BMW iX3 - De mi lesz így a hhgy-kel?!

by Mészáros Gergely

Üvöltő motorral, füstölő, sikító kerekekkel a körforgalomban driftelgetni, vagánykodni? Na, az nagyon nem a BMW iX3 „pályája”. Nem mintha a kék-fehér propelleres szabadidő-autónak nem lenne ereje egy kis gumi-nyikorogtatáshoz, ám a motorja gyakorlatilag néma, mivel elektromos. Így a vevőköre is más, mint például a 200 euróért vesztegetett Hármas kupéknak.

Gyula szerint, aki amúgy országos cimborám, a BMW-s vezetők kritikán aluliak. Ő mondjuk nem ennyire „korrekt politikailag”, simán lehülyézi, leállatozza őket, de szerintem nincs igaza. Egyrészt nem szabad általánosítani, ami alól csak az angolok jelentenek kivételt, másrészt viszont ma már annyira rossz a közlekedési morál a hazánkban – sokak szerint nincs is -, hogy tökéletesen igazzá vált Gino május elsejei aranyköpése: „minden jó, csak sok köcsög van”. De nagyon! A Lexus RX ugyanúgy két helyet foglal el a balatonfüredi konferenciaközpont parkolójában, ahogy a buszöbölbe szabálytalanul kikanyarodó, majd mögém besoroló Nissan Leaf letol és levillog Veszprém belvárosában (50 km/h-nál), mert nem takarodom el előle elég gyorsan. És lehetne folytatni a sort a végtelenségig, sokszor úgy érzem, mintha versenypályára keveredtem volna, csak éppen nincsenek szabályok. Illetve tökéletesen érvényesül az erősebb kutya „ugat” elve, rendőrök pedig elvétve vannak az utcákon, ha meg találni egyet, annak az a legnagyobb baja, hogy mit keresek Füreden. Múltkor meg leszólított két yard a rendőrautóból, mikor elsétáltam egy szabálytalanul – értsd: megállni tilos tábla alatt – parkoló 7-es Bömbi mellett, hogy enyém-e a verda. Aztán a „sajnos nem” válaszomra nevettünk egyet közösen, s ki-ki ment a maga dolgára. De a 7-es, az még órák múlva is ott állt, mindenféle büntetőcédula és bűntudat nélkül, úgyhogy nyugodtan levonhatjuk a következtetést.
Visszatérve a Gyuszi által felállított teóriához: bármennyire is sajnálatos, de több tanulmány is rámutatott arra a tényre, hogy a BMW-sofőrök tényleg bunkók. Még csak nem is brit tudósok által végzett kutatások ezek, találtam finn vizsgálatot, európai közvélemény-kutatást, s majd mind erre jutott. Nos, talán az elektromos korszak, s annak az első propelleres képviselője, az iX3 segíteni fog azon, hogy ez a megítélés pozitív irányba változzon.
bmwix3 2021teszt16Nem azért, mert az elektromos BMW-k „főcímzenéjéért”, azaz hangjáért Hans Zimmer, Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas német zeneszerző és Renzo Vitale a felelős, s ezzel mindenkit elkápráztatnak. Nem, mert a sorhatosok muzsikájával így sem tud versenyezni egy majdnem néma, mesterséges orgánumú villanymotor. Ráadásul kábé ugyanúgy néz ki, mint egy X3-as. Jó, a veséi kicsit furcsák közelről, a szokásos függőleges rácsozás helyett jóformán zárt burkolatot kaptak, meg egy kicsit be is kékültek – a küszöbökkel és a diffúzorral egyetemben. És nyilván nincs kipufogója. De nagyjából ennyi. Ja, a felnijei szintén különlegesek, látszik rajtuk, hogy aerodinamikailag optimalizált példányok, ahogy az is tuti egyébként, hogy az egész kasztnit átfésülték a minél kisebb légellenállás érdekében. Mégsem olyan egyedi, mint az i3-as, de, hogy ez jó vagy sem, majd az idő és az eladási darabszámok eldöntik. Halkan jegyzem meg, hogy – a világ többi részéhez hasonlóan - Magyarországon is rengetegen megvesznek a BMW-emblémáért, mindegy, hogy min van rajta, csak legyen... az iX3 mindennek tetejébe szabadidő-autó.
P90405989 highResAmi azt is jelenti, hogy magasabbra kell beszállni az átlag, hagyományos személyautókhoz képest. Benn ugyancsak ismerős dizájn és környezet fogad minket, ami nem véletlen, hiszen csupán egyetlen betűvel tér el az alapot adó X3-astól. Csalódás, hogy centiről-centire, milliméterről milliméterre ugyanaz a két SUV?! Egy fenét, mert nemcsak elegáns és komfortos az alapvetően kétszínű, alumínium és kék betétekkel feldobott kabin, hanem minden jól is működik. Azt meg már megszoktuk, hogy minden gyár spórol, nagyjából egyeznek a beszállítók, közel azonosak a részletek és az alkatrészek, hiába, az 5 forint és a 10 fillér is számít. (Euróban persze.) Különben meg, az iX3 az X3-as elektromos kivitele, miért lenne más?
P90406000 highResEzért a digitális műszerfal konfigurálható, a sebességen túl megjelenik rajta a töltőállomásokat ismerő navigáció, az akkuk töltöttsége, illetve a hatótáv, a kiválasztott üzemmód, és még sok minden más. A középkonzol tetején trónoló központi érintőkijelző hasonlóan nagytudású, sőt, rajta állítható be a kocsi számtalan paramétere vagy csatlakoztatható a telefon. Feltétlen említést érdemel még az elakadásjelző alatti gomb, melynek megnyomásával aktiválhatjuk vagy kikapcsolhatjuk a kocsi védelmi rendszerét, valamint, hogy a klíma és az audioberendezés „normál” kezelőpanelt kapott. Az okos okostelefonok pedig vezeték nélkül is tölthetők. A helykínálat sem okoz meglepetést, a 2864 milliméteres tengelytáv 4 fő számára elég helyet biztosít, ötödik utas viszont nem lennék a széles „kardánalagút” miatt. Az első memóriás, azaz elektromos állítható, kihúzható combtámaszú ülések kényelmesek, hátul is állíthatók a támlák dölésszögei, s jutott mindenhová pohártartó és kacattartó bőven. A raktér kapacitása azonban kisebb az X3-asénál, alapra csupán 510 literes, ám a padló alatt van helye a töltőkábelnek, s piszok egyszerűen bővíthető is.
bmwix3 2021teszt11Amiben más lesz az elektromos iX3 a többi BMW-től, az remélhetőleg a tulajdonos és a sofőr mentalitása. Eleve, ha valaki villanyautót választ, akkor alighanem környezettudatos és esténként nem imádkozik a száguldás istenéhez. Persze, az iX3-as nagyon is jól gyorsul, folyamatos a nyomatékleadása, ezért ugrik, mint a bolha, kilő, mint egy rakéta - a közel 2,2 tonnás üres tömege ellenére is. A gyári adatok szerint a 286 lóerőt és 400 Nm-t mozgósító villanymotor 6,8 másodperces sprintet és 180 km/h-s végsebességet biztosít. Ennyi a mindennapok során bőven elég, sőt... A mélyen elrejtett akkuk ráadásul alacsony súlypontot garantálnak.
bmwix3 2021teszt05Ugyanakkor mivel a hajtáslánc gázelvételkor és fékezéskor visszatáplálja az energiát a bruttó 80 kWh-s kapacitású akkukba, akár az is elképzelhető, hogy lelassítunk és megállunk egy gyalogátkelőnél. Egy BMW-vel. Végül is jól járunk, extra méterekkel, kilométerekkel gyarapodhat a hatótáv. Különösen akkor erős a visszatöltés, ha a váltókarnak látszó irányváltót B állásba toljuk, ilyenkor egy pedál használatával is vígan vezethetjük az iX-at, akár fékezés nélkül is megállhatunk. Ésszel! (Különben a menüből is változtatható a rekuperáció szintje.) Plusz, ha nem nyomjuk állandóan tövig a gázpedált, nem akarunk mindig közúti Niki Laudák lenni, akkor is tovább érünk. Messzebbre. Lehet, hogy egy kicsit tovább tart, de együtt a család, szép a táj, minek rohannánk mindenáron, közben még a szabályokat is betartjuk. Bár, ez kicsit olyan prolis. Hasonlóan a tradicionális BMW-khez és X3-asokhoz, ebben is háromféle – plusz az egyéni individual - üzemmód közül választhatunk, melyek közül az Eco Pro a legtakarékosabb, leghatékonyabb. Márpedig egy elektromos autónál ezen van a fő hangsúly, minden más csak parasztvakítás. A nyugodt közlekedéshez a csendes kabin (jó hangszigetelés), a stabil, ám komfortot sem nélkülöző futómű, valamint a vezetőtámogató rendszerek armadája is hozzájárul, utóbbiak közül azonban nem mindegyik működik finoman. Úgyhogy az iX3 még mindig inkább a pilóta autója, amit a tulajdonosok aligha bánnak, még akkor sem, ha egy kicsit nyugodtabb vezetésre tanít minket.
bmwix3 2021teszt12S következzen a lényeg: a hátsókerék-hajtású iX3 gyári, WLTP szabvány szerinti hatótávja 460 km, amit kellemes „tavaszi” időben, városi és országúti vegyes használat mellett sikerült is megcsinálni. Igaz ugyan, hogy sokan azzal vádolnak azok közül, akik ismernek, hogy egyébként is nagypapásan vezetek, de ez most kifejezetten előny volt. Így a 19 KWh-s fogyasztással a dunántúli túrán nem kellett állandóan azt keresgélni, hogy merre van töltő, csak mentünk, követtük az éppen felvonuló MINI-ket, s bejártuk a Balaton-felvidék és a Bakony legszebb, legizgalmasabb részeit. Autópályán ezúttal nem használtuk, a magasabb és „állandó” tempó nyilvánvalóan csökkenti a hatótávot, ahogy a kedvezőtlenebb időjárási körülmények is. Veszprémben a villanyautók tankolása is szomorúan alakul, miközben a fizetős kutak általában magukban árválkodnak, a néhány ingyenes töltőoszlopnál sorokban állnak a drága plug-in hybrid és elektromos autók, beleértve a Teslákat is. Az egyetlen villámtöltő pedig hónapok óta nem működik. Pedig azzal elég gyorsan menetkész lehetne az iX3, 10 perc alatt simán 100 kilométernyi áramot szív magába, míg otthon 12 óra alatt lesz teli a 188 cellából álló akkumulátora. Szóval, a hazai infrastruktúrán és töltési morálon van még mit dolgozni, a BMW egyelőre többet tud, mint a töltőhálózatunk.
bmwix3 2021teszt17Az okosfunkciókkal is megspékelt, kifejezetten jól felszerelt iX3 tesztautó 25.148.100 forintért vihető haza. Nem kevés, de a legtöbb BMW esetében ez mellékes. A gazdája akarja, a pénz nem számít, az elektromos modell pedig némi környezettudatosságot, -szeretetet is feltételez. Az alapára 23.157.000 forint, az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy időközben már a 2022-es kivitel is megérkezett.

Pin It