Volkswagen Caddy 2020 Svájci bicska négy keréken

by Mészáros Gergely

A Volkswagen Haszonjárművek bestsellere, a Caddy számtalan formában – kisteherautóként, egyterűként és lakóautóként – is bizonyított már. A teljesen új alapokra épülő, biztonságosabb, kényelmesebb és digitalizált ötödik generáció várhatóan folytatja a sikerszériát.

volkswagencaddy5A mai napig 3.000.000 példányban készült Caddy új nemzedéke már a Volkswagen Csoport MQB platformjára épül, s az átállás jelentős változásokat hoz a bestseller „életébe”. Az új alap már a formatervezőknek is több lehetőséget biztosított, ennek köszönhetően az új Caddy karizmatikusabb és aerodinamikusabb elődjéhez képest. A modern karosszéria ráadásul számtalan új megoldást is kínál, többek között motoros mozgatású oldalajtókat és csomagtér-fedelet, valamint extra-nagy felületű panorámatetőt. Feltétlen említést érdemelnek még az új LED-es első fényszórók és hátsó lámpák, az akár 18 colos könnyűfém kerekek és a Kessy kulcsnélküli rendszer is.
volkswagencaddy2020aA friss dizájn nagyobb belső térrel és digitális pilótafülkével párosul, a hosszú – Caddy Maxi – változatban két euro-raklap is elfér – többféle konfigurációban. A vezetőfülkében abszolút átalakult a műszerfal és a vezérlőelemek jó része: az új „Digital Cockpit” és a 6,5-10 colos infotainment rendszerek együttesét „Innovation Cockpit-nek” nevezte el a Volkswagen. ”. Az integrált eSIM-mel rendelkező online csatlakozási egységen (OCU) keresztül az utasok állandóan hozzáférhetnek a „Volkswagen We” mobilonline szolgáltatásaihoz és funkcióihoz, vagyis az új Caddy „mindig csatlakoztatott”. További újdonságot jelentenek a digitális gombok, melyekkel a fény, az audio és a menü funkciói vezérelhetők.
volkswagencaddy5aMindemellett az integrált asszisztens rendszerek biztonságosabbá és könnyebbé teszik a Caddy vezetését, hat közülük teljesen új. Így például a Travel Assist - mely először jelenik meg Volkswagen haszonjárműben -, vontatmány-asszisztens, valamint a hátrameneti manőverezést segítő Side Assist. A vezetéstámogató rendszerekhez hasonlóan a Caddy új négyhengeres motorjai is innovatívak. Nemcsak a 2021-es Euro 6 károsanyag-kibocsátási normákat teljesítik, de az új kettős adagolórendszert használják az 55 kW / 75 PS és 90 kW / 122 PS teljesítményű TDI egységekben. A két SCR katalitikus átalakítónak és ezáltal a dupla AdBlue befecskendezésnek hála a Caddy TDI erőforrásai a világ legtisztább dízelei tartoznak. Szintén hatékony és fenntartható a 84 kW / 116 LE teljesítményű turbófeltöltött benzinmotor (TSI)és a feltöltött földgázmotor (TGI) is.
volkswagencaddy5cAz új Caddy Cargo és különféle személygépkocsi- változatokban is megvásárolható lesz. AUtóbbiak felszereltségi szintjeinek megnevezését megváltoztatták: a jövőben az alapmodell a „Caddy” nevet viseli, ezt követi a „Life” specifikáció és végül a prémium „Style” zárja a sort. Ráadásul mindegyik jobban felszerelt, mint az előző modell azonos szintű változata volt.