IVECO S-WAY NP 460 (LNG) - 2021-es Év Fenntartható Tehergépjárműve

by Mészáros Gergely

Rangos díjat nyert az IVECO S-WAY NP 460: a nyerges vontatók kategóriájában elnyerte a 2021-es Év Fenntartható Tehergépjárműve címet.

ivecoswaynpAz elismerést, amelyet most ötödik alkalommal osztottak ki, az olasz Vado e Torno szaklap hozta létre. A győzteseket egy szakújságírókból álló zsűri választja ki a Vado e Torno által bevezetett Fenntarthatósági Mutató alapján. Az IVECO S-WAY NP tervezése során felhasználták a márka földgázhajtás terén szerzett és az iparágban élenjáró tapasztalatainak legjavát. Úgy fejlesztették ki, hogy a járművezetőket, a flottaüzemeltetőket és a fenntarthatóságot középpontba helyező megoldások, illetve hálózatba kapcsolhatóságon alapuló személyre szabott szolgáltatások teljes körű csomagját nyújtsa.
ivecoswaynp2019dzMaurizio Cervetto, a Vado e Torno helyettes szerkesztője így nyilatkozott a győztesről: „Az IVECO S-WAY NP modellel az IVECO új mércét állít fel a termelékenység és a hatékonyság terén a hosszú távú fuvarozásra való, alternatív hajtású járművek körében. [...] Az IVECO S-WAY nemcsak az egyetlen 1600 kilométer hatótávolságú földgázüzemű jármű, hanem új üzemanyag-fogyasztási etalon is 24,3 kilogramm/100 kilométer értékkel. Az IVECO S-WAY NP a jól bevált hajtáslánccal elért műszaki teljesítőképességet [...] egy teljesen új, 12 százalékkal kisebb légellenállási együtthatójú fülkével egyesíti, ami az üzemanyag-fogyasztás jelentős csökkenését (akár 4 százalék) teszi lehetővé. Mindezt egy zászlóshajó megoldásaival és minőségi színvonalával, ami számottevően növeli a járművezető kényelmét és a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát. Az új fülke olyan környezetet teremt, amely lehetővé teszi a tér maximális kihasználását (2150 milliméter szabad belmagasság és csupán 95 milliméterre csökkentett magasságú motorsátor). A jármű még csendesebb is az eddiginél, belül és kívül egyaránt (a Piek-szabvány szerint). A számos vezetéstámogató rendszere mellett új hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatásokat is kínál, amelyek tovább fokozzák az összes fuvarozási mód fenntarthatóságát.”
ivecoswaynp2019csThomas Hilse, az IVECO márka elnöke hozzáfűzte: „Nagyon büszkék vagyunk erre a fontos díjra, amely alátámasztja azt az álláspontunkat, hogy létfontosságúnak tartjuk a földgázt a fenntartható hosszú távú fuvarozás megteremtésében. Ez az egyetlen azonnal rendelkezésre álló megoldás. Ez a kiindulási pont a nulla károsanyag-kibocsátáshoz vezető úton, és az IVECO S-WAY bizonyítja, hogy ez már a valóság. Teljesítményével, kedvező teljes birtoklási költségével, csendes működésével és nagy hatótávolságával pénzügyileg és környezetvédelmileg is fenntartható megoldást biztosít. Továbbá meghallgattuk a járművezetőket, és úgy alakítottuk ki a fülkét, hogy az otthonuktól távol is az otthonuknak érezhessék. Az LNG-töltőállomások infrastruktúrája gyorsan fejlődik, és már jelenleg is lefedi a fontosabb európai közlekedési folyosókat. A több országban is bevezetett támogatások, illetve egyéb ösztönzők egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó ajánlattá teszik ezeket a járműveket. Már érzékeljük a változást a fuvarozók gondolkodásmódjában, akik egyre nagyobb számban fordulnak hozzánk földgázüzemű megoldásokért. A legfontosabbként a bio-LNG már ma közel nulla szén-dioxid-mérlegű megoldást biztosít, kikövezve az utat a metánból előállított „kék” hidrogénen alapuló, nulla szén-dioxid-lábnyomú közlekedés felé.”
ivecoswaynp2019aAz IVECO több mint húsz éve folytat beruházásokat az alternatív hajtások terén. Így olyan gazdag tapasztalatokra tett szert több mint 35 ezer földgázüzemű jármű értékesítése kapcsán, amelyekkel ma meghatározónak számít az európai piacon a földgázhajtás tekintetében. Továbbá ennek a technikának az elterjesztésében is aktív szerepet játszik, valamint hidat teremt a különböző érintett felek között, akik kapcsolatba kerülnek ezzel az ágazattal. Ennek eredménye, hogy csupán néhány év alatt kifejlődött egy sűrű, egyedül Olaszország térségében mintegy nyolcvan LNG-töltőállomást magában foglaló hálózat. Ma ezzel a díjjal, az IVECO learatja az elismeréseket az elkötelezettségéért egy olyan termék kifejlesztése iránt, amely a megfelelő teljesítőképességet és a járművezetői igényekre szabott kialakítást a mára már elengedhetetlenné vált korszerű, fenntartható technikával társítja.