Ford Ranger alváz Variációk Rangerre

by Mészáros Gergely

A Ford Ranger választékában most először elérhető a fülkés alváz kivitel, mely jóval szabadabb kezet biztosít a felépítménygyártóknak.

fordrangerchassis2020A fülkés alváz a többi Ranger-változathoz hasonlóan nem önhordó felépítésű, így különösen erős és jól alakítható alapot képez az egyedi felépítményekhez. Az összkerékhajtásból eredő kiváló terepképessége, a legendás tartóssága, és a takarékos EcoBlue dízelmotor kifejezetten alkalmassá teszi az újdonságot építőipari, közhasznú és katasztrófavédelmi feladatokra is.
fordrangerchassis2020a“A Ranger fülkés alváz kivitelét azoknak szánjuk, akik különösen nehéz körülmények között dolgoznak, ezért teherbíró, kiváló terepképességű autóra van szükségük,” mondta Bagyó Dávid, a Ford Magyarország haszonjármű igazgatója. “A Ford A Ranger új változata az egyedi felépitményezhetősége miatt tényleg mindenre felkészíthető, és valóban mindenhová eljut, ahová csak kell.”
fordrangerchassis2020cA Ranger szimplakabinos és XL változatban is elérhető fülkés alvázas szerkezete hátul nagy teherbírású laprugókat használ, és méretes, sík helyet kínál a fülke mögött a felépítmények számára. A megengedett össztömeg akár a 3.270 kilogrammot is elérheti. A szimplakabin mögött 2.518 mm hosszú hely áll rendelkezésre, és a terep sem akadály: a szabad hasmagasság 237 mm (felépítmény nélkül), a gázlómélység pedig akár 800 mm is lehet, miközben a rövid túlnyúlások hatásosan növelik a hasznos terepszögeket. Ráadásul a maximális vontatóképessége 3.500 kg, ezáltal a nehezebb felszerelések is egyszerűen vontathatók.
fordrangerchassis2020csA Ford európai QVM hálózatának segítségével a Ford által is elfogadott egyedi felépítmények készíttethetők. Az amerikai márka fejlesztői a hálózat szakembereivel közösen alakították ki a legfontosabb részleteket, annak érdekében, hogy a leggyakoribb változatok (dobozos, billenő, emelőkosaras) a lehető legkönnyebben legyenek adaptálhatók. A QVM hálózat átalakításai nem befolyásolják a Rangerre érvényes, Ford által nyújtott garanciát. A vevők a Ford Speciális Járműtartozékok (SVO) kínálatából is válogathatnak, amelyben éppúgy található elektromos csatlakozó az utánfutóhoz, mint nagy teljesítményű akkumulátorok, és különleges biztonsági kiegészítő rendszerek (például olyan, ami csak álló helyzetben engedi működtetni a billenőplatót).
fordrangerchassis2020dA Ranger fülkés alváz 170 lóerős 2.0 literes EcoBlue dízelmotorjának maximális forgatónyomatéka 420 Nm, ezért a nagy terhelés sem jelent számára gondot. A sebességváltó hatfokozatú, kézi kapcsolású. Az egyszerűen, a középkonzolról kapcsolható összkerékhajtás alapáras, és a vezető menet közben is átválthat összkerékhajtásra. A felező segítségével a meredek emelkedők és a mély sár sem akadály. A Ranger fülkés alváz kivitele 2021 januárjától rendelhető.