E-Gen Power - Zéró-emissziós elektromos tengely

by Mészáros Gergely

Az Allison Transmission bemutatta az eGen Power™-t, a közepes és nagy teljesítményű tehergépjárművekhez fejlesztett, új zéró-emissziós elektromos tengelyeket.

egenpower2020

Az eGen Power család már a második olyan termék lesz, melyet a nemrégiben bejelentett teljesen elektromos, illetve elektromos hibrid meghajtási megoldásokra létrehozott ún. Allison eGen portfólión belül kínálnak. Ezen belül hamarosan érkezik az új eGen Power 100D, a 10000 kg tengelyterheléssel bíró, első elektromos tengely-típus az eGen Power szérián belül. Az eGen Power 100D az egyik legerősebb és teljesen kompakt e-tengely rendszer a világon közepes- és nagy-teherbírású tehergépjárművekhez. Két elektro-motort foglal magába, melyek egyenként 200 kW, azaz összesen 400 kW folyamatos erő előállítására képesek, de az összeadódó csúcsteljesítményük 550kW. Az eGen Power 100D-ben szintén megtalálható egy, a tengely közepén elhelyezkedő házba integrált két-sebességes váltó. A két-sebességes váltó nagyon magas indító vonóerőt, sebességet, hatékonyságot és egy opcionális differenciál-zárat is lehetővé tesz. Ez a hatékonysági mutató nagyobb teljesítménytartományban, vagy az akkumulátor-csomag kisebb méretében realizálódik, optimalizálva azt a gazdasági értéket, melyet az eGen Power elektromos tengelyek képviselnek.
fuel cell xl seriesEzek azok az előnyök, amiért a Hino Trucks és a Hexagon Purus úgy döntött, hogy integrálja az Allison eGen Power 100D meghajtást a Hino XL7 típusú járművébe, melyet nemrég, a 2020. október 5-én bemutatott „Project Z” zéró-emissziós jármű-fejlesztési programjában jelentett be a Hino Trucks. „A Hino Trucks és az Allison Transmission régóta fennálló partnerséget ápol, amit mi sem bizonyít jobban, mint az iparág vezető 5-éves hajtáslác-garancia és az állandó Allison-váltó kínálat minden hagyományos Hino gyártmányú teherautóban” – mondta Glenn Ellis, a Hino Trucks alelnöke. „Mivel elindítottuk a ZEV-fejlesztési (Zero Emission Vehicle) programunkat a Project-Z-t, reméljük, hogy az Allison eGen Power e-tengelyét beilleszthetjük leendő termék-kínálatunkba.” „Az Allison folytatja az Allison eGen márkanév alatti elektromos termékportfóliójának építését, mi pedig továbbra is azon dolgozunk, hogy a világ különböző járműgyártóival együttműködve, azok validációs programjain keresztül, minél előbb bevezethessük őket” – mondta Branden Harbin, az Allison Transmission globális marketing igazgatója. „Azt ígérjük a vásárlóinknak, hogy a világ legmegbízhatóbb és legnagyobb értéket képviselő meghajtási megoldásait kínáljuk számukra, hogy a leghatékonyabban dolgozhassanak. Szándékaink szerint továbbra is a kívánságaiknak megfelelő meghajtásokat fogjuk kínálni, függetlenül attól, hogy milyen erőforrással vagy meghajtási típussal kérik azokat.” Az eGen Power elektromos tengelyeket az Allison nemrégiben átadott 10.000 négyzetméteres - elektromos tengelyek fejlesztésére és gyártására létrehozott – telephelyén, Auburn Hills-ben (Michigan) fogják gyártani.