Ford Transit Smart Energy Mint bikának a vörös posztó

by Mészáros Gergely

Az új, akkumulátoros elektromos hajtású Transit Smart Energy Concept mikrobuszban a belső világítás segítségével fokozható a hőérzet (vörös fény), vagy akár csökkenthető is (kék fény). Ez segít mérsékelni a klímarendszer terhelését, az így megtakarított energiával pedig nagyobb távolságot tehetünk meg.

fordtransitconceptemaxA szakértők szerint a színek befolyásolni tudják hangulatunkat, reakcióinkat, és még azt is, hogy hány like-ot kapunk a közösségi oldalakon. A Ford innovációs központjában jelenleg azt vizsgálják, hogy a megfelelő színek alkalmazásával egyes vezetési helyzetekben hogyan növelhető az elektromos járművek hatótávolsága.

Az USA-ban működő Országos Megújuló Energia Laboratórium által végzett kutatások szerint a klímaberendezés használata az akkumulátoros elektromos járművekben akár 50 százalékkal is csökkentheti a hatótávot. A nagyobb utasterű járművek – például a mikrobuszok – több energiát igényelnek a belső hőmérséklet fenntartásához, hogy az utasok kényelemben érezhessék magukat.
fordtransitconceptemax01A Ford ezt a 10 üléses tanulmánymodellt a németországi Kölnben kialakított, Weather Factory nevű időjárási tesztközpontjában próbálta ki. A tesztet úgy tervezték meg, hogy a vezetőülésből egy központi kijelzőn követhető legyen az összes utasülés hőmérséklete, majd nulla Celsius fokos téli időjárást, illetve 30 fokos nyarat szimuláltak, és megkérték az utasokat, hogy osztályozzák a hőérzetüket. Mindkét hőmérsékletnél az volt a világítás hatása, hogy csökkent a klímaberendezés energiafelhasználása: a hűtés esetében 3,3 százalékkal, míg a fűtés esetében 2,5 százalékkal.


A Transit Smart Energy Concept több innovációt is alkalmaz az energiafelhasználás optimalizálása és a hőveszteség csökkentése érdekében:

  • Hat darab, tetőre szerelt napelemet, melyek egy 12 voltos akkumulátort töltenek; ezek gondoskodnak az ülésfűtésről, az utastér világításáról és a fedélzeti elektromos rendszerek ellátásáról.
  • Egy innovatív hővisszanyerő rendszert, ami a kabin levegője és a külső levegő mellett a hajtáslánc elemeiből származó hulladékhőt használja arra, hogy 20 százalékkal nagyobb hatótávot biztosítson.
  • Szellőző dupla ablakokat, melyek révén csökken a hideggel érintkező felületek mérete, és jobb hőszigetelést biztosítanak.
  • Hőszigetelt padló és tetőt, amelyek szintén csökkentik az utastér hőveszteségét.
  • Elektromos mozgatású tolóajtót, ami csak félig nyílik ki a hőveszteség mérséklése érdekében. A fűtés, szellőzés és légkondicionálás levegőbefúvói automatikusan kikapcsolnak, ha nyitva van az ajtó.
  • Polikarbonát elválasztófalat az utasok ajtaja és az utasülések között, ami tovább csökkenti a hőveszteséget ki- és beszálláskor, illetve védi az utasokat a külső időjárástól.

fordtransitconceptemax02A járművet olyan fűtőpanelekkel és ülésfűtéssel is felszerelték, amelyekkel minden utas beállíthatja a saját környezetének hőmérsékletét. A tervek szerint az autó későbbi változataiban már a vezető is képes lesz szabályozni az egyes ülések fűtését és hűtését, sőt a rendszer – a már létező légzsák-deaktiváló technológiákhoz hasonlóan – automatikusan kiiktatja az olyan ülések klimatizálását, amelyeken éppen senki sem ül. A Ford várhatóan még idén megkezdi a Transit Smart Energy Concept közúti tesztelését.
fordtransitdrivelabA kutatási projekt szerves része a Ford azon törekvésének, hogy minden egyes járművéhez valamilyen elektromos hajtásláncot is kínáljon. A Ford bejelentette, hogy jelenleg is dolgozik egy, az európai piacra szánt tisztán elektromos hajtású Transit haszongépjármű fejlesztésén, ami várhatóan 2021-ben jelenik majd meg a márkakereskedésekben. Ugyanakkor a márka az első olyan autógyártó, amely az innovatív, új Transit Custom Plug-In Hybrid bemutatásával máris bevezette a nulla károsanyag-kibocsátású autózást is lehetővé tevő plug-in hibrid technológiát az 1 tonnás áruszállítók kategóriájában.