Mazda3 G-150 Skyactiv-G 2021 - Csak piros legyen

by Mészáros Gergely

Ennek a tesztnek tulajdonképpen nincs létjogosultsága: a Mazda3 negyedik generációja lassan betölti a harmadik életévét, nagyjából mindenki mindent tud róla, vagyis gyakorlatilag semmi hírértéke. Mégis, annyira akartam ezt az autót, hogy csak na, az sem számított, milyen motor van benne, csak piros legyen. Soul Crystal piros. Mert gyönyörködtet!

Ráadásul nem is csak a színe, bár alighanem a ma kapható egyik, ha nem a legszebb fényezés a piacon. Szerintem még a Nap is vidámabb és erősebben ragyog, mikor meglát egyet az utakon, tudat alatt „belehúz”, hogy megmutassa a Soul Crystal piros szín mélységét, sötétségét és csillogását. Tudom, piros autót nem szabad venni, mert használtként nehéz eladni. De nézzék csak meg! Nemcsak az a hülye, aki másra mondja, hanem az is, aki nem ilyen fényezéssel választja a Mazdát. Bárki, bármit mond: pirosban az igazi!
Annyiban azért máris finomítanám a mondanivalómat, hogy a múltkor láttam a forgalomban egy fehér, ötajtós Mazda3-ast, s úgy is baromi jól nézett ki. Elképesztő szép formája van a japán gépnek, „alighanem a ma kapható egyik, ha nem a legszebb kompakt modell a piacon.” Ha tehetném, vagyis ha lenne felesleges 7.939.900 forintom, plusz a Soul Crystal piros szín 209.900 forintnyi felára, rohannék a kereskedésbe, vennék egyet, és rögtön becsomagolnám zsírpapírba, aztán néha elővenném és gyönyörködnék benne. Aztán újra elcsomagolnám... Hogy még 20 év múlva is, megóvva a kosztól, a rozsdától és a sérülésektől, rácsodálkozhassak: ni, egykor ilyen pompás kocsikat gyártottak. Ezt speciel a Mazda.
Igaz, nekik sem mindig sikerült ez a mutatvány, emlékszem, hogy az 1990-es években volt egy kifejezetten gázos korszakuk, amikor a felismerhetetlenségig jellegtelen és lekerekített, guruló szappantartókat gyártottak, a mérhetetlen vizuális környezetszennyezésükre pedig csak a Xedos6 és 9 jelentett némi gyógyírt. Jó, ez csak az én véleményem, lehet érte kövezni, de elvakult FIAT 500 rajongóként már az is nagy dolog tőlem, hogy leírtam a fentieket.
mazda3g150 2020rEgyébként különösen a feneke jön be, zseniális, ahogy a tető lágyan egybeolvad a C-oszloppal és a hátsó sárvédővel, már-már érzékiek a domborulatai. Pedig „csak” egy autó. A végén erősen emelkedő, égbe törő övvonala is hozzájárul az izgalmas megjelenéséhez, a hátrafelé szűkülő ablakvonal lehet, hogy nem tetszik majd a benn ülőknek, de kívülről így tökéletes. Ráadásul szemből is teljesen rendben van a Mazda, sőt, a márkára jellemző hűtőmaszk és a fenyegetően összehúzott szemek párosa a 3-asnak áll a legjobban, legharmonikusabban. Gyakorlatilag bárhonnan nézzük, mondjuk alá nem feküdtem, kifejezetten vonzó, esztétikus látványt nyújt a Mazda3, ahogy fentebb fogalmaztam: „a ma kapható egyik, ha nem a legszebb kompakt modell a piacon”. És nem unalmas, akkor sem, ha már nem először „mondom”!
mazda3g150 2020vA belsejétől már nem vagyok ennyire elájulva. Nem rossz, de nem annyira maradandó, mint a karosszériája, hiába szépek a részletek, például a klímaberendezés gombjai, vagy vagány a rövid váltókar és a háromküllős kormány, „holnapra” tuti elfelejtem. Pedig elöl kényelmes a Mazda3, jók az első ülései, kellően magas és széles a kardánalagút, illetve rajta a könyöklő, melyről csuklóból kapcsolhatók a fokozatok, bőséges a tér, finomak az anyagok. Talán a kárpitozás lehetne világosabb, ám a fényes „fémdekorációk” így különösen ízlésesek. Az analógnak tűnő, ám valójában digitális műszerfal ergonomikus, a motor gombnyomásra indul, a középkonzol tetején trónoló színes (érintő)képernyő a váltó mögötti forgókapcsolóval és gombokkal is kezelhető. A szép hangzásról Bose hifi gondoskodik, ugyanakkor nem kell túlságosan bömböltetni, mivel alapvetően csendes a motor, s így az utastér is. A szűk hátsó ajtó és az apró oldalablakok meg legyen a hátul utazók baja, a formája miatt én simán elnézem neki. Különben hely itt is van elég, csak be- és kiszállni, illetve kilátni nehezebb belőle. Cserébe a dizájn perfekt. Emiatt aztán a csomagtér méretét is elfelejtettem lemérni az egyhetes együttlét alatt, most azonban kikerestem az adattáblájából, 350 literes. Ezért egy szabadidő-autóval tutira könnyebb a nyaralás, az utastérben viszont akadnak pohártartók, meg ajtózsebek, és USB csatlakozóval is felvértezett rekesz a könyöklő alatt. Mondanám, hogy nem fontos, de néha mégis.
mazda3g150 2020j01Ahogy a lóerők is, meg a gyorsulás és a végsebesség. Régen én is a számok bűvöletében éltem, három tized vagy a „végén” plusz 5 km/h már a győzelmet jelenthette, legalábbis papíron, elméletben. A Ferrari sem csak Pinin Farina vagy Scaglietti miatt lett Ferrari, kellettek a veszettül száguldó paripák is hozzá, szóval hiába írtam a bevezetőben, hogy nem számít a motor. Nos, a tesztautóban M-Hybrid Skyactive-G hajtáslánc dolgozott, ami egy 150 lóerős 1998 cm3-es benzines erőforrást, valamint egy – a fékezéskor visszanyerő és újrahasznosító - kis indítómotor-generátort (ISG) jelent. A gyári 10,4 másodperces gyorsulási adat nem túl ígéretes, autós kártyában tuti nem a Mazda3 lenne az aduász, a valóság azonban más. Illetve... A Skyactive motor alacsony fordulaton selymesen finoman, rángatás mentesen és majdnem teljesen némán dolgozik, s bár ilyenkor nem túl dinamikus, simán felkapcsolhatunk a rövid úton mozgó, határozottan bekattanó váltóval, mert az átlagot simán hozza. Nem marad le a többiektől. Ráadásul a csendes, nyugodt üzemet már-már hihetetlenül kedvező fogyasztással fejeli meg, 5-5,5 liter között elketyeg, a családi vagy vállalati kassza legnagyobb örömére. Ugyanakkor, ha hagyjuk felszaladni a fordulatszámmérő mutatóját 3500 fölé, akkor felélénkül a ménes, s vele együtt a Mazda3 is vágtatni kezd, sportos orgánum kíséretében. (Ez a kettősség egyébként az MX-5-öt is jellemezte.) A jó fogású, precíz kormánnyal, a korábban már dicsért váltóval és a stabil futóművel élvezet terelgetni a japán gépet, még akkor is, ha nem élsportolónak, hanem kompakt ötajtósnak született. Visszatérve az 3000 alatti, nyugodtabb régióba, észrevesszük a futómű jó hibaelnyelő képességét is, értékeljük a békés, zajtalan belsőt, s a jó felszereltséget.
mazda3g150 2020iA Style és Sound csomaggal is felvértezett Mazda3 Plusz tesztautónál kívánni sem tudnék jobbat, miközben a legmodernebb vezetőtámogató berendezések vigyáznak az életünkre, a kényelmünket sem érheti panasz. Most 7.939.900 forinttól vihető haza a Mazda3, persze, nem ezzel a motorral. Ám amit a bevezetőben írtam, most is érvényes: nem érdekel, hogy mi van az orrában, a Mazda3 már a megjelenésével örömet okoz. Remélem, 20 év múlva is találkozhatom vele...

Pin It