Mercedes-Benz E 300e 4Matic AMG LINE - Arany középút

by Buday Dénes

A C, az E és az S-osztály között tagadhatatlan a rokonság, kívül-belül igencsak hasonlóak, apró, nüansznyi eltérések adják csak az egyes modellek egyedi karakterét. Persze, nem véletlen a hasonlóság, mindegyik vadonatúj, a C-osztályt a napokban mutatták be, most frissült az E is, és szintén teljesen új az S-modell. Nem véletlen, hogy a dizájnjuk egy kaptafáról való. Az aktuális, W123-as gyári kód alatt futó, ötödik generációs E-osztályt négyhengeres benzinmotorral, Plug-in Hybrid rendszerrel tettük próbára, a szintén újdonságnak számító 4Matic hajtással.

Apró szépészeti beavatkozások történtek csupán a modellfrissítés során, az E-osztály méretei nem változtak. A hűtőmaszk viszont tükörképe lett a kifutó változatnak, vagyis immár lefelé szélesedik és az AMG Line felszereltségnek köszönhetően, látványosan 3D-s hatása van. Emellett immár - az alapfelszereltség részeként – LED-es fényszórókkal érkezik a Mercedes, melyek nemcsak tökéletesen körbeölelik a hűtőmaszkot, de a fényjátékuk is egészen kiváló, szinte tökéletes nappali körülményeket varázsolnak az éjszakába. A lökhárítón ugyancsak nagyítóval kell keresnünk az újdonságot, némi segítséget az AMG Performance kivitelek sportosabb stílusa jelenthet. A hátsó fertályon jelentősebb változások történtek, az átrajzolt oldalvonal a vízszintes elrendezésű lámpákkal szélesebbnek mutatja az E-osztály farát, ami egyébként tökéletesen passzol a Mercedes-limuzinok megújult világába.
A hangsúly a tesztautó esetében az első sárvédő feliratán és a zöld rendszámon van: az EQ Power jelölés az E-osztálynál dízel vagy benzines erőforrást is jelenthet, persze villanymotorral kombinálva. A limuzin orrában elhelyezett négyhengeres akár csalódottságra is adhatna okot, hiszen a Mercedesekben a soros hathengeresek az etalonok. Mégsem kell elkeserednünk, a 350 Nm-es csúcsnyomaték és a 211 lóerő szépen boldogul az autó több, mint két tonnás tömegével, ráadásul – ugye – még egy 122 lóerős villanymotor is párosul hozzá. A rendszer összteljesítménye így nem kevesebb, mint 700 Nm és 320 lóerő, ami pazar hat másodperc alatt repít minket – álló helyzetből - százas tempóra. „Állítólag” egy 9 fokozatú automatát is építettek bele, de olyan szinten észrevétlen dolgozik, hogy el sem hisszük, hogy benne van. A megfejtés kulcsa a váltóban „dolgozó” 440 Nm nyomatékú elektromotor, amely motorként és generátorként is egyaránt működhet. Előbbi esetben nyilvánvalóan a hajtást szolgálja, lejtmenetben és fékezésnél viszont elektromos energia nyerhető vissza, amely az akkumulátor töltésére használható fel. Természetesen már elinduláskor a pilóta rendelkezésre bocsátja a maximális forgatónyomatékát, innen ered a Mercedes agilis gyorsulása, de a hatékony nyomatékváltó az autó jellegéhez mérten inkább egy kényelmes indulást biztosít, ami tanítható lehetne egy-két konkurens márka számára.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021aSzóval, lehet vele hasítani, mégis leginkább a komfortról szól az E-osztály, hihetetlenül kulturált, a hajtásrendszer működését csupán a vájt fülűek vehetik észre. Még az akkumulátor kimerültsége esetén sem veszünk észre átmeneti zavart az átállásban, amit teljes töltöttségnél síri csendben megtett 40–42 kilométer után következik be. A 13,5 kWh-s lítiumion-akku a hátsó futómű felett kapott helyet, sajnos a csomagtér térfogatának rovására: míg a hagyományos E limuzinok raktere 540 literes, az EQ csak 370 literrel tud szolgálni. Viszont egyszerű és egyedi töltési lehetőséggel szolgál: a hátsó lökhárító jobb oldalára helyezett töltőnyílás könnyebb elérhetőséget biztosít bármilyen parkolás esetében. Normál otthoni körülmények mellett körülbelül 5 órát vesz igénybe egy teljes töltés, 11 kW-os kútról 7,4 kW-ot vesz fel, vagyis nagyjából másfél óra alatt lezavarható a tankolás. Elektronokkal telve, az első száz kilométeren 4–6 literes fogyasztással számolhatunk, vegyes üzemmód mellett ez a városban is így alakul, de lemerülve sincs okunk panaszra, mert hosszabb távon 8,2 literes átlag jött ki száz kilométerenként. Így a teljes hatótáv valahol 600–620 kilométer körül van.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021mA kiváló minőség az utastérben is csúcs, kényelmét nehéz lenne fokozni. Komfortját elsősorban a futóművének köszönheti, minden fillért megér a légrugózás, mely ráadásul az egyik legolcsóbb tétel az extralistán, miközben a komfortot felülmúlhatatlanná teszi. Elöl egyértelműen pazar, de külön öröm, hogy a hátsó utasok sem vesznek észre semmit az úthibákból. Az vezető és az anyós is csupán azt láthatja, min hajtanak keresztül. A légrúgók a durva úthibáknál is csak apró sziszegéssel érzékeltetik, hogy ez most nagy puff lett volna, ha nem ez a remek szerkezet egyengeti az utunkat.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021iEhhez jönnek még a szintén elképesztően kényelmes foteljei, melyeken gondosan beállíthatók az ülésfűtés/szellőzés funkciók. Megfáradt testünket masszázs tevékenységekkel is kényeztethetjük hosszabb utakon, a kesztyűtartóban elhelyezett parfüm üvegecske pedig a lelkünket is megnyugtatva adagol illatfelhőket a masszírozás mellé. A személyre szabható, még nappal is kellemes hangulatvilágítással vezetés közben is luxusterápiás-kezelésen érezhetjük magunkat. Ám mindezt még fokozni is tudja a vitalizáló programmal. Ha az okosóránkat párosítjuk a multimédiás rendszerrel, érzékelheti, hogy mennyire vagyunk stresszesek, és e szerint a fentebb felsorolt eszközöket automatikusan – persze engedélyünkkel –, de olyan intenzitással indítja, amire szerinte szükségünk van.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021gEgyébként már az ajtónyitás is kellemes hanggal jár együtt. Az elegáns bőrkárpit, a finoman megmunkált ülésállító és ablakvezérlő gombok sokasága és a Burmester térhatású csúcs audio hangszórók jelenléte már önmagukban is magas fokú impressziót jelent. A hatalmas kijelzők is látványosak, szédületes információ áramlás zajlik rajtuk, a szabadon konfigurálható jelentés itt a végtelenben csap át. Nincs olyan elem, adat vagy ikon, amit ne tudnánk bármiféle módon megváltoztatni és átalakítani. Mindez a kormányról, az érintőpadról vagy az érintőkijelzőről történhet. Mindegyik lehetőség jól működik, de a volánról való irányítás a „nehezebb” feladat: a gombok érintésével és felületük simogatásával tudjuk változtatni a megjeleníthető információkat, így menet közben külön figyelmet kíván. Szándékosan nem mondom, hogy megszokást kíván, mert olyan sok a változtatható ikon és a megjelenő infó, hogy hosszú használat után is kiemelt figyelmet igényelt az állítása. A dizájnos kormány jó fogású, használata még sport módban is inkább komfortos. Mindenesetre rajta van a belső tér talán egyetlen kifogásolható részlete: a gombok fényes, fekete felületeket kaptak, amik fél napos használat után már alapos tisztítást kívánnak, és ezen az opciós lista átlapozása után sem tudunk módosítani. A touchpad környékén is sűrűn nyúlkálunk, de ide van temérdek lehetőség a cserére, akár matt felületeket is választhatunk.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021dzs„Hey Mercedes!” felszólításra szóba is állhatunk az E-osztály központi rendszerével, szigorúan angolul. A berendezés a megújulás során hozta a márka naprakész színvonalát, tudása páratlan, órákig bujkálhatunk a „mély” menükben. Ráadásul a hétköznapokban is tökéletesen használható, a parkolósegéd párhuzamos és merőleges parkolásra is alkalmas, de a 360 fokos kamera segítségével mi magunk sem tudunk hibázni, olyan tökéletes képet és visszajelzést ad az autó körüli világról. A vezető asszisztensek is hatékonyan dolgoznak, valós idejű forgalom figyelés mellett torlódások kezelésére képes adaptív tempomattal autózhatunk, amely az általunk „elrendelt” sebességhatárt felülírva új tempót határoz meg a forgalom függvényében. Szuperül működik, akár a hétvégi rohamban a Balaton felé autópályás araszoláshoz közelítve is.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021lA hybrid rendszer egyetlen hátránya a 300 kilogrammnyi plusz teher – ami igazából nem is érezhető rajta. A csomagtér kaotikus kialakítását pedig tökéletesen ellensúlyozza hihetetlen nyugodt vezetési komfortja és kényelme. A plug-in hybrid rendszere alapvetően nem változott, csak finomodott a frissítés előtti modellhez képest, de így is tökéletes. Újdonság viszont, hogy a dízel változat már 4Matic változatba is elérhető.
mercedesbenze300e4MaticAMGLine2021Alapárnak 21,8 millió forintot adnak meg a kereskedők, a négykerék-hajtásért még további 1,1 milliót kell adnunk. Ez az összeg a tesztautó alapára. Hozzátéve azonban a hozzá rendelt hat oldalnyi opciós tételt máris 29,3 millió lesz az ára, melyért egy komoly luxusautót kapunk. Az E-osztály továbbra is a márka húzómodellje maradhat, amely eddig az eladások több, mint kétharmadát jelenti. Az E 300e azokat a vásárlókat szólítja meg, akik kabintáskával járnak nyaralni, fontos nekik a kényelem, valamint a limuzin modellek hagyományos értékei és megbecsülik, hogy pöfögés nélkül járhatnak a városban, ám ha mégis messzire vinne az útjuk, akkor is van elég erő.

Pin It