Mazda MX-5 G132 Edition 100 - Szolid álmok autója

by Buday Dénes

Továbbra is a szolid álmok autója az MX-5: a prémium gyártók kivételével már nem találunk a kabriózás örömeit kiszolgáló, egyszerűbb felépítésű, nyitott tetejű modellt a piacon. Ezt a hatalmas űrt a Mazda mókamestere továbbra is tökéletesen kitölti, s még a legkisebb teljesítményű erőforrással is maximális élményekre vadászik.

Száz év nagy idő, főleg egy olyan márka történetében, amely a nagy fúziók és egyesülések világában - a Forddal való együttműködést és kötödést a háta mögött hagyva – önálló tud maradni. Ráadásul egy Ilyen remek, egyedi modellt, mint a már negyedik generációjánál járó MX-5 is életben képes tartani. Sőt, az ikonikus roadster a japánok nagy slágere, komoly sikermodell a nagy múltú Mazda életében.
Pedig az MX-5 sztori – a Mazda korához képest - nem is olyan „régi”, mindössze 32 évre nyúlik vissza. S ha már nosztalgiázunk és számoljuk az éveket, akkor tekintsünk vissza egy kicsit a Mazda indulására is: a tavaly százéves vállalat 1920-ban alakult meg Hirosimában, Toyo Cork Koygo néven, és csak 1984-ben vette fel a Mazda nevet. Ugyanakkor a termékeiket mindig ezen a néven forgalmazták. Először amúgy riksákat gyártottak, majd a nagy világégés alatt fegyvergyártásra álltak át. Az első igazi személyautójuk sokáig váratott magára: 1960-ban leplezték le az ici-pici R360-ast. Az alig három méter hosszú, kétajtós, de négyüléses autócska hajtásáról egy 16 lóerős, 356 köbcentiméteres, léghűtéses V2-es motor gondoskodott.
A jubileumra lecsapva, kihasználva a kihagyhatatlan lehetőséget, ennek a modellnek az emlékére készített egy limitált kivitelt most a Mazda, méghozzá az MX-5 alapjaira. Az Edition 100 nevű változat kizárólag a kisebbik motorral kerül forgalomba, számos egyedi részlettel és fehér fényezéssel, belül pedig burgundi vörös kárpitozással. Nagyszerű kombináció ez, de ne feledjük el azt sem, hogy a negyedik generáció már megélt egy komoly ünnepet: a 30. születésnapját. Ekkor az MX-5-ből egy 3000 példányszámú sorozat készült, exkluzív Racing Orange színben pompázó Rays Engineering által kovácsolt alumínium kerekekkel és Brembo első fékekkel. Ebből Amerikába mindössze 500, Ausztráliába 30 darab , míg apró országunkba – különösen a méretéhez viszonyítva - meglepően sok jutott, összesen 28 futkározik útjainkon. A most tesztelt újdonság azonban még ennél is ritkább látvány lesz, mivel mindössze 700 darabot gyártottak belőle, amelyből itthon négy szerencsés tulajdonos tudhat egyet-egyet magáénak.
mazdamx5g132100thedition2021iTehát az MX-5 története 1989-ben indult, a Chicago Auto Show-n mutatták be Miata néven. Szülőhazájában viszont Eunos Roadster vagy Mazda Roadster néven is szerepelt - a leleplezése óta szinte változatlan sziluettű - nyitott sportkocsi, melynek tervezőjét – saját bevallása szerint - az 1960-as évekbeli Lotus Elan ösztönözte. Jelenleg a 2015-ben érkezett, ND gyári megnevezésű negyedik generáció örvendezteti éppen a rajongókat, s az autó továbbra is hatalmas siker. Időközben, a vásárlói igényekre reagálva, 2016-ban egy nyitható fémtetős, RF változat is megjelent belőle, mely ugyancsak különleges vezetési és utazási élményt nyújt az utasainak. Egyébként az első nemzedékhez is rendelhettek fémtetőt a tulajok, ami egyben volt felrakható, téliesitve a kocsit. Természetesen ilyenkor a vászontető nem volt használható.
mazdamx5g132100thedition2021hAz MX-5 már a kezdetek óta rendelkezik a roadsterek három legfőbb tulajdonságával, ismérvével, vagyis a kis tömegéhez orrmotor és hátsókerék-hajtás, valamint egy laza kézmozdulattal hátra dobható tető társul. Így gyakorlatilag garantált az élvezetes kezelhetőség és vezetés, még akkor is, ha a lóerőktől túlhajszolt világunkban nevetségesen kevés, mindössze 132 lóerő próbál minket boldoggá tenni. Nem csak próbál, hanem azzá is tesz bennünket, az autórajongók és a szabadság vándorainak egy elérhető árú és egyedi alternatívája. Őszintén szólva alighanem minden benzingőzös fiatalt és nem fiatalt magával ragad a kabriózás örömével: ilyen élvezetesen eljutni A-ból B-be mással lehetetlen. Kábé olyan mintha motorral mennénk túrázni, nem is tudunk benne több cuccot elhelyezni. Csak az MX-5-ben jóval mélyebben ülünk egy viszonylagosan védett térben, melyben magasra nőtt pilótáknak kimondottan megkönnyebbülés a tető lenyitása. 184 centiméteres magasságommal túl is nőttem az ideális lehetőségeken, valahol 180 cm határán lehet a váltópont a kényelmes ülés és a fejbe verés között. Ráadásul ideális ülésbeállítás, vezetői pozíció mellett a vászontető merevítése pont a fejem búbjánál található, ami sima úton nem gond, de rossz minőségi aszfalton már okozhat kellemetlen meglepetést. Szóval, igencsak passzentos a Mazda, cserébe remekül érzem magam benne. Lenyitva a „vásznat”, s leeresztve az ablakokat, már kis sebességnél is hurrikán tombol körülöttem, az apró szélfogó inkább dísz, mint hasznos dolog, de akit ez zavar, annak ott az RF változat. Utóbbi látványosabb tetőnyitás mellett jóval csendesebb is belül, ám a vaskos oszlopok csorbítják a kabriózás élményét. Továbbá majd 40 kilogrammal nehezebb és az apró csomagtérből is további három litert lecsal.
mazdamx5g132100thedition2021bAz ünnepi modell pompás színharmóniával lehet a miénk, a csak fehér karosszériával és bordó tetővel rendelhető Edition 100 modell belül burgundi vörös üléseket, valamint lábteret kapott. Ehhez jön még, hogy az MX-5-től megszokott módon a külső szín „átfolyik” az ajtók belső felületére is, az összképet pedig a - jelen esetben - teljesen fekete műszerfal borítás teszi teljessé. Ha valaki esetleg ez alapján nem lenne tisztában, mit lát, az autó különböző pontjain - például a hátsó kerék előtt, a 16 colos keréktárcsák közepén, az utastérben a bordó szőnyegen, a Recaro ülések integrált fejtámláin, valamint a távirányítós kulcson - megjelenő ünnepi logó elárulja, hogy egyedi sorozatról van szó. Ettől azonban még nem változott meg alapvetően az MX-5, többek között a multimédiás rendszer is maradt a régi, aminél már szeretnénk valamivel okosabbat, illetve ha nem nagy kérés, akkor a grafikája léphetne legalább egy szintet. Ugyanakkor van már hozzá vezeték nélküli Apple Carplay funkció, amely az „almásoknak” jó hír, mert különben nehéz rendes helyet találni a hatalmasra nőtt telefonoknak. A váltó előtt van lehetőség kisebb telefonok tárolására, de mivel teljesen vízszintes, erősebb meginduláskor maga a hatfokozatú váltó karja lesz az akadálya, hogy földre ne pottyanjon. Így a kacatok tárolására a két ülés közt apró fedeles rekesz marad, nagyobb csomagok pedig a háttámlák közötti zárható rekeszbe kerülhetnek. E fölött található a tető becsukására szolgáló kar is.
mazdamx5g132100thedition2021cA már említett jubileumi fehér fényezésen kívül maradt a szúrós, LED-es tekintet is, a hosszú motorháztető és az abból eredő, izmosan domborodó szélesítés. Alattuk a mai új autókon már ritkán feltűnő, csupán 16 colos, szép rajzolatú felnik bújnak meg. Ugyan a kétliteres 184 lóerős erőforrás egészen más ligában mozgatja a kis Mazdát, de be kell, valljam, a másfél literes négyhengeres szívó motor is káprázatos áhítattal viszi a 996 kilogrammos tömegét. De azért ne álmodjunk nagyot! A 132 lóerő és a hátsó sperrdiffi hiánya erősen korlátozza a mókás csúsztatásokat. Ugyanakkor így sem lassú, 152 Nm-nyi csúcsnyomatékkal felvértezve 8,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, míg végsebessége zárt tetővel 200 km/h.. Hangja mindvégig érces, nem tolakodó, ám ha pusztán ez alapján ítélnénk meg, akkor erősebb erőforrásra tippelnénk. Ezt erősíti, hogy nyitott tető mellett nagyobb tempónál is hallatja a hangját, ami igazán jó hatással van kedvünkre. Pláne, hogy tempósabb haladás mellett sem vészes a fogyasztása, vegyes használat során 6,5 literes átlagot mértünk, de városi etapok alatt hét liter környékére is fel felszökik az étvágya, míg egyenletes haladás során 5,5 liter volt a legjobb eredmény. Vagyis az öröm faktor mellett egy jó ingázó autó szerepét is betöltheti az MX-5.
mazdamx5g132100thedition2021dzIgazi konkurenstől nem kell tartania, ebben az árkategóriában nincs ellenfele, csak jóval magasabb pozíciójú és ennek függvényében erősebb motorokkal felszerelt kétüléses roadsterek érkezhetnek a Mazda mellé. A vele egy gyártósoron készült 124-esFiat és Abarth is kikerült már a kínálatból, így ténylegesen csak a nagyobb, használt modellek tarthatnak lépést az árával. Az Edition 100 kivitelek a G132-es modell árlistájának csúcsán áll, még a Takumi felszereltség 11,4 milliós árához is további 30.000 forint plusz költséget jelent az egyedi megjelenés. Viszont ez azt is jelenti, hogy semmit nem tudunk konfigurálni rajta, csak a kisebbik motorral és ebben a szín kombinációban lehet a miénk, de valószínűleg ez a használt értékén a rajongók körében egy magasabb értéket képvisel majd, főleg annak reményében, hogy igen csekély darabszám készült belőle.

Pin It