Audi RS5 Sportback - Eminens élsportoló

by Buday Dénes

Az RS5 az Audi sporttagozatos osztályának középső tanítványa: 50 lóerővel erősebb, mint a kistestvér, RS3, viszont 150 lóerővel gyengébb az RS6/RS7 fivérekben található, szintén ikerturbós, ám V8-as erőforrásnál. Azt kell mondanunk, ez is elég. De tényleg!

Az RS5 modellcsalád 2010-ben kezdte meg pályafutását, igaz, akkor még kizárólag kupéként és hatalmas lökettérfogatú, 4,2 literes V8-as benzinmotorral az orrában; a korabeli legendák szerint az Audi R8-as V10-es erőforrásából faragtak le két hengert. Később, 2012-ben szintén ezzel az erőművel egy Cabriolet is csatlakozott hozzá, mely már szelepes kipufogóval rendelkezett, azaz a hangja a vezetési körülményekhez és a személyes preferenciákhoz volt igazítható, így nyitott tetejű autózáskor a hangzásával is felejthetetlen élményekben részesítette gazdáját. A második generáció jelentős változást hozott az RS5 életébe, eltűnt a kabrió a kínálatból és a kupé mellé 2018-ban felsorakozott egy ötajtós „családiasabb” hangvételű Sportback kivitel. Csúcsteljesítménye ugyanakkor maradt a régi, a kezdetektől fogva 450 lóerővel riogatta a konkurenciát, de a második nemzedékbe a takarékosság jegyében egy 2,9 literes V6-os erőforrás került, szerencsére ikerturbóval lélegeztetve. Ezáltal a nyomatékra még rá is tettek egy lapáttal: míg a V8-as 500 Nm-rel tolt, addig az új aggregát százzal több, vagyis 600 Nm-rel szaggatja fel az aszfaltot. Érdekes tény amúgy, hogy ezt az egységet a Porsche kezdte használni a gyengébb Panamerákban - 330 és 440 lóerős teljesítményszinttel. Érezhető is, hogy nem egy klubban játszanak: a hasonló formavilágú, de jóval nagyobb, 440 lóerős és összkerekes Panamera 5,3 másodperc alatt éri el álló helyzetből a százas tempót, az Audink turbó lapátjait rendesen megtekerve viszont 3,9 másodperc alatt tudja ugyanezt. Az RS5 a hétköznapok során is megismételhetetlen szférát tud létrehozni, és tulajdonképpen ez az, ami az egekbe emeli. Comfort módban hihetetlen az összhang a hajtáslánc és vezető közt, szinte nem is hinnénk, hogy milyen teljesítmény lapul benne. Persze, minden pillanatban érzékelhetjük, hogy van benne nyomaték és kraft, de szépen, finoman adja ezt a tudtunkra. Menetkomfortja zseniális, halkan, rezzenéstelenül suhanunk vele, a bent ülők kényelmét a 20 colos felnikre varázsolt 275/30-as gumik sem zavarják meg.

Tovább finomított külső dizájnnal lépett színre 2020-ban az RS5: a Singleframe hűtőrács szélesebb és laposabb lett, formavilágával a nagyobb és erősebb testvérek, az RS6 és RS7 megjelenését követi.

Akár családi autóként – nem megfélemlítve utasainkat – is használhatjuk mindennap, a második sor felnőtteknek is kényelmes, külön légkondi és széles könyöklő is jut nekik. Csomagoknak is van elég hely, a hátsó szélvédővel egyben nyíló elektromos csomagtérfedélen át könnyen hozzáférhető, jól pakolható a 465 literes tér. Hogy miért említjük ezt még az elején? Az Audi sportot űz abból, hogy a családi kombikat, terepjárókat bődületes teljesítménnyel ruházza fel. Emlékezzünk vissza az első igazi RS-re, az RS2-re, mely kizárólag kombiként létezett és az akkor még csak sportkocsikat gyártó Porsche ruházta fel műszaki csemegékkel. Az aktuális modellpalettán az RS4 és az RS6 szintén erre a karosszériatípusra hagyatkozik, sportoljon együtt a család, vagy mint a vidámparkban, a négyszemélyes hullámvasút kocsikban rettegjen együtt a család. Pont ez a lényeg, mert az RS5 Sportback is igazán el tudja engedni magát. A fentebb említett 3,9 másodperces gyorsulás is kihívás egy átlagember számára, de a quattro négykerék-hajtásának és a hozzá az opciós listáról leemelt sport-differenciálműnek köszönhetően, a kanyarokban még jobban próbára teszi az ember tűrőképességét.

Még a retro hangulatra is figyeltek: a modellfrissítés során a hűtőrács felett beépített légbeömlők a nagy klasszikus Audi Sport quattro modellt idézik, 1984-ből.

De itt kell megjegyezni, hogy megszokást kíván a sportos használata, amit talán egy több napos intenzív versenypályás használat során lehetne tökéletesre fejleszteni. Egyenesben természetesen nincs vele gond, sőt, abszolút hozza a teljesítményétől elvárt gyorsulást és robbanékonyságot, kanyarhoz érve viszont figyelmet kíván, hirtelen tengelyterhelés váltásra könnyen alulkormányzottá válik, az orrnehézsége folytán pedig a hátsó tengely tapadásvesztését csúnya elektronikai beavatkozás követi, amely hasznos ugyan, de ijedséget okoz az utastérben. Miután ezt megszokjuk, szépen tolhatjuk ki a határait, ici-picit mélyebb féktávot venni, persze nem sportkocsisan, hanem grandturismoként. Így remek szórakozás elé nézünk. Biztonság terén is ad valami pluszt, ha „korlátlan” autópálya-szakaszra tévedve kihasználnánk a képességeit a navi alapú torlódásasszisztenssel is kiegészített adaptív távolságtartó tempomat egészen 250 km/h-ig működik – az RS5 végsebessége 280 km/.

A 40 milliméterrel szélesebb kerékjáratok kifejezetten magabiztos fellépést kölcsönöznek az RS5 számára, az ökölnyi méretű ovális RS sportkipufogók opciósan fekete színűek, hangja pedig felejthetetlen élményekkel gazdagít.

Az RS5 nem ismer tréfát: a Drive Select három beállítást ismer, fontos, hogy mindig Auto módban indulunk, amely a Comfort és a Dynamic állás között keresi a vezető pillanatnyi vezetési kedve szerinti legideálisabb hangolást. Ha csak némán és kényelmesen, mondjuk dugóban araszolva haladunk, akkor a Comfort a legtökéletesebb választás, Dynamic módban már emelkedik az adrenalinszint. Ilyenkor a váltót azonnal Sport állásba kapcsolja, letiltja a Start/Stop rendszert, és nyomatéktól túlfűtött V6-os folyamatosan ugrásra készen várja a gázpedál legkisebb rezdülését. Ez nem éppen kényelmes városban, ráadásul az első fokozatot magasabb fordulaton tartja, így a fogyasztással sem leszünk kibékülve. A nagyvárosi forgatag egyébként máshol is kihívásokat rejteget számára.

Sötét színek határozzák meg a belső teret. Az Alcantara bevonatú kagylóülések szürke varrással, pneomatikus gerinctámasszal és háromféle masszázsfunkcióval készülnek.

Vigyáznunk kell vele parkoláskor, a széles és vékony, peres gumik szinte nem is látszanak rajta, ráadásul a mezei A5 Sportbackhez képest 23 milliméterrel szélesebb is az RS5. Figyelembe véve az öt küllős Evo-dizájnos, titánszürke matt felnik opciós, egymillió forintos tételét, lehet nem az üzemanyag számla lesz az, ami rendszeresen megizzaszt minket. A parkolás csomag sokat segít nekünk, a központ kijelző kettéosztott képén nemcsak az autó mögötti teret követhetjük nyomon, hanem felülnézetből is láthatjuk a szituációt. Ráadásul segédvonalakkal jelzi a manővereinket, s gondolva a gyönyörű fényezésre és felnikre, határozott hangjelzéssel jelzi a még távolinak tűnő akadályokat is.

Opcionális felszereltség a lézervilágítással kiegészített, sötétített Mátrix LED fényszóró, mely dinamikus irányjelzővel van felvértezve. Emellett navigáció alapú dinamikus kanyarfényre is számíthatunk.

Egyszóval nem az a városi vagány, de ha kell, ott is helytáll. Inkább nyílt utakat vagy akár zárt pályákat kedveli, na meg a hosszú utazások szerelmese. A Drive Select kihagyásával, közvetlenül is lehívhatjuk a maximális teljesítményt, mi több, a kormány jobb oldalán helyet foglaló RS Mode-gomb segítségével rögtön két beállítási mód közül választhatunk. Ezekbe előre programozhatjuk a hajtáslánc egységeit, a rendszer olyan fontos műszaki beállításokhoz is hozzáfér, mint a motor- és a sebességváltó érzékenysége, a lengéscsillapítás, a kormányrásegítés, a futómű, a sport-differenciálmű, így ha akarjuk, a legvadabb beállításhoz is vajpuha kormányzást rendelhetünk. A felemelő hangélményekről gondoskodó sportkipufogó az egyetlen dolog, amely itt már nem állítható, ilyenkor lényegre törően önmagát adja. Ha nem szeretnénk, hogy dübörögjünk, kénytelenek vagyunk Comfort módban használni.

Kívánságra a négy karika és az RS emblémák is fekete színben pompáznak. Új fényezésnek számít a Turbokék, amely a fekete optikai csomaggal ütős megjelenést képez.

Ezzel a funkcióval a 12,3 colos virtual cockpit (értsd: műszerfal) képe is megváltozik, „előjön” az RS specifikus teljesítmény-képernyő, amely a fordulatszám skálát olyan módon vetíti elénk, hogy szerepel rajta a váltást jelző fény is. Látványos megoldás. Ha a váltót manuális módba „kényszerítjük”, nemcsak nagyszerű élménnyel gazdagodunk, hanem önkényesen tudjuk kapcsolgatni a fokozatokat. 4000/perc fordulatig 45 fokban fut felfelé a fordulatszámmérő, majd innentől „vízszintesbe” megy át a móka, ahol előbb zöld, aztán sárga színnel jelzi, hogy lassan váltanunk kell, végül 6000-es fordulatnál érkezünk meg a piros mezőbe. Persze nem pusztán a színek miatt nagyszerű játék. Egy igen fürgén dolgozó, nyolcfokozatú tiptronic váltóval van dolgunk, amely szinte kívánja ezt a fajta felhasználást, nem mellesleg finoman kidolgozott alumínium fülekkel vezérelhetjük a váltásokat.

Csinos darab az RS5 Sportback, 29,5 millió forint a kezdő ára. A tesztautó még további 10,2 millió forintnyi opciós tételt tartalmaz, ebből csak a külső megjelenésre 4,2 millió forintot költöttek.

A műszerfal két szélén pedig eme felhasználási területhez tartozó információkat oszt meg velünk, mint a maximális g-gyorsulási értékeket vagy százalékos kimutatással a lóerők és a forgatónyomaték felhasználását. Persze, külön „parancsra” átlagos információkat is kérhetünk a széleken, illetve az RS módnál is beállíthatunk hagyományos műszerfali képet, akár teljes képű térképpel. Ez abból a szempontból lehet fontos, hogy a modellfrissítés során eltűnt az eddigi üzemanyagszint és vízhőfok kijelzés, ezt szintén csak külön beállítással tudjuk elérni.

audirs5sportback2021h

Talán furcsa, de közúton az RS mód nem a legvidámabb felhasználás mintapéldája. Ha nem is száguldhatunk vele állandóan, azért az élmény ott van benne állandóan. Városi tempónál a váltásokat a mély dörmögés mellett apró, de figyelemre méltó durrogások kísérik, és ahogy fentebb már írtuk, magasabban tartja a fordulatot és közben elvarázsol a hangzásával. Ennek hiányában már-már betegesen az RS gombot keressük. A fékezéskor sípolós fékek – opciósan vörös színű féknyergekkel – is rögtön versenyautós feelinget ébresztenek.

audirs5sportback2021l

A luxust sem hanyagolja, áhítattal élvezhetjük a képességeit, az integrált fejtámlás ülésekben pöffeszkedve akár gerincnyújtással ellátott masszázst is kaphatunk, az amúgy teljesen tipikus Audis belső térben. RS specifikus dolgot sem találunk benne, leszámítva a volán RS emblémáját és az Alcantara bevonatú kagylóüléseket, mintha egy sima A5 Sportbackben ülhetnénk. A szabadon álló 10,1 colos kijelző gyönyörű 3D-s grafikával és „lifetime” navigációs képességgel segíti a haladásunkat, valamint itt jeleníthetők meg - teljesítményorientált használatkor - a hajtás és az abroncsok hőmérsékletével, sport differenciálművel, a guminyomással kapcsolatos információk.

audirs5sportback2021n

Aki biztonságosan vezethető kupét keres, családiasan négyajtós verzióban, példásan erőteljes motorral, és nem akar lemondani a sportosság vizuális élményéről, az jó helyen jár az Audi RS5 Sportbacknél. Egyedi modellnek is tekinthető a piacon, hiszen a közvetlen - presztízs márkás - konkurenseknek nincs hasonló típusuk.

Pin It