Mercedes-Benz CLS 400d - A csúcson ragadt

by Buday Dénes

Csak a presztízs márkák engedhetik meg magunknak, hogy olyan típusokat tartsanak a kínálatukban, amelyek egyedi megjelenésük és vagányabb dizájnjuk miatt veszítenek ugyan a felhasználási értékükből az alapokat adó modellhez képest, mégis fontos és „elmaradhatatlan” kellékei a palettának.

Ilyen például a Mercedes-Benz CLS is. 2004-es bemutatása óta immár a harmadig generációja rója az utakat, a szintén népszerű E-osztályra épülve. Már akkor egy teljesen más formavilágba csomagolták hozzá képest, többek között a tervezők lecserélték a W211-es jellegzetes dupla lámpáit egy hagyományosabb, de sportosabb jellegű egységre, amely jól illeszkedett a kupés tetővonalhoz. Tehát a platformjuk – így a tengelytávjuk is - megegyezett, ahogy a főbb alkatrészek szintén, úgy, mint a motorok vagy a váltók, viszont a belső terét egyedire szabták. Például csak négy személy számára volt használható a kabin. Ezt a jellemzőt a második generáció is tovább vitte, illetve egy lépéssel tovább is ment az elődjénél, kombi, pontosabban vadítóan sportos Shooting Brake karosszériával is piacra dobták a CLS-t. Emellett a méltán hírhedt SLS Mercedes formajegyei is megjelentek rajta. A harmadik generáció 2018-ban debütált, immár ötszemélyes utastérrel, s továbbra is szoros rokonságban az E-osztállyal. és egy 2021-es modellfrissítésen átesve továbbra is az E modellel rokonságban. A 2021-es ráncfelvarrás során pedig a teljes új C- és S-osztály formavilágára hajazva még elegánsabb, még dinamikusabb fazont kapott a német csillag.
A kicsi csillagokkal díszített hűtőmaszk és az első lökhárító párosa tökéletesen illeszkedik a Mercedes legfrissebb arculatába, ám a határozottan kupés tetőív teljesen egyedi hátsó traktussal ruházza fel a lapos és széles építésű karosszériát, melyhez arányosan nagyméretű kerekek párosulnak. Nem elhanyagolható tényezőként pedig még ott vannak az ablakkeret nélküli ajtók, valamint a már szériaként járó AMG Line csomag egyedi alkatrészei, többek között a csomagtérfedél látványos légterelője és a 19 colos felnik. Utóbbiak mögött megnövelt teljesítményű féktárcsák „bújnak meg”, igaz, csak az első tengelyeken. Aztán még a Night csomag is említést érdemel, mely feketébe öltözteti a króm díszeket, lesötétíti a hátsó ablakokat és „felszereli” az autóra a 20 colos, sok küllős AMG felniket, amik sajnos a téli gumik miatt hiányoztak a tesztautóról.

Smaragdzöld fényezése gyönyörű a napfényben, ami ha elbújik a nap, feketének látszik. A sportcsomag részeként 20 colos felni jár hozzá, ám ez a téli gumik miatt hiányzott a tesztautóról. A 19 colos kerekeket szintén az AMG adja.

Látványra a 19 colos könnyűfém kerekek is szenzációsak, ráadásul remek elegyet alkotnak az opciós légrugózással, már-már abszurd kényelemről gondoskodva, a sportos használatról sem megfeledkezve. A menetmód-választót Sport és Sport+ fokozatokba kapcsolva a légrugózás felkeményedik, méghozzá a második lehetőségnél annyira, hogy már nem is igazán passzol a Mercedes amúgy kifinomult természetéhez. Ilyen beállítás mellett nem csak a futómű feszességére számíthatunk, a gázpedál is hiper érzékenyre vált, a motor pörgősebb lesz, míg a váltó pattogóson pakolja a fokozatokat, miközben mi a keményebb kormánnyal harcolunk, ami amúgy szinte semmilyen visszajelzéssel nem szolgál. Élvezetes így is, de inkább a normál használat mellett tesszük le a voksunkat, hiszen ilyenkor is emberfeletti képességgel „robban” a dízel, s a komfortja sem hagy kívánnivalót maga után.

A Multibeam LED fényszórók nappali fényt varázsolnak az éjszakába, s feltűnő pontossággal takarják ki a szembejövőket.

Nemcsak nagyszerű jelenség a CLS, hanem exkluzív tartalmakat is kérhetünk hozzá, ezeknek a tárháza szinte végtelen, a konfigurátorral akár több órát is játszhatunk, míg rátalálunk az „igazira”. Muszáj kiemelnünk például a smaragdzöld nevű egyedi fényezését és a barna Nappa bőr kárpitozását, amelyhez végre nem fényes felületű, hanem matt – igaz fekete – kőrisfa elemek párosulnak. Az összeszerelés kifogástalan vagy inkább pazar, szépen kidolgozott részletek uralják a belsejét. Ilyen a sötét felső rész hegemóniáját megtörő barna bőr, mely „végighullámzik” a műszerfal alsó részén és az ajtókon, illetve ebben bújik meg az ezer színben pompázó hangulatvilágítás is. A nem mindennapi látványhoz a hatalmas, gyönyörű felbontású dupla kijelző is hozzájárul. A más Mercedesekből ismerős hangulatvilágítás ugyancsak fontos része a kellemes atmoszférának, még erős nappali fénynél is mutatós, ahogy hátulról megvilágítják a szellőzőnyílásokat. Nem mellesleg szépen illik Burmester hifi hangfal borításához, valamint az ülésállítás igényesen kivitelezett gombjaihoz.

Kimondottan szép a formavilága, tökéletes az orra, jól illik a Mercedes mai arculatába, a hátulja pedig a igazán egyedi elrendezést kapott. A kipufogónyílások nem valódiak.

Az ülések formáját is egészen különleges varrások teszik izgalmassá, ráadásul kiváló szolgáltatásokat és első osztályú komfortot nyújtanak. Még a fejtámlájuk is elektromosan állítható, a gerinctámaszuk magassága szintén külön vezérelhető, emellett fűthetőek és szellőztethetőek, továbbá mind a vezető, mind az utas oldalán memóriásak. Legérdekesebb funkciójuk mégis a masszás, több lehetőség közül is választhatunk, hideg, fázós napokra forró váll- és hát masszázst is ajánl, ilyenkor meleg gömbök kezdi nyomkodni a hátunkat. Végül, de nem utolsósorban üléskinetika is rendelkezésünkre áll: ha megadjuk a magasságunkat, automatikusan beállítja a legideálisabb pozíciót a pontos derékívvel és oldaltámasszal együtt. Ezek az autó dőlésétől függően automatikusan változnak - két erősségi fokozatban. A hőkomfortcsomag pedig automatikusan bekapcsolja a volán és a kartámaszok fűtését, így egyetlen testrészünk sem fázhat.

Példátlan komfort és minőség vár minket az utastérben: a kárpitszínek és a hangulatvilágítás is elvarázsolnak minket.

A hátul utazók nincsenek ilyen szinten elkényeztetve, habár az üléseik formázása kifogástalan, ráadásul nekik is jár külön klímazóna és ülésfűtés. Ugyanakkor magasságkorlátozás van érvényben, amihez a tetőablak szintén hozzájárul: az erősen ereszkedő tető miatt csak 180 cm alattiaknak elegendő a fejtér. Maga a helykínálat - ezt leszámítva - fejedelmi, ami nem csoda, hiszen a CLS hatalmas. A kiváló adottságok alapja a 2939 milliméteres tengelytáv, de a kasztni hossza is pár milliméter híján öt méter. Szélessége picivel két méter felett van, miközben a magassága a másfél métert sem éri el. Ebből kifolyólag alacsonyan ülünk, plusz a ki- és beszállás is kicsit körülményesebb, de ha már bent vagyunk, semmi okunk nincs panaszra.

Hihetetlen nyomatékkal rendelkezik a 3 literes sorhatos dízel erőforrás, 700 Nm-es csúcsnyomatékával minden helyzetben mesterien helyt áll, úgy, hogy a fogyasztása az egyik legfőbb erénye.

Ez maximálisan igaz a hajtásláncra is: ez a hathengeres dízel ezzel a kilencfokozatú váltóval maga a tökély. Már a hangja is elvarázsol minket, olyan szépen duruzsol. Alapjáraton vagy városi használat során csak finoman szűrődik be az amúgy teljesen hangtalan kabinba, magasabb fordulatokon viszont előjön a mély gurgulázás, amelyet annyira szeretünk. A háromliteres sorhatos erőforrás már ismerős nekünk, a CLS harmadik generációjában 350d néven mutatkozott be, akkor 286 lóerővel járt nálunk. Akkor is volt 400d nevű csúcsverzió - 340 lóerővel. A szigorúbb környezetvédelmi kvóták miatt miatt a tesztautónk már „csupán” 330 lovas, de ez nem jelenti azt, hogy a menetteljesítményeken csorba esett volna. Az 5,2 másodperces gyorsulás talán több, mint elegendő, mégis a 1200-as fordulatszámtól rendelkezésre álló 700 Nm-es csúcsnyomaték mutatja meg leginkább, hogy nem kell aggódnunk, ha sportkocsiként szeretnénk használni. Pedig majd’ két tonnát nyom a mérlegen. Nyugodt tempó mellett az előzés sem jelent gondot neki, a váltó azonnal reagál a kérésünkre, alacsony fordulatnál is tolni kezd és fokozatszámtól függően 4000–4200/perc fordulat környékén pakolgatja a fokozatokat visszafelé, majd a manőver befejezése után nyugalomra térve érzés nélkül adja tudatunkra, újra a legmagasabb fokozatban suhanunk tovább.

Kényelmesek az ülések, és látványos elemként jelennek meg benne a varrások. Mindemellett minden igényt kielégítenek, hűtenek-fűtenek, sőt, akár meleg hát- és vállmasszázst is igényelhetünk.

Dízel fronton a 220d-vel léphetünk be a CLS világába: a kötelező automata váltóval, 194 lóerővel 28,9 millió forintról indul a „mulatság”. Egy 265 lóerős mild hybrid verzió is feltűnik a palettán, a négyhengeres erőforrás kizárólag 4MATIC rendszerrel, illetve 31,5 milliótól érhető el. Tesztautónk 34,4 milliós alapárával az árlista csúcsán helyezkedik el, még a 367 lóerős benzinesnél is majd egy millióval drágább.

Tesztautónk 34,4 milliós alapárával nemcsak a legdrágább dízel, hanem a 367 lóerős benzinesnél is majd’ 1 millióval drágább, az árlista csúcsán helyezkedik el.

Erős a konkurencia is, igaz, csak egy pár „ellenségről” beszélhetünk: a BMW 8-as Gran Coupéról és az Audi A7-esről. Ezek a hajtáslánc és az adatok alapján is közel állhatnak hozzá. A 840d modell 34,2 milliós alapárral, míg az A7 csúcs-dízelje inkább sportos vonalon S7 jelöléssel, nagyobb teljesítménnyel, de olcsóbban, 28,4 milliós alapárral vásárolható meg. A CLS kétségtelenül egy stílusikon, amiért fizetnünk kell rendesen, az E-osztály 400d limuzin ugyanezzel a hajtás rendszerrel alapáron majd hétmillióval olcsóbb. Ám aki igazi stílusra vágyik, az ebben a formában választja az utazást. A hathengeres dízel és az automata váltó csodálatos darab, a testes tömeget korrekt módon mozgatják, a 4MATIC pedig minden esetben ott tartja az úton. Még a benzinkúton is boldogok leszünk, ahová a 900 kilométeres hatótáv kimerítése után is fáradhatatlanul érkezünk. A takarékosság mellett remek csomagban érkezik nála a kényelem és az elegancia. A sportosság az AMG Line csomaggal jár hozzá, de csak pont olyan mértékben, hogy ez ne menjen a többi rovására. Így alakul ki egy olyan tökéletes harmónia, amit csak szeretni lehet viszont csak vastag pénztárcával megfizethető.

Pin It