KIA Sorento 230 Hybrid AWD Kryptonite - Tiszta Amerika

by Mészáros Gergely

Na, megtörtént a baj! Picit nem figyeltem oda, mondhatnám, hogy megcsapott és elkábított „Amerika füstje”, s már megint egy EcoHybrid KIA-ban találtam magam. Aztán meg ki sem akartam szállni belőle. Az új Sorento öntöltő változatából.

Még a múltkor – a KIA Hibridkavalkád című írásomban - megígértem, hogy akkor veszek majd hibrid vagy elektromos autót, ha „Tramp elektromos Air Force One-t használ”. Nos, ez az opció már nem nagyon fog teljesülni, hiszen azóta az Egyesült Államok „legnagyszerűbb elnöke” repült az imádott állásából és az Ovális Irodából, viszont legalább nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Föld egy kicsit újra kerekebb lett, illetve egy hülyével kevesebb maradt a világ vezetői között. Mondjuk, azért még maradt elég.
De elég a poénkodásból, mert a végén komolyan veszi valaki, hogy kibékíthetetlen ellentét feszül köztem és a KIA-k között, meg elterjed, hogy utálom az ilyen-olyan hybrid és az elektromos autókat, pedig szó sincs ilyenről. S ha már őszinteségi rohamom van, akkor azt is muszáj bevallanom, hogy szerintem a föld nem lapos, maximum az Alföld, de az úgyis a Dunán túl van (Veszprémből nézve), jó messze tőlem. Mivel az ilyen-olyan mutató névmások az öntöltő hibrideket is magukban foglalják, kiderül, hogy ezekkel sincs különösebb bajom, maximum a „nevük” hallatán szökik fel a vérnyomásom az egekbe. Ja, mert az elektromos autózásban nem annyira hívő, ám magát minden másban a világ vezető és úttörő autómárkájának tartó Toyota az utóbbi 10 év legnagyobb fejlesztéseként a full hibrid hajtásláncát átkeresztelte öntöltőre. De ennek vajmi kevés köze van a dél-koreai vállalat európai óriásához.
Ami egyébként igazi amerikai „pofa”. Amerikaibb számtalan vérbeli jenkinél, nyugodtan oda lehetne állítani a Ford Mustang, a Chevy Camaro és a Jeep Grand Cherokee mellé, embléma nélkül tutira nem mondanánk meg a származását. S ez egyáltalán nem válik a hátrányára, a Sorento a méretéhez mérten is kellően markáns, erőteljes és elegáns. Engem mondjuk a távol ülő, veszedelmesen megvillanó szemeivel, „fogakkal” teli, tátott szájával (tigris orr hűtőmaszkjával), megkerülhetetlen méretével néhány szögből inkább a japán származású, világbéke-fenntartó Godzillára emlékeztet, aki mostanság éppen King Konggal küzd meg.
kiasorentoecohybrid2021cVisszatérve a Sorento formájához, az 4820 milliméter hosszú, 1700 milliméter magas és 1900 milliméter széles szabadidő-autó kifejezetten esztétikus látvány, ám lassan az jelentené a meglepetést, ha nem így lenne. Stinger, Proceed, Xceed, e-Soul, Rio és Picanto, csupa-csupa érdekes és jópofa gép, a többieket csak azért nem sorolom fel, mert lusta vagyok és nagyon kopik a billentyűzet. Hol van már az a fura E-osztály klón, az Opirus!
kiasorentoecohybrid2021sAhogy az előbb már kiderült, a Sorento nem kicsi, hanem inkább nagy – ugyan nem annyira, mint egy Escalade, ám európai szemmel mindenképp az -, közel öt méter hosszú és két méter magas, ennek megfelelően az utastere is tágas. Méghozzá nagyon! Különösen, hogy a tesztautó ötszemélyes konfigurációban érkezett hozzánk, a sokféleképpen állítható, memóriás első ülések is inkább bőrkárpitozású fotelok, s a sínen mozgó második sor kényelmét sem érheti kritika. Nagy a lábtér, van bőven hely a kobakoknak, a középső ülés pedig tökéletesen funkcionálhat kartámaszként. A raktér pedig akkora, hogy simán elfér benne plusz két ülés és utas, nélkülük pedig rengeteg – mintegy 700 liternyi - csomag. Nyilvánvaló, hogy a Sorentóba magasabbra kell emelni és mélyebbre csúsztatni a bőröndöket, cserébe azonban akár furgonként is beválna a KIA – ha nem sajnálnánk tönkretenni a finom anyagokat.
kiasorentoecohybrid2021uA belső dizájn szintén illik az Sorento „amcsi” karakteréhez, nemcsak azért mert minden nagynak és masszívnak látszik első, második és harmadik pillantásra is, de tele van praktikus, a komfortot fokozó részlettel, pohártartóval, zsebbel és egyszerűen kezelhető berendezésekkel, melyek nélkül egy amerikai nem tud élni. Mi sem, de jól esik rájuk fogni, hogy mennyire egy kényelemszerető népség. Látszik, hogy van anyag a szabadidő-autóban, súlyos az ajtó, erős a bőrrel bevont kapaszkodó/ajtó-behúzó, vaskos a kormány, széles a középső könyöklő, nagyok a kör alakú, digitális műszerek, a középkonzol gombjai pedig igazi gombként viselkednek. Közben meg tele van modern és okos megoldásokkal: indexelésnél megjelenik az oldalsó, holttér-figyelő kamera képe a műszerfalon, ezzel segítve a sávváltásokat és a padkák elkerülését, az okostelefonok vezeték nélkül is tölthetők, egy tekerőgombbal aktiválhatók a különböző terepmódok, gombnyomásra előhívható az első kamera képe, s így tovább. Van még ülésfűtés és –szellőzés, hangulatvilágítás, Apple CarPlay és AndroidAuto, egy csomó USB csatlakozó, hátulról állítható anyósülés, hatalmas panorámatető, ezt mind köszönjük Nektek, Amerikaiak!
kiasorentoecohybrid2021m01Szóval, simán bevállalnám, amin az 1.6 literes T-GDi és az 1,59 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátorral ellátott, 44 kW-os villanymotorból álló, ÖNTÖLTŐ hybrid hajtáslánc sem változtat. Egyrészt a hatékonysága is durva, az általunk mért 6,7 literes átlagfogyasztásával kifejezetten környezet- és pénztárcabarát, pláne, hogy nem is kormol úgy, mint egy dízel. Másrészt viszont a kulturáltságával vett meg kilóra a 230 lóerős összteljesítményű Sorento: miközben kellően erős a mindennapokhoz, rendkívül finoman, csendesen működik, vonul, mint egy igazi amerikai, mellőzi a kapkodást, s előtérbe helyezi a kényelmes utazást. Ebben persze nagy része van a jó a hangszigetelésnek is, a 180 lóerős benzinmotornak szinte a hangját sem hallani, a hatfokozatú automata váltó is észrevétlen teszi a dolgát, a kézi beavatkozás teljesen felesleges a kormány mögötti fülekkel. Az elektromos egység ugyancsak észrevétlen kapcsolódik be és dolgozik. Van Sport, Smart és Eco üzemmód, de egy ekkora termetű hajóhoz egyszerűen nem illik az „ugrálás”, a pofátlanság, netán a túlzott sietség. Amúgy 9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s elvileg 193 km/h-val is képes repeszteni, de kit érdekel? Azért még egy adatot elárulok a hibrid hajtásláncról: a csúcsnyomatéka 350 Nm.
kiasorentoecohybrid2021csNagyobb hasmagasságához társuló összkerék-hajtásával és terep üzemmódjaival a vadon lévő víkendházak is simán megközelíthetők vele, természetesen a hosszú, 2815 milliméteres tengelytávjával nem igazi terepjáró. Ennek ellenére lejtmenet-vezérlővel is felszerelték, télen és a hegyekben tuti extra biztonságot jelent a 4x4 rendszerrel egyetemben. Az elöl-hátul független felfüggesztés szintén a komfortot részesíti előnyben, a magas építésű karosszéria mégsem imbolyog vagy mozog félelmetesen, kanyarokban is kellően stabil a KIA nagy SUV-ja.
kiasorentoecohybrid2021lNagy, öntöltő hybrid, SUV – nyerő kombináció. Legkevesebb 13.590.000 forintért vihetném haza – Gold felszereltséggel -, ha komolyan elgondolkodnék egy ilyen hibrid szabadidő-autón és pénzem is lenne rá. A csúcsfelszereltségű – Kryptonite - tesztautó már 17.090.000 forintba kerül, de árának megfelelően elég komoly alakítást nyújt. Ráadásul igazi egyéniség, még engem is elcsábított a „füstje”.

Pin It