Ssangyong Rexton G4 2.2 e-XDI - Prémiumon túl

by Buday Dénes

Tekintélyt parancsoló kiállással, látványos luxus belsővel, s továbbra is az egyetlen, de megújult erőforrással és alvázas felépítéssel halad a csúcs felé a SsangYong Rexton.

A SsangYong Korea legrégebbi járműgyártója, mely 1954 óta 4x4-es modellek, terepjárók és SUV-ok gyártására specializálódott. A Rexton 2001 óta részese a márka történetének, első generációját még a - Giorgetto Giugiaro által irányított - Italdesign stúdiójában álmodtak meg. Nem mellesleg a Mercedes négykerék-meghajtásával , illetve egyik motorjával volt kapható. Aztán az Y400 gyári kóddal ellátott második generáció 2017-ben mutatkozott be, s jelen tesztautónk is annak a frissített változata. Egyébként egész komoly megújuláson ment keresztül, igazából csak a sziluettje maradt változatlan, hatalmas.
Egy kezünkön meg tudnánk számolni, hány igazi terepjáró maradt ma a szabadidő-autók és a crossoverek világában, mondhatni, hogy már-már egyedi egy Rexton-féle autó, mely a megújulás során is megtartotta a hagyományos 4x4-es típusok jellegzetes tulajdonságait. Többek között még mindig masszív létraalvázra építik, s kifejezetten magas építésű, hasmagassága majd 23 centiméter. Utóbbi azonban változhat, ha alacsonyabb felszereltséggel rendeljük, akkor a merevhidas hátsó futóművel ez az érték 20 centire csökken. Tesztautónkban azonban a tíz lengőkaros Multilink hátsó felfüggesztés dolgozott, ami kényelem szempontjából nem biztos, hogy előnyt kovácsol számára. Feszes hangolásának is hála, szinte az összes úthibát megéreztük benne, terepen még hatványozottabban, viszonylag sima földúton is csak lassan mehettünk vele. Viszont a feszessége nem jelent előnyt a kanyarokban, magas felépítésével könnyen megdőlt a kanyarokban.
Ugyanakkor a tudása a négykerék-hajtási technológiában teljesedik ki, kapcsolható összkerékhajtásával mindenféle felületen kiválóan boldogul. Normál utcai autózáshoz elég a hátsókerék-hajtás, ilyenkor nem keveset spóroltunk az üzemanyag-fogyasztásával. Majd terepre tévedve, 4H állásba tekerve a forgó kapcsolót egy állandó nyomatékosztású 4x4 rendszert kapunk. Hiába terepeztünk vele, még csak nem is súroltuk képességeinek a határát, nem hoztuk zavarba, pedig meglehetősen keményen próbálkoztunk. Ekkor a felező funkció, vagyis a 4L állás a hatásos, amit nehéz terepre, illetve kimondottan extrém körülményekhez ajánlja a gyár. S ha még is elakadtunk volna, akkor segít a hátsó tengelyen dolgozó önműködő, mechanikus differenciálzárja. Ugyanakkor a Rexton legmagasabb, Prémium felszereltsége azt kívánja, hogy már szakadó esőben is maradjunk fedett helyen. Az Atlantic kék metálfényezése nem gazos dzsungelbe való, de a 20 colos, fényesfelületű, akár tükörnek is beillő keréktárcsái is leginkább szép nyári estéken, egy ragyogóan kivilágított színház fényében mutatnak legjobban. Az oldalsó fellépők szintén a kényelmet szolgálják, terepen nemcsak az eredeti, 20 fokos rámpaszög értékét rontják el, de sáros utakon várat lehetne építeni a rajtuk felhalmozódott trutyiból.

Kétségtelenül modern terepjáró, tekintélyt parancsoló első hűtőráccsal és LED-es fényszórókkal.

Vagyis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egy luxusautóval akadtunk össze, többek között a rendkívül igényes belső tér felér a limuzinok eleganciájával. Alapra nem is gondoltuk volna, milyen belső tér fogad majd minket. Lenyűgöző! Méreteiből adódóan igencsak tágas a tér, aprólékosan kidolgozott részletekkel. Már a konfigurátorban kiválasztott tétel elnevezése is önmagáért beszél: Espresso barna, steppelt bőr, fekete tetőkárpittal. Emellett a Rexton is ráérzett a nagycsaládosok vonalára, s a hétüléses csomaggal 50–50 arányban osztott, síkba dönthető harmadik üléssort és manuális légkondicionálót is kínál. A maximális utas-számot kihasználva 240 literes csomagtérrel kellett beérnünk, ám ötszemélyesként már rögtön 784 liternyi térrel rendelkeztünk, amelyhez a második sor „eltüntetésével” körülbelül további egy köbméter adódik hozzá. A memóriás vezetőülés kényelme is magas szintet képviselt, a szellőztethető funkció mellett deréktámaszra is számíthattunk. Eközben új dizájnt kapott a kormány, melynek mérete nagyobb az átlagosnál, de fogása és bőrözése remek. Amúgy igazi gombrengeteg tanyázott rajta, s még fűtéssel is ellátták.

Ezer forint híján 11 milliótól indul a Rexton ára, a középső szint már 4wd rendszerrel van felvértezve 13,5 millióért, míg Premium tesztautónk majd 15 millióért lehet a mienk. Mindhárom kizárólag a 2,2 literes dízelmotorral és 8 fokozatú automata váltóval vásárolható meg.

Innen – az elegáns, de furcsán pici gombokkal - tudtuk vezérelni a központi kijelzőt, illetve a 12,3 colos, sokféleképpen konfigurálható műszerfalat. A Rexston kormányzása amúgy igen steril volt, elektromos rásegítése nem közvetlen, abszolút nem támogatta a sportos használatot, de ez nem is része a Rexton felhasználási körének. Amin meglepődtünk viszont, az a manőverezhetősége, ugyan nem lesz egy városi legenda, de méreteihez képest ügyesen lehet vele parkolni, valamint szűk helyen is jól lavíroz. Ebben hatalmas segítséget jelentett a 360 fokos kamerarendszer is, melynek képét a korábban már emlegetett, 9,2 colos központi kijelzőn követhettük, minősége talán a következő megújulás során változik majd tűélessé. Mindenesetre érdemes az opciós listán beikszelni ezt a feláras tételt, hiszen a magas építése miatt az alacsony akadályok - főképp városban - alig láthatók, s hátrafelé és főleg keresztbe hátra eléggé kaotikus a kilátás a vaskos C-oszlopok miatt.

Részleteiben sokat változott a műszerfal, az ülésekről ide is átkerült a varrás minta. Vicces az alul lapított kormány és a váltófüleknek sem látjuk a lényegét, de összességében igényes és szinte mindent innen tudunk irányítani.

A Rexton továbbfejlesztett infotainment technológiákat is ajánlott számunkra. A navigációs rendszer, illetve a hagyományos és digitális rádió, valamint az MP3-lejátszót tartalmazó audiorendszer immár Apple CarPlay és Google Android kompatibilis volt, illetve lejátszotta az USB pendrive-on tárolt zeneszámokat is.

Önsúlya 2180 kg, de emellett figyelemre méltó a 3 tonna vontatási kapacitása is. A Rexton most már a vontatmánylengés-felügyelet funkcióval is büszkélkedhet.

A biztonság terén is sokra számíthattunk, a vezetéstámogató rendszerek teljes kínálatát felvonultatta benne a SsangYong. Az elektronikus szervokormánynak köszönhetően, már közepes felszereltégi szinttől megkapjuk a sávtartó asszisztenssel kiegészített adaptív sebességtartó automatikát, de volt távolság figyelmeztető, holttér-figyelő sávváltás asszisztenssel összekötve, vészhelyzeti beavatkozással, valamint a tolatókamera képét kellően kiegészítette a hátsó keresztforgalom-figyelő funkció.

Hihetetlen, de hét liter alá is szorítható a fogyasztása egyenletes haladás mellett. Városban, terepen 10–12 literrel kell számolnunk. Start-stop rendszere elég lassú, araszoláskor kellemetlen a használata.

Az előző nemzedékhez többféle dízel és egy benzines aggregátot is választhattunk, de a mostani Rextonban mindössze a 2,2 literes dízel egység teljesíthet szolgálatot. A korábban legnépszerűbbnek számító négyhengeres, gázolajos erőforrás most 202 lóerő és 441 Nm maximális nyomaték leadására képes. Ugyancsak választási lehetőség nélkül, az előző hatos helyett egy új nyolcfokozatú automata váltó kapcsolódik hozzá, ami minden sebességtartományban finoman kapcsolt és takarékosan üzemelt. Sportos dinamikát a hajtáslánctól sem remélhettünk és nem is kaptunk, pedig a modellfrissítés során a Rexton némi plusz teljesítményre is szert tett, igaz, hogy a 21 lóerő plusz nem eget rengető. Nem csoda, hogy lényegében maradt a 184 km/h-s végsebesség és a 12 másodperces gyorsulási érték. Ennek egyik oka talán a hétüléses verzió legmagasabb felszereltséghez társuló - a gyári adatok szerint - 2244 kilogrammos önsúlya.

Csak a Premium felszereltséghez jár a 12,3 colos színes műszeregység, három alapbeállítással rendelkezik, de a szélein vagy középen szabadon variálhatjuk az adatokat.

Szóval nincs hátbavágos gyorsulás, volt cserébe teljesen finom, jól kezelhető, kifinomult terepjárás, nehezebb akadályok leküzdésére is lehelet finom irányítás. Ebből adódóan közúton haladva a visszakapcsolásokat nem tizedmásodperces adatok támasszák alá, olyan úriemberesen, de lényegre törően alkalmazza. Ennek teljesen ellentmond, hogy sport szó is szerepel a Drive Mode kínálatában, amely a BMW-és váltókarra emlékeztető fokozatválasztó mögötti gombok között található. Lényegében nem sokat változtatott a kocsi viselkedésén a sport állás, kicsit jobban pörgette a dízelt, kicsit korábban váltott.

A helykínálat pazar, kivitelezése igényes, Espresso barna steppelt bőr ülései kényelmesek, három fokozatban állítható fűtése és hűtése.

Mindenesetre erős ajánlatot képez a Rexton, Magas felszereltséggel, hétszemélyes utastérrel, fokozott terepképességekkel és hatalmas helykínálattal rendelkezik a SsangYong terepjáró, erősen prémiumos beütésekkel.

Pin It