Abarth 595 ScorpioneOro - A 48-ik

by Buday Dénes

Hihetetlen mennyiségű egyedi és kis darabszámú, azaz limitált kiadással keresi vásárlóit az Abarth, mely jelenleg egyetlen – a FIAT 500 alapjaira építkező - modellel van jelen a piacon. Elég nekik egy új beszállító, egy hangzatos partneri kapcsolat vagy akár egy jeles esemény, a mérnökök azonnal találnak valami látványos „csavart” az új sorozat bemutatására: a ScorpioneOro a 48. spéci modell a márka újkori történelmében.

Ahogyan most is, az olaszoknak mindig sikerül vizuálisan rendkívül sikeres változatot kreálniuk, melynek jelen esetben – még - történelmi vonatkozása is van. A kétezer darabos ScorpioneOro széria az ugyancsak exkluzív, 1979-es A112 Abarth Gold Ringnek állít emléket. Kell is emlékezni rá, a Gold Ringből mindössze 150 példány készült és a gyári támogatású Abarth-klub szerint mindössze öt maradt ebből olasz földön, ezért a gyűjtők szinte harcolnak egy-egy járóképes darabért. Az aprócska olasz autó 700 cm3-es motorjával akár 160 km/h-val is képes volt repeszteni. Amúgy az összes fekete színű karosszériával, valamint alapmodelltől eltérő, kifinomult belső térrel és gazdag alapfelszereltséggel büszkélkedhetett, tökéletesen eleget téve az itáliai granturismókkal szembeni elvárásoknak - a ma már nevetségesen hangzó kevéske 70 lóereje ellenére. Ennél valamivel erélyesebb a mai darab, az alapokat adó 1,4 literes, négyhengeres, soros motor minimum 145 lóerős, de egészen 180 lóerőig is „felpiszkálják”, mindehhez öt fokozatú manuális vagy robotizált automata váltó kapcsolódik. A ScorpioneOro – nemcsak kinézetre – az arany középutat választja 165 lóerejével, szerencsénkre mi manuális váltóval kaptuk meg a tesztautót. Technikailag egyébként a Scorponeoro megegyezik a jól ismert 595 Turismóval. Már távolról nézve is feltűnő jelenség a kis Abarth, a 17 colos, aranyszínű felnik remekül mutatnak rajta, az autóhoz közeledve szinte pezseg a vérünk, ahogy a részletek is körvonalazódnak.

Az aranyszínű, 17 colos felnik - piros kupakkal - csak a ScopioneOro modellhez érhetők el, úgymint az arany feliratok, a díszcsík és a motorháztetőn a skorpió.

A ScorpioneOro vászontetős változatban is kapható, de a kockás zászló mintázat a tetején csak a „kupé” esetében érhető el, viszont az övvonalon végigfutó aranycsík, a skorpió jel a motorháztetőn és a szintén aranyszínű márkafeliratok – melyek a SO sajátosságai - mindkét variánson megtalálható. A belső tér is „hasonló cipőben jár”, a jól megszokott Fiat 500 kabin az aktuális Abarth dizájnnal és a limitált modell specifikus kiegészítőivel tárul elénk, ami pont elég ahhoz, hogy az autózás szerelmesei újra fellángoljanak a 595 után. Így például egy pár speciális padlószőnyeg, különleges, szövetmintás ülések és arany cérnával hímzett ScorpioneOro felirattal az integrált fejtámlákban, amelyekhez trikolort is passzítottak, valamint egy csavarozott nemes arany jelvény a kézifékkar mögött, mely jelzi, hogy ez egy darab a kétezerből.

A pöttöm orrában dolgozó 1,4 literes, négyhengeres turbós erőforrás megegyezik az Abarth 595 Turismoéval, csúcsteljesítménye 165 lóerő, maximális nyomatéka 230 Nm.

Ami maradt a „régi”, az a fekete betétekkel díszített műszerfal központi részén trónoló, az Apple CarPlay-jel és Android Auto alkalmazásokat is támogató, 7 colos érintőképernyővel felszerelt Uconnect 7 rendszer, amelyhez egy 480 W-os BeatsAudio hifi adja a talpalávalót, ha a kipufogók dörmögése esetleg nem lenne elég. Sajnálatos módon az üléspozíció is változatlan a Cinquecento 2008-as bemutatása óta, magasan ülünk, ami azt jelenti, hogy langaléta pilótáknak nincs kényelemes pozitúra, inkább csak megszokható helyzet, amin a kagylóülések rövid ülőlapja és a csak magasságban állítható kormány sem sokat segít.

Az infotainment rendszerhez egy 480 watt összteljesítményű Beats audioberendezés kapcsolódik.

De maradjunk a színtiszta élvezeteknél, hiszen az Abarth alapból őszinte autó, ennek egyik fontos jele, hogy semmilyen asszisztens rendszerrel nem rendelkezik. Ahogy azt már említettem, a ScorpioneOro az 595 Turismo alapjaira építkezik: az ötfokozatú kézi sebességváltó mellett itt is a felszereltség része a szelektív csillapítású sportfutómű – méghozzá Koni gyártmányú lengéscsillapítókkal és Eibach rugókkal elöl. Persze, nem a kényelemre gyúrtak ezek a márkák, hanem a stabil útfekvés volt a lényeg. Ugyanakkor még opcióként sem rendelhető önzáró differenciálmű a hajtott tengelyre, ám ennek ellenére is igazán szórakoztató a kis méregszák. Van helyette egy kis gomb a középkonzolon - TTC néven. Igazi fék gyilkos megoldás, mely valójában egy virtuális differenciálzárat takar, apró-cseprő fékezgetésekkel csökkenti a kerekek kipörgését, javítva a kanyarvételi tulajdonságokat. De azért nem vágták ki teljesen a kényelmet sem a tervezők: habár minden hibát érzünk, amit az út felülete ad, mégsem olyan bántó, hogy rossz néven vegyük tőle.

Az ülések kényelmesek, de csak alacsonyabb növésűek számíthatnak tisztességes hosszúságú ülőfelületre.

Erőltetve a teljesítményét, gyorsan a gumik tudásának határához érkezünk, és a mindössze 2,30 méteres tengelytáv miatt villámgyors reakcióra van szükség a nagyra nőtt kormányon, ha uralni akarjuk. A TTC mellett egy másik elektronikai „bravúr” is található benne, ez pedig a Sport gomb, amellyel három fontos dolgot érhetünk el. Amellett, hogy pirosra váltja a digitális műszeregység képét és megjeleníti a vízhőfokot, érezhetően felkeményíti a kormányzást, illetve sokkal érzékenyebbre állítja a gázpedált. Végül, de nem utolsósorban a kuplungpedál felengedése közben jócskán megemeli a fordulatszámot a tökéletesebb rajt érdekében. Az ötfokozatú váltó jó partner a bolondos használat terén, s sétakocsikázás során is hozza az elvártakat, noha a fokozatok közt lagymatag érzést kelt a kar járása. A kar jéghideg alumínium gömbfejének érintése már önmagában az élmény része, ráadásul közel esik a kormányhoz, ami sokat tesz a nagyszerű feeling érdekében. Úgymint az apró turbónyomás jelző és a mai világban már-már egyedinek számító kézifékkar is, de látnunk kell, a 2007-es bemutatása óta (Abarth 2008 óta) nem sokat változott az alapokat adó 500-as Fiat.

A Garrett turbófeltöltő hatékonyan teszi dolgát, a gyári adatok szerint 7,3 másodperc alatt van százon az Abarth, a hosszúra nyúlt tesztút alatt 9,1 literes átlagfogyasztást regisztráltunk.

A fékek is harapósak, tökéletesen adagolhatók, némiképp hiányoltuk a színes féknyergeket, igaz felárért pirosat kaphatunk, s igazság szerint az arany felnik mögött a feketék is jól mutatnak. A hangzás terén hallottunk már jobbat is az Abarthtól, de azért most sincs okunk kárálni az oldalankénti egy-egy csőből álló végek miatt. Hidegindításnál szép mély hangon szól a rendszer, a többi esetben finom morgással jelzi, hogy eltér az átlagtól. Nyomatékcsúcs környékén és felette viszont inkább már csak hangos, mint fület bizsergető. Cserébe roppant robbanékony az 595 ScorpioneOre, 110-es tempóval haladva valahol 2900/perc környékén forog a motor - sport módban -, ez 700-zal több, mint ahol leadja 230 Nm nyomatékát. Innen igen hatásosan lobban akár 160–170 km/h-ás sebességre, ahonnan már érezni kis torpanást az amúgy 218 km/h-ban limitált végsebesség felé. A pályatempó felett már nem érezni a tökéletes stabilitást, könnyen kimozdít a komfortzónánkból, de el kell ismerni, inkább való városba és környékén való pattogására, mint autópályás utazásokra, és inkább felhőtlen pályanapokon élvezni vele a nagyobb tempókat. Alapvetően városi autó, leginkább két személynek, mert még egy serdülő gyermek is csak korlátozott hellyel rendelkezik a hátsó sorokban, s az oda történő bejutás sem annyira egyszerű. A rakodással viszont nem lehet gond, a csomagtér a kocsi méretéhez képest tágas, és az ülések döntésével tovább bővíthető.

Minden egyedi elemet aranyba burkoltak az olaszok: az apró, de látványos összetevők kizárólag a ScopioneOro modellhez elérhetők.

Jó, ahogy van, élvezet használni a kis Abarthot, és örülünk, hogy vannak még ilyen autók a piacon, melyek őszinték tudnak maradni és még stílusa is van hozzá. Az alapokat adó Turismo modell 7,3 millió forintról indul, a ScorpioneOro persze egyedi csomagokat is tartalmaz. Többek között acél pedálok, küszöb és lábtartó, valamint tolatóradar, esőérzékelős ablaktörlők és sötétített hátsó üveg is tartozik hozzá. Na, meg természetesen az arany csomag, ami igazán látványossá és vonzóvá teszi. A pontos árával nem is érdemes foglalkozni, mert egyetlen apró gondja van ennek a limitált modellnek, hogy a kétezer darabból már egyetlen eladó darabot sem találunk. Nem kell keseregni, majd a 49. egyedi sorozatra jobban felkészülnek, akik erről lemaradtak. A gyár elmondása szerint lesz még ilyen, az új 500-as Fiat sorozat jellenleg csak elektromos változatban készül, de az 1,4 literes erőforrást még legalább két évig a palettán tartják, valószínűleg kimondottan az Abarth részére.

Pin It