Scania R540 Fogyasztási bajnok

by Mészáros Gergely

A Scania ezúttal egy R540-essel bizonyította, be, hogy a egkisebb üzemanyag-fogyasztás a legnagyobb átlagsebességgel is társítható, és ezáltal verhetetlen kombinációt kínál az európai fuvarozóknak.

scaniar540aMár négy éve verhetetlen sorozatban. Ez a Scania eredménye az igen rangos német Zöld Tehergépjármű (Green Truck) megmérettetésen, amely egy olyan összehasonlító teszt, mely kifejezetten a legkisebb üzemanyag-fogyasztásra összpontosít. Ezúttal egy R540-es nyert. A Scania 25,14 liter/100 kilométer átlagos üzemanyag-fogyasztással és 80,42 kilométer/óra átlagsebességgel ismét bebizonyította, hogy a legüzemanyag-hatékonyabb tehergépjármű a hőn áhított Zöld Tehergépjármű címért folytatott küzdelemben. A 2020-as diadal már a Scania ötödik győzelme az évenként megrendezett verseny 2013-as megalapítása óta.
scaniar540bNégy egymást követő évben és különböző össztömeg-, illetve motorteljesítmény-kategóriákban nyertük el ezt a díjat, ami azt bizonyítja, amit oly sok európai ügyfél már tapasztalatból tud. Nevezetesen azt, hogy a Scania az üzemanyag-fogyasztás bajnoka a hosszú távú fuvarozásban“ – mondta Stefan Dorski alelnök, a Scania Tehergépjárművek üzletág vezetője. „Ezek a kecsegtető eredmények nemcsak az ügyfeleink nyereségessége szempontjából meghatározók, hanem ahhoz is jelentősen hozzájárulnak, hogy a Scania elérje a tudományos alapú szén-dioxid-csökkentési céljait a párizsi éghajlatvédelmi egyezménnyel összhangban.”
scaniar540cA Zöld Tehergépjármű tesztet két élenjáró német szaklap, a Trucker és a VerkehrsRundschau szervezi. A tesztet szigorúan felügyelik, és szeptemberben egy hét alatt hajtják végre közúti forgalomban Münchentől északra. Az olyan körülményeket, mint például a forgalom és az időjárás, egy viszonyítási alapul szolgáló tehergépjármű alkalmazásával egyenlítik ki, valamint mindegyik tehergépkocsi ugyanolyan gyártmányú gumiabroncsokon fut (egyforma kopottsággal és abroncsnyomással). „Ebben az évtizedben még a belső égésű motor és a gázolaj marad a közúti fuvarozási rendszerek fő pillére, ezért nagyon fontos az üzemanyag-hatékonyság folyamatos javítása” – mondta Stefan Dorski. „Habár a jövő a megújuló üzemanyagoké és a villamosításé, ez az eredmény akkor is egy nagyszerű teljesítmény a Scaniától.”