Lexus LS 500h Supreme - Az élet napos oldala

by Buday Dénes

A generációváltás még nem időszerű az LS esetében, ezért csupán egy frissítésen esett át, melyet – minden jóindulat nélkül is - azért lényegi megújulásnak mondhatunk. Többek között megújultak a fedélzeti technológiák, még magasabb szintre emelve a japán luxuslimuzin kifinomultságát és pazar komfortját.

Természetesen a dizájn sem maradt érintetlen, a tervezők még hatásosabb stíluselemekkel egészítették ki az LS elegáns karosszériáját, melyről a márka aktuális merész és igencsak látványos formanyelve köszön vissza. Mindehhez impozáns méretek társulnak, a klasszikus limuzin 5235 milliméter hosszú, 1900 milliméter széles és 1460 milliméter magas, míg tengelytávja 3125 milliméteres. Ebbe még az is belefért, hogy a hatalmas belső térhez egy enyhén kupés tetőívet álmodjanak a dizájnerek, hogy aztán a vaskos C-oszlop mögött egy aprónak tűnő csomagtérajtó tárja a kasztnit. Amúgy a az első lökhárítót is átrajzolták, például átalakították a sarkaiban lévő légbeömlőket, valamint az orsó formájú hűtőrács belső felületeit is sötét metálfényezéssel díszítették. A fényszórót keskenyebb, három vetítőlencsés egységre cserélték, amelyben elfér az új, úgynevezett BladeScan AHS rendszer, és persze az elmaradhatatlan L-alakú nappali menetvilágítás.
Az RX modellből már ismert BladeScan technológia tulajdonképpen egy intelligens távolsági fény-kapcsolási lehetőség, amely egy gyorsan pörgő tükörrel vetíti ki a LED-ek által kibocsátott fénysugarat, éles vonalakkal határolva, szélesen megvilágítva, szinte nappali fénybe terítve előttünk az utat. Hátul a LED-es lámpatestek krómbetétjei feketék lettek a frissítés alkalmával. Kívül csak ezek az apró finomítások érhetők tetten, plusz egy új fényezés is csatlakozik hozzájuk. A – finom króm berakásokkal díszített - jég ezüst árnyalat egészen elegáns, csillogó megjelenést ad a Lexusnak, de a tökéletes látványhoz a legmagasabb felszereltséghez párosuló, egyedi 20 colos, sötét árnyalatú, zajelnyelő alumínium felnik is hozzájárulnak. Természetesen hibrid modellként a kipufogót is elrejtették.
Az LS kizárólag hibridként, egyetlen erőforrással érhető el itthon, az 500h egy szívó V6-ost és két villanymotort jelöl, melyek közül az egyik indítómotorként és áramtermelőként is működik, míg a másik az autó hajtásába dolgozik be. Ehhez jön még a lítiumion akkumulátorcsomag, mely lassításnál átalakítja a mozgási energiát elektromossá és a hajtáslánc elektromos részegységeit látja el energiával. 84 cellából áll és 311 voltos feszültséget ad le, s kompakt méretével simán elfér a hátsó üléssor és csomagtér között. A 3.5 literes benzinmotor hihetetlen kifinomultságról tesz tanúbizonyságot, még hidegen is gyönyörűen duruzsol. Legnagyobb teljesítménye 296 lóerő, amelyet valahol 6500/perc fordulaton ad le, miközben a váltóáramú szinkronmotor 179 lóerős. Összesített rendszerteljesítményként 359 lóerőt ad meg a gyár. A hajtáslánc többi elemét sem tudjuk konfigurálni, csak összkerékhajtás és tízfokozatú automata sebességváltó van, és kész. Utóbbi igencsak kifinomult szerkezet, észrevétlen teszi dolgát, s ügyesen közreműködik az 5,5 másodperces sprintben. Ennyi alatt gyorsul ugyanis a 2410 kilogrammos LS százas tempóra. Manuális módban a kormányról tudjuk elővadászni a fokozatokat – virtuálisan -, ekkor némi sportos élményt is kínál a tulajdonosának. Sport és Sport+ beállítást is választhatunk, ilyenkor a műszerfal piros hátteret kap, viszont ezt nem ajánljuk, mert a hibrid rendszer legrosszabb énjét kapjuk cserébe: a magas zajszintet, ami abszolút nem illik az LS karakteréhez, ráadásul dinamikusabbak sem leszünk tőle.

A 2017-ben bemutatott ötödik generációs LS formatervéhez finoman nyúltak a tervezők, lendületes dizájnja egyedivé teszi a luxus kategóriában.

Szóval, ha nem tapossuk tövig a gázpadált, élvezetesen vezethető autót kapunk, ezt a Multi Stage Hybrid rendszer teszi lehetővé, mely közvetlen a váltóműhöz kapcsolódik, és hihetetlen forgatónyomatékkal, illetve gyorsító képességgel ruházza fel az autót. Robbanékonysága ellenére mindvégig megőrzi nyugodt természetét, „jéghideg tekintettel” alázza az utcai versenyzőket. Csak a hangja ne lenne, melyben azért néha találunk szebb dallamokat a V6-os részéről.
Mindeközben bent ebből alig érzünk valamit, pöffeszkedünk a fotelban, hiszünk a gyári adatoknak vagy stopper órával a kezünkben veszünk elégtételt az adatok alátámasztására. Erre amúgy semmi szükség, hiszen ez az LS a sofőrös autók netovábbja, a pihentető utazás megtestesítője - méghozzá minden utas számára. Rengeteg az úri huncutság benne, leginkább a hátsó utasok járnak jól, leginkább a jobb oldalon fejedelmi a kínálat. Gombnyomásra saját lábtartós fotel alakítható ki. Ha élünk a lehetőséggel, a használaton kívüli jobb első ülést 42 centiméterrel előrébb tudjuk tolni, úgy, hogy a háttámla teljesen ráfekszik a műszerfalra, miközben a hátsó szórakoztató rendszer 11,6 colos monitorja, ami a háttámlán helyezkedik el, olyan szögbe áll magától, hogy hátulról, fekvő pozícióból is tökéletesen élvezhetjük a rajta megjelenő mozit.

A tető vonalvezetése kupés, akár egy sportback modell is lehetne, ennek ellenére fejedelmi a helykínálat hátul.A LED-es lámpák fekete betétet kaptak.

A luxust tovább erősíti, hogy az elektromosan mozgó, fűthető és szellőztethető hátsó üléseket hatásos masszázs funkcióval is ellátták, mindezt a vaskos középső kartámaszban elhelyezett érintőképernyővel állíthatjuk be, valamint innen szabályozhatjuk a saját zónánk hőmérsékletét, kezelhetjük az audiorendszert és a hátsó árnyékolót is. Azért a sofőrt sem kell sajnálni, ezen a szinten ő is megkap mindent, érhető okokból a lábtámaszról azért le kell mondania, de a digitális, nano technológiával és infravörös hőérzékelővel ellátott, négyzónás automata légkondicionáló az elöl ülők komfortját is az egekbe löki. Nem is kell említeni, hogy a be- és kiszállást is több dolog segíti. Az ajtó nyitásának fenséges hangja után a vezetőülés automatikusan megemelkedik, valamint az oldalpárnáit mélyebbre engedi, így szinte akadály nélkül ülhetünk be a Lexusba. Pláne, hogy a futómű is megemelkedik. Benn ülve a puha bőrborításának leszünk rabjai, a minőségről beszélni felesleges, mert az ötcsillagos minősítés skálán is hatot kapna a Lexus, főleg, ha a Takumi mesterek kézművesei által kézzel készített Haku fémfólia-felületeket és a Nishijin szövet kárpitokat is szemügyre vesszük, melyek csillogó ezüstös árnyakkal játszanak. Nem beszélve a 4,5 millió forintos felárról, amely hozzájárul ahhoz, hogy a limuzin a tulajdonos egyedi ízlésvilágát is hűen tükrözze. A „lebegő kilincs köré a Haku helyett Kiriko-üveg is kérhető, ami egy „darab a múltból” és Japán legismertebb művészi tradíciói közé tartozik.

Fűt, szellőztet, masszíroz, kiszálláshoz hátra csúszik és felemelkedik, puha, finom tapintású bőr borítja, 28 irányban állítható, vajon mi lehet ez? A fókuszban a minőségérzet áll.

Az Optitron sem egy újabb vírus variáns, hanem ezen a néven fut a műszerfal, egy 8 colos TFT monitor, melynek sarkaiban analóg üzemanyag- és vízhőfokmérő található. A központi kijelző grafikája mellett talán ez az egyetlen sarkalatos pontja egy 50 milliós autónak, szerencsére ezt hamar feledteti velünk a gombok minősége és használhatósága. Például a hangerőszabályzó gombja is egy igazi műremek, a japán rádióerősítők igényes kivitelezésére emlékeztet minket, hasonlóan nívós a hőfokszabályzó kis tekerentyűje is, mely mellett apró digitális kijelzőben használat során futnak a számok, mint a régi kilométer számlálókban. Retró hangulatot áraszt az igényesen szóló Mark Levinson audiorendszerhez tartozó CD lejátszó is, aminek az az aprócska előnye is megvan, hogy képes Blu-ray lemezről filmeket játszani és ezt 7.1-es digitális csatornán keresztül 23 hangszórón keresztül előadni nekünk.

A pneumatikus és motoros mozgatás kombinációjával az utas 22 különféle beállítás közül választhat, amikor pedig kiszállni készül, az ülés automatikusan visszaáll az ehhez ideális pozícióba. A könyöklőből az érintésvezérelt monitoron keresztül irányíthatunk szinte mindent.

A központi 12,3 colos kijelző helye viszont picit megváltozott, magasabbra, jobban a szemünk perifériájába költözött, ami abból is szerencsés, hogy a célkereszt jelölésű tapipad továbbra is az utastér része. Az érintésvezérelt kijelzőnek hála, nem nagyon kell vele bajlódni, gyorsabban és hatékonyabban tudunk a menüben kotorászni. Maradtak a gombok is, a kijelző alatt a legfontosabb funkciók elérése érdekében egy gombsort hoztak létre. A megoldás vegyes... ha a légkeverést állítanánk, akkor a ventilátor erőssége külön gombokat kapott ugyan, de hogy hová fújja a levegőt, azt már a kijelzőn tudjuk állítani. Úgyhogy hagyatkozzunk inkább az automata légkeverés funkcióra, hiszen tökéletesen végzi dolgát, érzékelői segítségével automatikusan kapcsolja akár az ülés és kormányfűtést, s ha esetleg fázunk, akkor a meleg levegő áramlását is így szabályozza. Érdekes, hogy bár az apróbb dolgoknak találunk helyet a belső térben, alapvetően sem a könyöklő alatti tároló, sem a kesztyűtartó vagy az ajtózsebek nem méretesek.

A rossz minőségű utakat nem neki „tervezték”, adaptív futóműve légrugózással is kiegészül, egyedül a keresztbordákat nem szereti.

Ami maradt még, azok a bajuszkapcsolók a műszerfal tetején, a szokásos elrendezéssel. Bal oldalon a menetstabilizálót tudjuk kikapcsolni vagy téli üzemre állítani, míg jobb oldalon a vezetésimód-választó található. Biztonság és védelem szintjén mondani sem kell, hogy az LS mindennel rendelkezik, amit ma a Lexustól és ebben a kategóriában elvárhatunk. Óriási segítség a hátsó, keresztirányú forgalomfigyelő rendszer, merőleges parkolás esetén majd három métert tolatunk vele, mire a mellettünk állótól valamelyest kilátnánk. De ennél is tud jobbat, van benne teljesen automatizált parkolást segítő rendszer, melyhez memória funkció is tartozik. Viszont, ha mi szeretnénk rutinozni, egy 360 fokos panoráma nézetes parkolást segítő rendszer is megtalálható a fedélzeten, ami a Supreme esetében digitális belső visszapillantó tükörrel is kiegészül.

Aprónak tűnik a csomagtérajtó az autó méreteihez képest, amit a használata is alátámaszt, a láblendítéssel is nyitható ajtó relatíve szűk lehetőséget kínál pakolásra, és az ülések mögött elhelyezett akkuknak köszönhetően csak 430 literes.

Értékes ellenállást tudnak felmutatni a japánok a német presztízs márkák luxus termékeivel szemben, minőségben és anyaghasználat terén nagyon toppon van, mindenképpen számolni kell vele, de a kizárólag hibrid hajtáslánca miatt csak az erre vágyó vásárlók kegyeire számíthat.

A gyári adatoktól nem kerültünk messzire, az általuk megadott 9,6 literes átlagfogyasztáshoz képest picivel többet használtunk, 10,1 lett a mi eredményünk. 5,5 másodper alatt gyorsul százra, de ebből bent semmit sem érzünk.

Az egyetlen hajtáslánc konfigurációval értékesített LS 500h Elegance felszereltéggel 33,5 millió forintról indul, 44,6 millió forintos árával a Supreme a legdrágább LS a kínálatban. A tesztautónk esetében mindez Nishijin szövettel, és Haku platina díszbetétekkel egészül ki, így az 1,3 milliós ezüst fényezéssel 50,4 milliós áron juthatnak hozzá a hűséges vásárlók.

Pin It