Ford Transit Trail & Active 2020 - Kemény fickók

by Mészáros Gergely

A fokozott terepképességű Transit Trail és Active változatokat kifejezetten kemény útviszonyokhoz ajánlja a Ford. Ugyanakkor a részlegesen önzáró, mechanikus differenciálmű, illetve az Intelligens összkerék-hajtás mellé exkluzív külső és belső felszereltség is társul, hogy a sofőrök még nehéz körülmények között is számíthassanak az autójuk kényelmére és praktikumára.

„Az Active és Trail modellek jól példázzák, milyen sokoldalú is valójában a Transit-kínálat” - vélekedett Hans Schep, a Ford Európa haszongépjármű üzletágának ügyvezető igazgatója. „Mindenki megtalálja az igényeihez megfelelő Transitot – legyen az akár egy vállalkozó, aki gyakran az aszfaltos utaktól távol végzi a munkáját, vagy egy olyan család, amely kalandra termett autót keres.”
Nézzük először a Trail kiviteleket! Ahogy az már a bevezetőben is „elhangzott”, a Transit Trail és Transit Custom Trail megújult, kemény külső megjelenését és még sokoldalúbb képességeit elsősorban azok a pilóták és üzemeltetők találják majd hasznosnak, akik az aszfaltozott utaktól távol, kihívást jelentő környezetben is használni szeretnék a járművüket. Ennek megfelelően az első-hátsó lökhárítójuk alsó részét, valamint a karosszériájuk oldalát fekete védőelemek óvják. A matt fekete hűtőrács túlméretezett “Ford” felirata látványosan és egyértelműen jelzi, hogy bárhová képesek leszünk eljutni; de a „feelinghez” az egyedi tervezésű, 16 colos könnyűfém keréktárcsák és az első ajtókon elhelyezett “Trail” emblémák egészítik ki. A Transit Custom modellek emellett még tetősíneket és oldalsó fellépőket is kapnak.
A Transit Trail és a Transit Custom Trail fokozott tapadásról többféle hajtáslánc gondoskodhat. Az elsőkerekes verziókban széria az mLSD, azaz a részlegesen önzáró, mechanikus differenciálmű, de a Transit Trail Intelligens Összkerékhajtással is rendelhetők. A hajtáslánc-specialista Quaife-val fejlesztett mLSD automatikusan a legjobban tapadó kerékhez irányítja a nyomatékot, így burkolatlan utakon, murvás ösvényeken és csúszós felületen is magabiztosabban mozog a haszonjármű, amihez az átkalibrált Elektronikus Stabilitásvezérlési rendszer is hozzájárul. Az Intelligens Összkerékhajtás viszont ennél is többet tud, a fejlett rendszer az alapállapotnak tekintett hátsókerékhajtásból akár a vonóerő 50 százalékát is átirányíthatja az első tengelyhez, ha úgy érzékeli, hogy az útviszonyok és a vezető manőverei alapján nagyobb tapadás szükséges. Az AWD Lock funkcióval pedig a nagyon rossz tapadású utakon 50:50 arányban osztható meg a vonóerő az első és a hátsó tengelyek között. Ráadásul a sofőr a műszerfalon található Üzemmódválasztó kapcsolóval egy Csúszós út, illetve egy Sár/Kerékvályú beállítást is aktiválhat, ha szükséges. További pozitívum, hogy a kemény technika nem foglal el helyet a rakodótérből, vagyis a négykerekes Transit Trail ugyanolyan mennyiségű árut szállíthat, mint a hátsókerekes.
fordtransittrail2020cA Trail verziókat gazdagabb belső felszereltség jellemzi: az alapáron kínált bőr üléskárpitok nemcsak az utastér prémium minőségét erősítik, hanem strapabírók és könnyen tisztíthatók is. Az ugyancsak alapáras klímaberendezés a külső hőmérséklettől függetlenül komfortos környezetet teremt, a Quickclear fűthető szélvédő pedig jó szolgálatot tesz a fagyos téli napokon. Az alapfelszereltség része a motorosan behajtható külső visszapillantó tükör és az automatikus világítás is.
fordtransittrail2020kA 3000-3400 kg közti megengedett legnagyobb össztömegű Transit Custom Trail többféle (dobozos áruszállító, duplafülkés áruszállító és üvegezett) karosszériával, valamint kétféle tengelytávolsággal kapható. Ugyanígy a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű kategóriában a Transit Trail is, többek között dobozos áruszállító, duplafülkés áruszállító, üvegezett, szimpla- és duplafülkés önjáró alvázas kivitelben és több tengelytávolsággal rendelhető meg. Mindegyiket a Ford fejlett 2,0 literes EcoBlue dízelmotorja hajtja, 130, 170 és 185 lóerős csúcsteljesítménnyel. Mindezen túl a Transit Custom Trail modellek a szegmensben egyedülálló 2.0 EcoBlue Hybrid hajtással is választhatók.
fordtourneocustomactive05És most következzenek a sokoldalú Active kivitelek! A Transit és Tourneo Custom Active modelleket SUV-stílusú kiegészítők, egyedi dizájn-megoldások, gazdagabb felszereltség és még praktikusabb kialakítás jellemzik. A kalandkedvelő életstílushoz kialakított, tágasabb teret és nagyobb szállító kapacitást kínáló Active változatok szervesen beleillenek a Ford Fiesta Active és Focus Active személyautókkal megkezdett terméksorozatba. Többek között az olyan SUV-hangulatú külső kiegészítőinek is köszönhetően, mint például a spéci 17 colos felniknek vagy a tipikus hálómintás hűtőrácsnak. Az utasterük sem megszokott, mindegyik részleges bőrkárpitozású üléseket, valamint kék műszerfal-világítást rejt. Természetesen a Tourneo Curtom Active belsejének elrendezése a pillanatnyi igényekhez alakítható, az ülések variálásával megnövelhető az utasoknak vagy a csomagoknak jutó hely, de konferenciateremmé is varázsolható. Nem mellékesen a „fotelek” bekötési pontjai biztonságos kerékpár-rögzítő pontokként is használhatók.
fordtourneocustomactive01Az Active-sorozat motorkínálatában 130, 170 és 185 lóerős blokkok szerepelnek. Mindegyikhez kapcsolódhat automata és manuális sebességváltó is; az opcionális mLSD a manuális váltó esetén ikszelhető be az extrelistáról.
fordtourneocustomactive09Nem utolsósorban az új Trail és Active kivitelekben azok a fontos fejlesztések is megvannak, melyeket a Ford 2019-ben vezetett be a hagyományos Transitban. Többek között a FordPass Connect beépített modemje és a modern vezetéssegítő technológiák arzenálja. Az Active felszereltségű autók köre 2020 második felében tovább bővül majd, amikor a kisebb méretű Transit Connect Active és Tourneo Connect Active változatok is megjelennek.