Toyota CH-R Hybrid Dynamic - Lázadásnak is beillő kupé-crossover

Hosszú éveken, sőt évtizedeken keresztül csak úgy ontották magukból a Toyota-gyárak az unalmasabbnál unalmasabb, olykor pedig kifejezetten ronda, ám a megbízhatóság szobraiként tündöklő autókat, melyeket aztán gondolkodás nélkül vásárolt a nép, méghozzá világszerte és milliószámra. Erre most itt van a CH-R, ami minden, csak nem egy szokványos, konvencionális modell. Hogy mi lesz a sorsa?! Jó kérdés...

Akio Toyoda, a Toyota vezérének azon „parancsa”, hogy „gyártsunk izgalmasabb formájú és fokozott vezetési élményt kínáló autókat”, nemcsak a világ elsőszámú autógyártója életében nyitott új korszakot, hanem egyúttal arra a teóriámra is rácáfolt, hogy a japán márka nem költ formatervezésre, s nincsenek designerei. Vannak, ám utoljára talán az 1980-as, 90-es években hagyták őket érvényesülni, egész pontosan a Corolla hatodik és nyolcadik generációja megálmodásakor. (Mondjuk utóbbi esetben kár volt.)
Szóval... a Toyotának vannak formatervezői, akik végre meg is mutathatják, hogy mi rejlik a fantáziájukban, mi meg aztán ámulhatunk az új C-HR vagy az amerikai Camry láttán: hát ilyet is tudnak?! A C-HR például vitathatatlanul az elmúlt évek egyik legmerészebb formaterve, méghozzá egy olyan kategóriában, a kompakt szabadidő-autókéban, mely egyelőre megállíthatatlanul tarol és bővül a piacon. Úgyhogy azt is gondolhatnánk, hogy a Toyota nem vállalt nagy kockázatot a kreatívabb tervezői munka eredményeként megszületett érzéki és kupészerű formával, ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az átlagos vásárló mást vár a márkától. Legalábbis eddig.

Mindenesetre az „Under Priority” és „Keen Look” filozófiák rafinált élei és vonalai, erőteljes és markáns idomai remek ízelítőt adnak a japán kultúra világából, s közben olyan tömör egységet, egészet alkotnak, amire jó ránézni. Persze, a szépség, az ízlés mindig relatív, és nehéz kilépni a megszokott, szürke valóságból, de a C-HR-t látva megkockáztatom, hogy érdemes.
toyotachrhybrid29Legalább ennyire szokatlan a C-HR belső kialakítása is, egyedül az autó helykínálata nem okoz meglepetést. Miközben 4360 milliméteres hosszúságával és 1795 milliméteres szélességével városban, szűkebb utcácskákon is ügyesen boldogul, 2640 milliméteres tengelytávja kellően tágas teret biztosít egy fiatal család számára. A normál személyautóknál magasabb kabin – az öt fejtámla ellenére – leginkább négy embernek kényelmes, viszont a lőrésszerű, drámaian szűkülő hátsó ablakok sokat rontanak az itt utazók komfortszintjén. A bezártság-érzetet, s a sötét, helyenként kopogós műanyagok uralmát modern designelemek, finom anyagok, színes betétek és díszöltések próbálják meg enyhíteni, nem is hiábavalóan. Mindezeken felül elöl a vezető felé forduló nyolccolos érintőképernyő, a rengeteg zongoralakk díszítőelem és a cső alakú műszerpár uralja a látványt. A különböző berendezések, így a klíma, a navigáció vagy a hifi kezelése magától értetődő, a hőmérséklet és a levegő iránya külön (fizikai) gombokkal és panellel szabályozható, szinte minden más a színes kijelzőről vagy a multifunkciós volánról állítható. A szűk oldalsó és hátsó ablakok, illetve a trükkös C-oszlop miatt kifejezetten hasznos „extra” a tolatókamera, de egyébként is példás a Dynamic felszereltségű C-HR biztonsági arzenálja. A tesztautóban többek között volt „ütközés előtti biztonsági rendszer gyalogosészleléssel”, „sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens kormányerő-rásegítéssel”, „útjelzőtábla-felismerő”, „automatikus távolságifény-vezérlés”, „adaptív sebességtartó automatika”, „hegymeneti elindulás-segítő”, meg még egy csomó minden. A kényelmi alapfelszereltség is megfelel a legfőbb igényeinknek, plusz egy rakás extrára tudunk még költeni: például JBL hifire és bőrkárpitozásra. Az olyan hasznos dolgok, mint a csillapítva nyíló kesztyűtartó, pohártartók elöl-hátul vagy a Bluetooth csatlakozási lehetőség alapáron jár a Dynamic felszereltség esetén. Csomagtartója 377 literes.
toyotachrhybridHa a C-HR designja meglepetést is okoz, a hajtáslánca semmiképp: a Toyota továbbra is kielégíti a zöld autózásra vágyó ügyfeleit, s a kicsit sem hagyományos karosszériát a megszokott, úttörő – immár negyedik generációs - hibrid hajtáslánccal is kínálja. Jó kombináció, hiszen városi dzsungelharcosként használhatók ki igazán az elektromos és benzinmotor, valamint a CVT váltó együttesének előnyei, úgy, mint a visszafogott fogyasztás és az alacsony zajszint. Nekünk a gyári, 3,6 literes katalógusértéket nem sikerült teljesítenünk, nyilván nem kizárólag városban és gazdaságos „üzemmódban” használtuk a C-HR-t, de az 5,8 literes átlagfogyasztással is elégedettek voltunk, figyelembe véve a kocsi súlyát és magas felépítését. A Toyota szabadidő-kupé menetdinamikája sem okozott csalódást, a 122 lóerős csúcsteljesítményével ugyan nem vetekszik a sportkocsikéval a gyorsulása, azonban a feszes hangolású futómű a közvetlen kormánnyal összedolgozva magabiztos vezetési élményt garantál. A CVT váltó szintén hozta a szokott formáját, a mértéktartó, óvatos sofőrt csendes, kulturált üzemmel ajándékozta meg, sportos használat mellett viszont természetesen nagyobb „hangzavart” okozott. A 82 lóerős villanymotorral ugyanakkor néhány kilométeren át akár tökéletesen némán is autózhatunk, hogy végül országúton a 98 lóerős, Atkinson-ciklusú benzinmotor átvegye a főszerepet.
toyotachrhybrid05A hybrid C-HR - Dynamic felszereltséggel párosítva - 8.600.000 forinttól megvásárolható. 1.2 literes turbómotorral viszont már 5.995.000 forinttól hazavihető, a négykerékhajtású, Executive szintű csúcsmodell pedig 9.100.000 forintba kerül. Ezúttal azonban a szokásos Toyota-élmény mellé különleges csomagolás jár...
Toyota híreinket az Autóház Veszprém támogatja:
toyotayaris2017a