Eurotrade Kft. - Stratégiaváltás

by Mészáros Gergely

Jövőbemutató irányzatot képvisel az Eurotrade Kft, ugyanis a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft-vel karöltve meghódítják a magyarországi elektromos járműpiacot. Az e-busz, e-teherautó és e-furgon piaci bevezetésének nulladik kilométerkövét tette le az Eurotrade Kft. a Kisigmándon rendezett szakmai napján.

A stratégia váltás okai és háttere

A jövőre 30 éves járműértékesítéssel foglalkozó vállalat a több mint 8500 db belsőégésű motorral szerelt jármű értékesítésével kimagasló piaci és szakmai tapasztalattal rendelkezik. A kerek évforduló mellett egyfajta stratégiaváltásról is beszélhetünk, hiszen előtérbe kerül a megújuló energiatermelés és ezzel párhuzamosan az elektromos meghajtású járművek kereskedelmének térnyerése. A zöld energiatermelés piacára már korábban betette a lábát a cégcsoport, ugyanis 2 már átadott és 2 még építés alatt álló naperőművel körülbelül 5000 háztartás energiaigényét elégíti ki évente. De jelenleg is több mint 100 MW kapacitású BYD napelemekkel szerelt naperőmű-park építése és fejlesztése folyik az Eurotrade cégcsoport tagjainál. Az elektromos buszok és teherautók piaci szegmensére pedig a november 6-7-én megtartott e-Truck & e-Bus Piacbevezető Szakmai Napokkal alapozta meg a BYD elektromos teherautók és buszok jövőjét.

eurotradebyd2019a

BYD e-járművek

A BYD márka már többek számára ismerős lehet, hiszen 2017 áprilisában nyitotta meg a komáromi buszgyárát. Azt azonban valószínűleg már kevesebben tudják, hogy a BYD rendelkezik a világon a legnagyobb piaci részesedéssel az elektromos autók gyártása terén - immár négy éve (2015, 2016, 2017, 2018). Kifejezetten az e-teherautókra és e-buszokra koncentrálva pedig kiderül, hogy a BYD gyakorlatilag egymaga több ilyen elektromos eszközt állít elő, mint az összes többi piaci szereplő együttvéve. A kínai márka széles termékkínálata és a meglévő magyarországi képviselet alapozta meg az Eurotrade Kft-vel való közös együttműködést, munkát. A BYD buszportfóliójában 8,7, 12 és 18 méteres, valamint 10,2 méteres Double Decker, illetve 12 méteres Coach és 12 méteres Airport járművek szerepelnek. Emellett az Európába szánt haszonjárművek közt megtalálhatjuk a T3 elektromos furgont, egy speciális elektromos konténerszállító-vontatót, a 7,5 tonnás T6 elektromos 7,5 tonnás kisteherautót, továbbá a 18 tonnás T8 elektromos közúti teherautót.
eurotradebyd2019cAz Eurotrade Kft. piacbevezető szakmai napján 2 db K9 típusú 12 méteres autóbuszt nézjettünk meg és próbálhattunk ki, illetve Európában az elsők között tesztelhettük a T3 típusú 2 620 kg összgördülő tömegű elektromos hajtású zárt furgont, valamint a T6 típusú 7 490 kg összgördülő tömegű elektromos hajtású dobozos felépítménnyel szerelt teherautót.
bydt3aA kipróbáltT3 kisteherautó legfőbb erénye a teljes terhelés melletti 300 km futásteljesítmény egy töltéssel. A töltési idő 1.5 óra és a rátöltés nem csökkenti az NMC akkumulátor élettartamát. A furgon terhelhetősége is egyedülálló a maga nemében, ugyanis a 3.5 m3-es raktérbe 920 kg súlyú árut lehet pakolni. További műszaki paraméterek a http://eurotrade.hu/byd-tehergepkocsi/ oldalon megtalálhatóak. A T3 elektromos furgon 2020 első felétől rendelhető az Eurotrade Kft. kínálatából.
bydt6Az európai premier másik különlegessége a teljesen elektromos 7,5 tonnás dobozos felépítménnyel rendelkező BYD T6 teherautó. Az alvázas kivitel terhelhetősége: 4 090 kg. A jármű hatótávja szintén egyedinek számít, hiszen teljes terhelés mellett 240 km-t lehet vele megtenni egy töltéssel. A töltési idő valamivel több, mint másfél órát vesz igénybe és szintén hosszú élettartamú NMC lítium akkumulátorokkal van felszerelve. További műszaki paraméterek a http://eurotrade.hu/byd-tehergepkocsi/ oldalon megtalálhatóak. A T6 elektromos teherautó jelenleg változtatásokon esik át, ugyanis új fülkét kap a jármű, amely így 2020 harmadik negyedévétől lesz rendelhető, aminek a szállítását 2020 év végétől tudja teljesíteni az Eurotrade Kft.
eurotradebyd2019dzA BYD kínálatában megtalálható 18 tonnás közúti teherautó jövőjét elsősorban a kommunális és hulladékkezelési szektorban látja az Eurotrade Kft. A városok légszennyezettségét és zajterhelését a hulladék szállító felépítménnyel szerelt teherautók jelentős mértékben csökkenteni tudják. A T8 elektromos 18 tonnás teherautó műszaki paramétereit a http://eurotrade.hu/byd-tehergepkocsi/ oldalon megtalálják az érdeklődők.
bydt3bAz elektromos járművek piaci bevezetésének kiemelten fontos eleme a pótalkatrész ellátás, garanciális és garancia időn túli szervizelés, szerviz oktatóbázis, javítástechnológiák elsajátítása valamint az összes vevőszolgálathoz tartozó tevékenység, amelyeket az Eurotrade Kft. mind-mind teljesít.