Mercedes EQA 250 Edition 1 - A legkisebb csillagos villanyos

by Buday Dénes

SUV modellekkel kezdte meg elektromos autós pályafutását a Mercedes, ami szinte természetes, hiszen amellett, hogy jelenleg ezek a legnépszerűbbek a piacon, több akkut is képesek cipelni a nagyobb hatótáv érdekében, s még így megőrzik praktikus és felhasználóbarát felépítésüket.

Az EQC kompakt SUV 2019-es bemutatása óta szinte folyamatos a pörgés az EQ-program körül a csillagos márkánál, melynek célja, hogy vezető szerepet töltsön be az elektromos hajtásrendszerek és a járműszoftverek területén. Erre tökéletes példa a nemrégiben itthon tartott prezentáció, melyen megismerhettük a Mercedes haszonjárművek teljes e-palettáját, illetve az S-osztály alapjaira épített teljesen elektromos modell hazai bemutatója, mely hathatós bepillantást engedett a Mercedes jövőjébe.
A siker érdekében a SUV-okkal kezdte meg ezt a folyamatot a Mercedes, immár két éve rója az utakat a GLC alapjain nyugvó EQC, nemrégibben pedig csatlakozott mellé a GLB elektromos testvére, az EQB. Tovább folytatva ezt a vonalat a legkisebb szabadidő-autó is megkapta az elektronokkal felvértezett villany „alteregóját”, mely nyilvánvalóan a GLA-ra építkezik. A 2729 milliméteres tengelytávjuk és az 1834 milliméteres szélességük pontosan meg is egyezik, a módosított lökhárítója miatt azonban a hosszúsága öt centivel, a magassága pedig majd egy centivel nagyobb nála. A dizájnja nem sokat változott, ahogy az EQ-modelleknél lenni szokott, a fényszórókat és a hátsó lámpákat is fénycsík köti össze, még szélesebb megjelenést, még izgalmasabb látványt biztosítva az EQA-nak.
A lökhárító felszereltségenként más és más, további feltűnő különbség még a fényes fekete hűtőmaszk, melyben egy kicsit nagyobb a csillag is. Ennyi talán elég is lenne ahhoz, hogy egy pillantással megkülönböztessük a testvéreket egymástól, ha esetleg mégsem, akkor a zöld rendszám jelenthet további segítséget.

Tesztautónk Edition 1 felszereltséggel látványos megoldásokkal érkezett, ennek része az egyedi 20 colos, matt réz alufelni.

A Mercedes-Benz ezúttal sem feledkezett meg az új modellek bevezetésénél megszokott Edition 1 kivitelről, melyet minden elképzelhető extrával telepakolt. Így a lehető „legkihívóbb” felszereltségű tesztautó járt nálunk. Az Edition 1 nemcsak kívülről hajt a látványra, de a hozzá tartozó Advantage csomag a belső teret varázsolja igencsak kifinomulttá. Ehhez jön még az AMG „pack”, amely számos apró külső változtatáson túl felettébb szép, 20 colos matt réz, sokküllős könnyűfém keréktárcsákat is tartalmaz. Szinte szó szerint vonzzák a tekintetünket, a színes felnik kiemelik a fehér karosszériát a tömegből.

A LED-es lámpákat elöl és hátul is fénycsíkkal kötötték össze, ahogy ez a Mercedes EQ család többi tagjánál is megszokott.

Kompakt típus lététre belül tiszta luxus, a multifunkciós kormányt Nappa bőr borítja, mögötte a kétszer 10,25 colos kijelzők a jövőt vetítik elénk, a Cyber Cut mintázatú, kontrasztos varrású, törtfehér ülések pedig nemcsak kinézetre kellemesek, hanem még kényelmesek is. Sugárzik belőlük a minőség, s ezt nem „pedálozásként” említem, hanem valóban így van. A tűéles kijelzők élénk, vidám színekkel kombinálják a temérdek mennyiségű információt, a főműszer képe négy különféle stílusból válogatható össze, míg a központi kijelző valóságalapú navigációval is rendelkezik. Utóbbi navigálás közben élő utcaképben elhelyezett iránymutató nyilakkal mutatja meg nekünk, hogyan érjük el a célunkat, sőt pontos házszámokkal is segít nekünk. De szerettük benne a belső tükör mögé elhelyezett kamera képét is, amely a központi kijelzőn ugyancsak élő utcaképet mutat nekünk.

Az első ülések nagyon kényelmesek, szép a világos kárpitozás és kimondottan igényes a belső tér.

Elektromos autó lévén persze a kijelzőket leginkább a EQ egységével kapcsolatos menüpontokat használjuk leginkább, ahonnan a töltési lehetőségekkel, elektromos fogyasztással és energiaáramlással kapcsolatos információkat érhetjük el. A vezető előtti műszercsoport jobb oldalán a fordulatszámmérő helyett teljesítménymérőt találunk, melynek felső része mutatja a felhasznált teljesítmény százalékát, az alsó rész pedig a rekuperáció mértékét. A bal oldali műszeren meg azt is láthatjuk, hogy képesek vagyunk-e elérni az úti célt köztes töltés nélkül, ennek függvényében változnak a színek a vezetési szituáció függvényében.

Az EQA-hoz opcionálisan vonóhorog is rendelhető, amely elektronikusan, a csomagtartóban lévő kapcsolóval nyitható, vontatási kapacitása 750 kilogramm.

Szerencsére nem kell félni, hogy hamar kimerül az akksi, az 5 modulos lítiumion-akkumulátor egység összesen 200 cellából áll és nettó 66,5 kWh-s, ami elegendő ahhoz, hogy vegyes használat mellett cirka 370 kilométert megtehessünk vele. A tesztautó használata során 19,7 kWh-s átlag fogyasztást regisztráltunk 100 kilométeren, ami nem is áll olyan messze a gyári 19 kWh-s értéktől. De ez légkondicionáló nélkül, araszolás és sztrádázás nélkül született, tipikus ingázó használat során. A városból kitörve rövid autópálya szakaszokkal tűzdelve majdnem 10 kWh-val nagyobb, egészen pontosan 28,3 kWh-ás adatot mutatott a fedélzeti számítógép. Ezt tetézi, hogyha dinamikusan vagy folyamatos autópályán használjuk ki az EQA 190 lóerejét, akkor akár 33 kWh-ot is elfogyaszt. Ezzel pedig a hatótávja 250 kilométer alá csökken, így kerülhet előtérbe a bal oldali műszer grafikája, melyen sűrű pillantások kíséretében kereshetjük a közeli töltőkutakat. Erre egyébként az autó is felhívja a figyelmünket, ha úgy „látja”, hogy nem érjük el a célunkat az adott elektron mennyiséggel, automatikusan keres nekünk egy „kutat”. Gyorstöltőről 100 kW-ot tud felvenni, ezáltal 30 perc alatt 80 százalékos töltöttséget kapunk. Az otthoni vagy az utcai 11 kW-os próbálkozás már hosszabb időt igényel, de hat óra alatt akkor is teljes töltöttségnek örvendhetünk.

A csomagtér mérete alapból 340 literes, nincs hely a kábeleknek benne, ehhez külön táskát adnak, mely rögzíthető a csomagtérben, a bővítés érdekébe a hátsó ülések 40:20:40 arányban dönthetőek.

Komolyan számolhatunk a visszatöltéssel is, a regeneratív fék két hatásfokkal rendelkezik: -1 állásban jól kiszámíthatóan tudjuk kezelni a távolságokat városi közlekedés során, míg – 2 állásban komoly fékhatással rendelkezik, ilyenkor a karosszéria kényelmetlen bólintással reagál és a féklámpa is aktiválódik. Tulajdonképpen egypedálos vezetési módot biztosít. Navigáció használata mellett automatikusan aktiválódik a rendszer, például az autópályán lehajtónál automatikusan lefékez, hogy biztonságosan elhagyhassuk a sztrádát, s bár rendelkezik az önvezetés minden feltételével, azért a sávváltást ilyen esetben is ránk bízza.

A hátsó üléseket sínen is lehet tologatni, az itt utazóknak két állítható szellőző és USB port is jut, az ülések kényelmes, de az ülőlapok felnőttek számára rövidek lehetnek.

A legkisebb EQA modellnek a menetdinamikája átlagos, a 250-es jelzés csupán elsőkerék-hajtást „takar”. A kilenc másodperc körüli százas sprintről egy 375 Nm nyomatékkal rendelkező aszinkronmotor gondoskodik, mely vehemensen meglódítja az autót, de féltávnál megtorpan az intenzitás, ami szerintünk nem is baj. Aki ebben az erőforrásban gondolkodik, annak ez nem lehet szempont, hiszem inkább a stílusos, luxus autózás és a nagyobb hatótáv a cél. Amúgy érződik rajta a nagy tömeg, sportos használat során, kanyarokban gyorsan előbújik alulkormányzottság és a kormány sem valami közvetlen. Mindennek ellenére tökéletes utazópartner. Ehhez a tökélyre fejlesztett futóműve is hozzájárul, menetkomfortja és zajszigetelése önálló kis szigetté varázsolja az EQA-t. A 20 colos kerekei ugyanakkor mindenkor jelzik, hogy milyen minőségi úton haladunk, illetve az összes úthibáról tudósítanak.

Fájdalmas pont az ára, az EQA 250 a legolcsóbb kivitel, melynek induló költsége 19,4 millió forint, Edition 1 a modell bevezetéséhez elérhető felszereltség, mellyel plusz 3,2 millióval növeljük kiadásunkat.

A teljesen elektromos EQA igazi Mercedes, egy modern, kompakt modell, tökéletes külső arányokkal és látványos belsővel, aminek csak az árát kell megszokni.

Pin It