy sportos crossovertől elvárhatunk. A volán viszont dögös, a réz színű Cupra embléma rajta is látványos, s ugyanilyen színű karikába integrálták a motor indításához szükséges „Start”-, valamint a Cupra gombot. Utóbbival a legvadabb vezetési módot és beállításokat hozhatjuk elő egyetlen pillanat alatt.

Titok lengi körül, nevét nem árulja el, inkognitóban marad a Formentor, a márkanév is csak a csomagtartón jelenik meg…

Trendi a kellően szélesvásznú, 12 colos érintőképernyős központi kijelző is, rengeteg menüpontja számtalan beállítási lehetőséget is kínál, minimálisra csökkentve ezzel a gombok mennyiségét. Hamar el is lehet veszni a különböző funkciók sűrűjében, használata figyelmet és elsősorban megszokást kíván. Ha azonban kiismertük a működését, akkor meg leszünk elégedve a gyorsaságával és az okosságával egyaránt. Kompatibilis az Apple CarPlay, mind az Android Auto alkalmazássokkal, valamint a beépített SIM-kártyának hála, elérhető online szolgáltatásokat is nyújt.

A Formentor 4450 mm hosszú és 1839 mm széles. 1511 mm-es magassága figyelemre méltó teret, illetve fejmagasságot biztosít az összes utas számára

Klímakonzol ugyan nincs, de hálásak vagyunk, hogy a hőmérséklet-állítás kapott egy érintőpanelt, ugyanígy a két első utas vezérlője közé beékelt, szintén érintős, de ujjcsúsztatással kalibrálható hangerő-szabályzónak is örülünk. A hatalmas kijelzőt amúgy szabadon konfigurálhatjuk, minden menüpont teljes szélességben is „kirakható” rá, egy ikon segítségével azonban lehetőség van egyszerre három, számunkra érdekes menüpont megjelenítésére is. A legfontosabb funkciók pedig a képernyő tetején egy sorban mindig ott vannak. Eközben a stílusos hangulatvilágítás tovább erősíti a lebegő műszerfal érzetét, a fényjáték az ajtókban is folytatódik. Érdekes, hogy a holttér-figyelővel is összedolgozik, szükség esetén az állandó fény villogássá alakul.

Sötét, mégis hangulatos a minőségi belső tér, köszönhetően a rézszínű belső dekorációnak, valamint a szövet ülések hasonló színű varrásának

A műszerfal alatt a Volkswagen csoport többi modelljéből már ismert, miniatűr váltókarral találkozhatunk, amely akár egy ujjas kezelést is lehetővé tesz. Pofonegyszerű használni, de a biztonság kedvéért a parkoló álláshoz külön nyomógombot rendeltek. A váltókar mögött azért találunk egy pár „hagyományos” gombot, ami nem más, mint a központi ajtózár és az automata fékerő megtartó, hogy ne kelljen állandóan a fékpedált nyomva tartani piros lámpánál álldogálva. Közéjük került még az elektromos kézifék „karja”, kihasználva a teret, körülöttük pedig csupa apró kacattartó kapott helyet.

A hőmérséklet és a hangerő érintőgombbal szabályozható, de könnyen piszkolódik és ráadásul estére megvilágítást sem kapott a kezelőfelületük

A sok-sok „sportélmény” mellett azért nem felejt el jó crossover is lenni a Formentor: a hátul ülők számára is komfortos a helykínálat, annak ellenére, hogy a 2680 milliméteres tengelytáv sok lehetőséget nem ad. Mindenesetre a mérnökök okosan oldották meg a feladatukat, négy felnőtt kényelmesen utazhat benne. Ehhez a sokzónás, hátul is állítható klíma, valamint a két USB aljzat és a lehajtható kartámasz – a benne rejtőző pohártartókkal - is hozzájárul. A csomagtér 420 literes értéke nem kiemelkedő, de „hozza” a kompakt autók szintjét és teljesen jól használható. Szépen kárpitozott és akár egy mozdulattal bővíthetjük: a csomagtérben található karok segítségével ledönthetjük a hátsó ülések támláját. Ekkor 1475 literre bővíthetjük a kapacitását, ráadásul egy 230 Voltos csatlakozót is találhatunk benne.

Minden hengerhez egy kipufogó jár, a Formentor fogyasztása nagy átlagban 10 liter körül alakult, városban ennél bő két literrel többet kíván, finom léptekkel viszont 8,2 literes értéket is mértünk

A Formentor VZ igazi élsportoló, büszke lehet a spanyol márka arra, hogy első önálló modellként ilyet sikerült alkotni. Vagány formaterve és minőségi belső tere további adalék a pozitív hangok summázására, de a hajtáslánc is megéri a pénzét, komoly agilitást nyújt. Az árlista is ezt tükrözi, a sima Formentor 10,6 millió forintról indul. A sportosabb megjelenésű, jóval látványosabb VZ alapára már 14,5 millió forint. (A VZ egyébként annyit tesz, hogy veloz, ami spanyolul gyorsat jelent.) Ennyiért azonban csupán a 245 lóerős verzióval járhatunk, a PHEV változatért - ugyanezzel a teljesítménnyel – további 1,1 milliót kell kicsengetni. A 310 lóerős tesztautó pedig 18,2 millió forintért parkolhat az ablakunk alatt. Illetve jelen esetben a vezetéstámogató rendszerek armadája, a Beats hifi és Brembo fékrendszer bő kétmilliónyit ad hozzá.

Pin It