Lexus LC500 Convertible Horizont - Formába öntött stílus

by Buday Dénes

Régóta vártunk rá, hogy a Lexus gyönyörű kupéja ledobja tetejét és élőben is szemügyre vehessük a nyitott változatot. Talán vita nélkül állíthatjuk, hogy a szó legszorosabb értelmében szép ez a kocsi, és szívó V8-asával az orrában igazán egyedi darab is a piacon.

Hosszú idő telt el, míg 2019-es bemutatását követően hazánkba is megérkezett a kabrió LC. Két évvel ezelőtt, az év végi ünnepek előtt, Los Angelesben volt a főpróbája a nyitott Lexusnak, ez volt az utolsó nemzetközi autókiállítások egyike, ahol a közönség élőben is láthatta az új modellt. Közel egy évvel ezután, a pandémia kellős közepén indulhatott meg a hazai értékesítés, majd még egy évet kellett várnunk, mire itthon is megnézhettük a szoborszerű dizájnnal megáldott, nyitható tetejű LC-t. Tesztautónk az egyetlen felszereltséggel árusított példányok egyike, ez azonban elképesztően magas színvonalú luxust takar. Az ötvenezer forint híján 41 millió forintos kabrió csupán egyetlen erőforrással, viszont 11 gyönyörű opciós és a fekete alapszínnel, valamint négyféle belső kombinációval érhető el.
A szolid „F Sport fehér” karosszériafényezése mellé egy igazán látványos, lenyűgöző belső dekorációt kapott az LC500 Convertible: a gyömbérszínű utastér pazar benyomást kelt a vele tökéletesen harmonizáló vászontetővel egyetemben, utóbbi csak ebben a kombinációban érhető el, a többi esetben fekete a vászon. A félanilin bőrülések már a beszállásnál is a kényelmet szolgálják. Mind a varrásuk, mind a kialakításuk elképesztő, ahogy a kis – a biztonsági öv hátracsúszását meggátló - bőrpánttal összeforrnak a széleiken, az egészen káprázatos. Az utastér egyébként is szép példája annak, hogyan válhatnak a részletei – így például a tető vagy az üléskárpitok – a külső dizájn hatásos részévé. Az anyaghasználat és a minőség egyaránt igényes: Alcantara borítású a műszerfal teteje, fenséges rajzolatú a kilincs, s ennek környéke is igen összetett és részletgazdag dizájnnal kényeztet. A műszerfal már ismerős lehet számunkra, amelynek továbbra is egyedi ismertetője a fémkeretbe foglalt, mozgatható fordulatszámmérő. Középen a kilométeróra mellett pár fontosabb adat is megjeleníthető, de ha többre vágyunk, a kormány egyik gombjával vezérelve jobbra csúszik a karika és a felszabadult helyen további részletesebb információk közül válogathatunk. A műszerfal tetején bajuszkapcsolókkal találkozhatunk – a’la Lexus LFA -, melyek közül a jobb oldali a vezetési üzemmód váltására szolgál. A műszerfal színvilága is ehhez igazodik.
lexuslc500convertiblehorizont2021kElengedhetetlen kellék a japán márka modelljeiben az analóg óra, ami az utastér központi helyén, a 10,3 colos kijelző mellett „trónol”. Előbbi továbbra sem érintős, csakis a váltókar melletti tapipaddal irányítható, amely apró rezgéssel is jelzi, ha valamit kiválasztottunk. A grafikája sem mai fejlesztés, s a kezelése sem egyszerű feladat, de legalább már vezetékes Apple CarPlay és Android Auto funkciók is rendelkezésünkre állnak. A makulátlan kivitelhez a beltéri gombok minősége is hozzájárul, emellett minden tökéletesen kézre áll, érintésük és használatuk is a kvalitás egyedi szintjét hordozza. A nyitható teteje miatt egyedi megoldásokat is találunk benne: az ülésekbe integrált „intelligens” nyakmelegítő még arra is figyel, hogy ha a nyitott autózás öröme elvenné minden másról a figyelmünket, a klímaberendezés érzékeli, hogy a beáramló menetszél esetleg hűvös, ezáltal melegebb levegőt fúj ránk, plusz összehangolja a nyak- és az ülésfűtést. Mindezen túl, némiképp akciófilmes látványelemként egy kis felpattintható fedél alá is rejtettek két gombot, ám nem az utast lehet vele katapultálni, hanem ilyen rafináltan helyezték el a vászontető nyitását, illetve az összes ablak együttes leengedését. Mert alapból a tetőnyitás után az ablakok csukva maradnak, és az ajtókon elhelyezett gombokkal csak az ajtók ablakai vezérelhetők. Erre szolgál tehát a plusz egy gomb a fedél alatt, mellyel a B-oszlop helyén levő ablakok is leereszthetőek. A szélvédelem így is tökéletes, nagy hangsúlyt fektettek az övvonal és a hátsó rész aerodinamikai kialakítására. Továbbá egy pici, de hatásos, átlátszó polikarbonát szélterelőt is kapunk, mely ügyesen megakadályozza, hogy a szükségesnél több levegő kavarogjon a nyitott utastérben.
lexuslc500convertiblehorizont2021oA zárt vászontető még ennél is hatásosabb, már-már szinte fix tető érzetét kelti, a többrétegű vászon alig engedi át a zajt – külön réteg gondoskodik hangszigetelésről –, ezért a kipufogó visszafogott, érces stílusát leginkább nyitott autózáskor élvezhetjük. Persze a mérnökök itt sem hagytak lehetőséget a kritikusoknak, aktív zajszürők is kerültek az utastérbe. Ha muzsikára vágyunk, a profi Mark Levinson audiorendszer kielégíti igényeinket, többek között automatikusan alkalmazkodik ahhoz, hogy zárt vagy nyitott állapotban utazunk, és milyen sebesség mellett hallgatjuk a kedvenc zenéinket. A magnézium-alumínium ötvözetből készített tetőszerkezet mindössze 15 másodperc alatt nyitható és zárható, és ez a művelet egészen 50 km/h-s sebességig elvégezhető. További dicséret jár a Lexus szakembereinek, mert a tetőt pontosan úgy tervezték meg, hogy az összes mechanikus szerkezet még a hátsó tengely elé került, ezáltal javítva a súlyelosztást. Illetve sikerült úgy „besűríteni”, hogy a kupéval majdnem megegyező méretű, vagyis 149 literes csomagtérrel rendelkezik. Így például a tetőmozgató hidraulikus rendszert közvetlenül a hátsó ülések mögött helyezték el, bezárva pedig „palacsintává” zsugorodva a poggyásztér tetejéhez tapad, elég helyet hagyva a csomagok számára.
lexuslc500convertiblehorizont2021pAmit nem látunk, mégis fontos tényezők egy kabrió esetében, azok a kocsitest alá rejtett merevítések. A mérnökök a szilárdság és a tömegcsökkentés érdekében olyan anyagokat alkalmaztak, mint a magnézium és az alumínium. A hátsó futómű környékét is megerősítették alumíniumöntvénnyel, hogy az csak minimálisan növelje az autó tömegét, mindennek ellenére mégis érezni, hogy nehéz feladat a két tonnás tömeget fix tető nélkül egyben tartani, a rossz minőségű útjainkon időnként „megszólal” a karosszéria.
lexuslc500convertiblehorizont2021gyLehet, hogy a 4,77 méteres hosszúsága és a majd’ 2,9 méteres tengelytávolsága többet sejtet, de az LC kabrió egyértelműen csak két személynek ad pazar kényelmet, a hátsó ülések igényes bőrözése és látványos kialakítása inkább csak jelképes. Főként további csomagok elhelyezésére szolgálhatnak, vagy ha erre esetleg szükség lenne, akkor úrnőnk selyempincsije simán bevackolhat a kagylósított ülőfelületre. A tervezők, ahogy azt már a kupé esetében is láthattuk, inkább a stílus és a fém szobrászat remekművét állították elénk. Nyitott és csukott tetővel egyaránt gyönyörű az autó, az LC részletekre kiterjedő, gondos kidolgozása egyedi stílust teremt még a márkán belül is. Arányai tökéletesek, a hosszú lapos orr és a magasra emelt hátsó közé pontosan középre ékelődik az utastér, melyhez a kasztniból előbújó kilincseken keresztül vezethet utunk. Az érintésre elő bukkanó kilincsek körül mindig fény „gyúl” a biztos fogás érdekében, ami az ajtó bezárása után finoman elhalványul.
lexuslc500convertiblehorizont2021nAz eleje amúgy tipikus Lexus-fazon, a kompakt méretű LED fényszórói az átlagosnál is kisebb diódákat kaptak, így a megfelelő fény érdekében három vetítőlencsés megoldással büszkélkedhet. S nem hiányozhat a Lexus elegáns, pipa alakú nappali fénye sem. A lencséket fekete betétek veszik körbe, melyek a karosszériára átfutva szürke színre váltanak: mint az elmosódott szemfesték, úgy „csurog” lefelé a lökhárítón, egy LED csíkban elrejtve az indexlámpát. Ez a lámpamegoldás hátul is visszaköszön, ha nincs világítás, maga a lámpa sem látszik, mintha csak a betét része lenne. Ebben bújik meg szintén észrevétlen a csomagtérfedél nyitógombja is. Hátul is van a pipa, méghozzá nem is akárhogyan, több részletre tagolódva holografikus képet alkot, vele egy búra alatt még a féklámpa fénye világít. Az index, akárcsak elöl, egy szürke betétben függőlegesen fut, míg a köd és a tolatólámpa fénye - sportkocsikhoz méltóan - a lökhárító alján, középen foglal helyet.
lexuslc500convertiblehorizont2021gA kabrió hátsó részét áttervezték a kupéhoz képest, a kacsafarokban végződő csomagtérfedél magasabban húzódik, mint a zárt kivitel esetében, és szélesebb is, hangsúlyozva a jármű dinamikus kiállását. Az emelt popsi nyitott állapotban is sportos formát kölcsönöz neki, de csukott tetővel sem panaszkodhatunk. Amúgy a tető kialakításakor szempont volt, hogy az autó vonalvezetése a kupét idézze. Hogy ez sikerült-e vagy sem, mindenki döntse el maga, de talán nem is lényeges, mert ettől függetlenül minden pozícióban remek kiállással kápráztat el minket.
lexuslc500convertiblehorizont2021Az erőtől duzzadó megjelenést jól hangsúlyozzák a 21 colos, kovácsolt alumínium keréktárcsák is, melyeknek krómozott, háromszög alakú küllőzete a középső fekete rész miatt, olyan, mintha minden porcikája külön életet élne. Az első és hátsó felnik különböző méretű gumikat hordanak, 245/40-es, illetve 275/35-ös abroncsok feszülnek rajtuk, ezeknek igen fontos szerepe van.
lexuslc500convertiblehorizont2021hNemcsak a kíméletlen stabilitás érdekében, hanem az orrában elhelyezett monumentális V8-as miatt is, hiszen a goromba nyomatékleadásra is képes luxuskabrió hátsókerék-hajtású. A kézzel összerakott öt literes, nyolchengeres erőforrás maga a megtestesült múlt, lassan emlékként őrizzük szívünkben az ehhez fogható motorokat. Nincsen elektromos hókuszpókusz, mint a kupénál, a kabrió csak ezzel a robbanékony V8-as szívómotorral rendelhető, amely folyamatosan túllép a tapadás határain. A 464 lóerő a mindennapi használat során simán és lágyan gyorsít, de ehhez érzékkel kell bánjunk a gázpedállal: elég egy felelőtlen gondolat és megindul oldalra a hátulja. Az 540 Nm-es csúcsnyomatéka 4800/perc fordulatnál áll rendelkezésre, de alacsonyabb tartományban is bőven van benne annyi, hogy megindítsa a farát. Az állórajtos gyorsulás százas tempóra öt másodperc alatt megvan, teljesítménymaximumát 7100-nál adja le, a vulkánkitörés valahol 5000-es fordulatnál kezdődik. Ilyenkor nyit a kipufogószelep is, mély, dübörgő hangorkánt keltve, melyhez visszaváltáskor szörcsögés és néha durrogás is társul. A szívómotorhoz egy 10 fokozatú automata sebességváltó kapcsolódik, melynek utolsó két traktusa csak autópályán érvényesül. A százas tempóra gyorsulás éppen a hármas fokozatba kapcsolásánál ér véget, de ha folyamatos 110-es tempó mellett, a nyolcadikban pihenő váltót egy erőteljes padlógázas gyorsításra kényszerítjük, szintén a hármas fokozatot használja a robbanékonyság érdekében.
lexuslc500convertiblehorizont2021aA Lexus úgy gondolta, ha nem használjuk csúcson a V8-as blokkot, a gurgulázása akkor is érvényesüljön, akár csukott tető mellett is, ezért a motor szívási hangjait egy hanggenerátor továbbítja az utastérbe a műszerfalpanelen keresztül. Megbocsátható gesztus ez, ahogy a fogyasztása is, mindenesetre jó barátságban leszünk a kedvenc benzinkutunk kezelőivel. Rendszeres használat mellett a 82 literes üzemanyagtank is sűrű töltést kíván, átlagfogyasztását 14,3 literre számoltuk tesztutunk végén, amiben benne rejlik fővárosunk és vonzás körzetének „hosszabb” használata. 77 kilométeres táv megtétele után kereken 15 liter benzint nyakalt be, ami száz kilométerre vetítve akár 19–20 literes fogyasztással számolhatunk városi használat során. Erejét fitogtatva, képességeit kihasználva hasonló adatokkal számolhatunk. Elhagyva a várost mértéktartó utazásra invitálhatjuk, 10–12 literes fogyasztással is szépen boldogul, igazi GT modellként viselkedve, mindezt párját ritkító formába öntve. Persze igazi élményt akkor ad, ha úgy igazán toljuk neki: gurgulázó, dübörgő motorral, meg-megmozduló hajjal, pazar kényelemben, elhagyva a hétköznapi valóságot vágtázhatunk.

Pin It