Mercedes C300 AMG Line - Extrákkal növelt ár

by Buday Dénes

A története közel 40 évvel ezelőtt kezdődött: a Mercedes 1982-ben mutatta be az akkor legkisebb szedánját, a W 201-es gyári kóddal jelzet típust, melyet a nagyközönség 190-es néven ismerhetett meg. Az újdonság az S-osztály és a későbbi E-osztály alá érkezett, kompakt limuzinként besorolva, azóta több mint 10,5 millió példányt szállítottak ki az ügyfeleknek. Az új modell esetében sincs ezmásként, csak most még jobban hajaz az S-osztályra.

Jó arányokkal bír a megújult C-osztály, melynek hossza 4751, szélessége 1820, magassága 1454 milliméter, vagyis 6,5 milliméterrel hosszabb, 10 milliméterrel szélesebb az elődből, melynek magasságából is 9 millimétert lefaragtak a tervezők. A tengelytávja pedig 2865 mm, ami 25 milliméteres többletet jelent a felmenőjéhez képest, míg a nyomtáv elöl 2, hátul 5 milliméterrel lett nagyobb. Formavilága tökéletesen illeszkedik a nagyobb testvérek vérvonalába, bár hangsúlyosabb, tömzsibb fart kapott, ezzel optikailag is utalva a hátsókerék-hajtásra.
Tesztautónkat AMG ruházat teszi „lazább fazonná”, bár az autót szélesebbnek mutató lökhárítók az egyedi csillagmintás hűtőmaszkkal és látványos Digital Light névre hallgató adaptív LED-es fényszórókkal kiegészítve némiképp morcos pillantást adnak a Mercedesnek. Zseniális, ahogy a sötét környezetünket kifigurázza a fényszóró-páros, melynek fényét darabonként 1,3 millió mikrotükör töri meg és irányítja, hogy a határozott fénysávokkal nappali fényt vetítsen elénk. A gyalogosokat is látványosan megvilágítja az út szélén, ami akkor válik igazán érdekessé, ha éppen állunk és a mellettünk elhaladó emberekre külön-külön is figyel, majd követi a mozgásukat folyamatos reflektorfényben tartva őket.
A motorja erős, van benne tartalék rendesen, nem véletlenül, jelenleg ez a legerősebb rendelhető erőforrás a C-osztályban. Egyedül a hangja az, ami nem túl rokonszenves, akik nem tudják, mibe ültek, azok elsőre azt hihetik, hogy dízel, egy finom járású gázolajos. Alapjáraton még selymesen „duruzsol”, alacsonyabb fordulaton szinte hangtalan, azonban erősebb kigyorsításra vagy hidegindításkor kelletlenül duruzsol a négyhengeres benzines.

Merci és a csodalámpa: 2,6 millió apró tükör osztja a fényt a fényszórókból, melyek akár arra is képesek, hogy irányvonalakat, szimbólumokat és animációkat vetítsenek az útra, de az éjszakai világítása is lenyűgöző.

És az is elszomoríthat pár leendő tulajdonost, hogy a Mercedes nem tervez a jövőben hat- és nyolchengeres motorokat, még az AMG verzióban sem - a C-osztály ötödik generációjához. Az aktuális trend szerint az alapmotorok teljesítményét elektrifikáció segítségével tolják az egekbe, valahogy innen fúj majd a szél akkor is, amikor az AMG kivitelek porondra kerülnek. De C300 menetteljesítményeivel is elégedettek vagyunk, hiszen hat másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig 250 km/h. Különben pedig már saját hazájában is vége a féktelen száguldási lehetőségeknek, úgyhogy inkább - a lágy hibrid rendszernek is köszönhetően - a rugalmassága és robbanékonysága marad az igazi erőssége. 258 lóerejét egy kétliteres motor adja le, melyhez egy 48 voltos hibridrendszer ad támogatást: a villamos gép plusz húsz lóerőt biztosít, Mégis a 200 Nm forgatónyomatéka miatt van igazán helye a kínálatban. A rendszer 400 Nm-nyi csúcsnyomatéka már 2000/ fordulattól a rendelkezésünkre áll, igazi utazóautóvá avatva a C-osztályt, amihez a kilenc fokozatú automata is hozzájárul. 130-as tempó mellett 1600-as fordulat környékén forog a négyhengeres erőforrás, lelassítva, majd újra visszagyorsítva akár 3–4 fokozatot visszakapcsol, aztán hihetetlen hajrára lendül. Városi tempó mellett ugyanakkor nem kapcsol hetedik fokozat fölé, de egyenletes sebességnél nagyon alacsony fordulaton tartja a motort.

Hiába a nagy teljesítmény és a hátsókerék-hajtás, az elektronika nem engedi kibillenteni az autó farát, mindvégig a maximális biztonságra törekszik.

Amiben még segít a mild-hybrid rendszer, az a kifinomult Stop/Start rendszer működése: az alapjáraton minimális motorzaj is eltűnik, mikor észrevétlen leállítja az aggregátot. Ha a műszerfal konfigurációja közül azt az alkalmazást használjuk, mikor nem mutat nekünk fordulatszámmérőt, nem is tudjuk mi történik a motortérben. A kormány jobb oldaláról irányítható ez a folyamat, mely több műszerfal-képet is mutat nekünk – a piros hátterű, sportos megjelenéstől kezdve, a klasszikus analóg műszereket utánozva, egészen a teljes képernyőt kitöltő térképig bezárólag. Ha a hagyományos vonalat választjuk, akkor még több lehetőség adódik, hogy milyen információ jelenjen meg a két főműszer között.

Városban kíméletlenül nyakalja a drága üzemanyagot, minimális mozgással, araszolós helyzetekben 12–13 literrel is számolhatunk vele, hosszabb távon fordul a kocka, nyolc literes átlag alatt is produkál.

Mégis az S-osztályban már megismert középkonzol a C Merci ütőkártyája. A lebegő 11,9 colos kijelző az utastér ékessége, hat fokkal a vezető felé dől, kényelmesen kézre áll, jól használható, grafikája több, mint tökéletes, elvárni sem lehet jobbat. Ja, és nem kell hozzá tanfolyam, hogy kezelni tudjuk. Egyetlen dolog, amibe hamar belefáradhatunk, az a kormány érintésvezérelt gombja: picik, ha beléptünk egy menüpont alá, ott a gomb felületén ujjunk csúsztatásával tudunk további eredményeket elérni, mármint, ha sikerül. A vastag ujjbegyek egyértelműen hátrányba kerülnek itt, könnyen másfelé kalandozhatunk, így már több figyelmet kíván az átlagnál. A központi kijelző cirka alsó negyede fix megjelenítést garantál, innen irányítható a klíma és a szélvédő fűtés, de ha levegő keringtetést is állítani szeretnénk, akkor a klíma menüponttal egy ablakot nyitunk a további lehetőségek érdekében, ahol az utastér levegőminőségének ellenőrzése is történik. A több funkcióval ellátott fűthető-szellőztethető masszás ülések mellé ionizálás és illatosítás is elérhető - komfort menü pont alatt -, na, meg persze a teljes színskálával rendelkező hangulatvilágítás is izgalmasan kényezteti az utasokat. A hangulatvilágítás eközben asszisztens funkciót is ellát, a kilincs meghúzására pirosan világít az adott oldalon, ha a holttér-figyelő felénk közelítő tárgyat észlel.

A vaskos, fűthető kormány az AMG felszereltség része, a minőség és az anyagválasztás nagyvonalú, mint a S modellben, és persze a lakberendezés is onnan származik.

Amellett, hogy a Mercitől megszokott módon az ajtóra kerültek az ülés állítási lehetőségek, a tableten további ikonok vannak, melyekkel az üléseket teljes mértékben magunkra szabhatjuk. Többek közt innen állíthatjuk be az ülések oldaltartását, hol helyezkedjen el benne a derékív. Amúgy automatikus ülésbeállítás is kérhető mind a vezető, mind az „anyós” részére, úgy, hogy pontos magasságunk megadása után minden tényezőt ránk állít, vagyis megmutatja, hogyan kellene ülnünk helyesen az autóban. Ebben az elektromosan mozgatható kormány és tükrök helyzete is benne foglaltatik. A navigáció is hasonló pontosággal és figyelemmel vezet minket, valós idejű forgalom figyelő alkalmazással is rendelkezik, s élő utcaképbe rajzolt nyilakkal mutatja, merre folytassuk utunkat. Ebben az orr kamerának van óriási szerepe, amely abban is segít nekünk, hogy ha mély, sportos pozícióban ülünk, a kijelzőn mutatja meg a jelzőlámpa színét, nem kell görnyednünk.

A fedélzeti kamera opciós tétel, folyamatosan rögzíti, mi történik körülöttünk, s van benne parkolási sérülés rögzítése funkció, amely fényképet készít, ha esetleg sérülés történne az autónkkal.

A hátsó sorban is a kényelemé a főszerep, magasabbaknak is jut láb- és fejtér bőséggel, a megnövekedett tengelytáv itt érezteti a hatását (+2 centiméter), míg a fűthető ülésekben elhelyezkedő magasabb utasok a nagyobb fej- és vállteret értékelik majd. Cserébe az elektromosan mozgatható fedél mögött csupán455 literes a csomagtér, melyet kis karok meghúzásával előre bukó ülésekkel tudunk bővíteni. A sportfutómű is hozzájárul a kényelmes utazáshoz, finoman suhan, zajkomfortja minimális, utóbbi kiemelkedő erénye. Agilis viselkedésre is sarkalható a C-osztály, ehhez pontos kormányzás társul, közvetlen visszajelzésekkel, főleg sport módban.

A kijelző grafikájánál sem kívánhatnánk jobbat, alatta maradt azért pár gomb, közte ujjlenyomat olvasóval a Mercedes Me alkalmazáshoz, melyhez saját beállításokat - akár bankkártya adatokat is - rögzíthetünk.

Mindezen túl négykerék-kormányzással is rendelkezik, a hátsó kerekek 2,5 fokos elfordulása elég ahhoz, hogy fordulékonyabb legyen a limuzin, így agilisabb sávváltásokkal haladhatunk. A hátsó kerekek 60 km/h-s sebesség alatt az elsőkkel ellentétesen, 60 felett az elsőkkel párhuzamosan fordulnak el. Az asszisztens rendszerek szintén kiveszik a részüket a nyugodt közlekedésben.

Hat másodperc alatt ugrik százra, végsebességét 250 km/h-ban limitálták, ebből az új 360°-os kamerával kiegészített sávfelismerő rendszer az aktív követésitávolság asszisztenssel együtt 210 km/órás sebességig segít a vezetőnek a sávban maradni.

A fogyasztása sincs elszállva a teljesítményétől, bár városi fogyasztása a 48 Voltos hibrid rendszer ellenére is tíz liter környékén alakult - tudatos vezetés mellett -, de a betondzsungelből kiszabadulva 8,6 literes tesztátlagot produkáltunk vele – méghozzá sportos használattal, s az erősen hűvös időjárás mellett élvezve hatékonyan összehangolt ülés és kormányfűtését.

Látványos megoldásokkal és rengeteg színnel kápráztat a hangulatvilágítás, az opciós Burmester hangrendszernek már a jelenléte is emeli a belső tér színvonalát.

Az árak már keményebbek, még amellett is borsosnak tűnnek, hogy prémium termékről beszélünk. A C 180-as adja az alapot, 1,5 literes benzinmotorral 15,8 millióért, míg tesztautónk - igazán bőséges alapfelszereltéggel, s a jelenleg legerősebb benzinmotorral - alulról súrolja a majd húsz milliós értéket. A tesztre átadott modell 25,6 millió forintos vételárával szinte minden olyan újdonságot tartalmaz, amivel tudja hozni a klasszikus Mercedes értékeket, ebből adódóan drágább, mint az Audi és BMW konkurens modelljei. Hasonló teljesítményt, de többet ad cserébe.

Pin It