FIAT Ducato MY2021 - Egy lépéssel a vetélytársak előtt

by Mészáros Gergely

A Ducatót 1981-ben mutatták be eredetileg, ám a most 40 éves haszonjármű fiatalosabb, mint valaha. Hogy mindig egy lépéssel a vetélytársak előtt maradjon, most alaposan megújult kapcsolódás, biztonság, környezetvédelem és kényelem terén – természetes azonban, hogy az alapvető értékeit megtartotta. A 2021-es generáció már rendelhető a FIAT Professional kereskedésekben.

A 40 éves FIAT Ducato 2020-ban Európa legnagyobb darabszámú haszonjárműve volt, amihze kiváló adottságaival és széles választékával egyaránt hozzájárult. De az olasz nem csupán előkelő pozíciójának megtartására törekszik, hanem folyamatosan fejlődik, hogy mindig, minden feladatra készen álljon, és kielégítse a tulajdonosainak mobilitási és szállítási igényeit.
Hogy a Ducato tovább erősítse vezető szerepét, a tervezők átfésülték a teljes autót, elsősorban a technológiai és kapcsolódási tartalmak fejlesztésére, a formavilág megújítására, a belső tér megjelenésének finomítására koncentrálva. Például a vadonatúj, teljesen digitális műszeregység rendkívül rugalmasan kezelhető: egyrészt a sofőr igényei szerint konfigurálható, másrészt a UConnect infotainment rendszerrel is kombinálható. Utóbbiak akár 10 colos képernyőt, csúcskategóriás (TomTom 3D térképekkel kiegészített) műholdas navigációs rendszert, továbbá vezeték nélküli Apple CarPlay/Android Auto okostelefon-csatlakoztatást is kínálnak. Ennek segítségével a vezető egyetlen érintéssel férhet hozzá a leggyakrabban használt fedélzeti funkciókhoz. Emellett megújult a műszerfal és kormánykerék formája, új a sebességváltó kar, átrajzolták az ajtópaneleket, továbbá automata szabályozású klímaberendezés várja a pilótát és az utasokat.
Teljesen megújult elektromos rendszerének köszönhetően az új Ducato a vezetőtámogató és életvédelmi rendszerek rendkívül széles skáláját vonultatja fel, melyekkel nemcsak a vezetési élmény jobb, de biztonságosabb a munkavégzés. Rendelhető például sebességhatároló berendezés, váratlan akadály előtti automata vészfék, jelzőtábla felismerés, éberség felügyelet, digitális belső visszapillantó, álló helyzetig fékező és onnan újra elinduló adaptív tempomat, dugókövető asszisztens, valamint sávban tartó rendszer; ez utóbbi három együttes alkalmazásával pedig a Ducato 2. szintű autonóm közlekedésre képes. Vagyis menet közben a vezetőtől függetlenül képes irányt váltani, valamint gyorsítani és lassítani. Szintén fontos adalék még az ESC rendszert kiegészítő keresztszél-támogatás, a vontatmány-stabilizáló rendszer, valamint az aktív parkolási asszisztens, amely félautonóm támogatást nyújt a párhuzamos és merőleges parkolási manőverek végrehajtásában.
fiatducatomy2021zs01Ezen túlmenően az internetes kereskedelem és a házhozszállítás terén várható ugrásszerű növekedés új elvárásokat és követelményeket fogja magával vonni a vezetési kényelemmel szemben. Erre az új Ducato olyan praktikus, intelligens megoldásokkal válaszol, mint a kulcs nélküli nyitás és indítás, az elektromos parkolófék, az Eat-and-Work utasülés, az okostelefon vezeték nélküli töltésére szolgáló rekesz, a kettős USB-A és USB-C töltőaljzat, a 230V háztartási elektromos aljzat, a nagyobb és tágasabb ajtópanelek, a gyorsan leolvasztható, beépített ellenállással működő, fűthető szélvédő vagy az automata szintszabályozós légrugózás. Ez lehetővé teszi a rakodóperem mélyebbre süllyesztését, nagyban megkönnyítve a be- és kirakodást. Az ülések szintúgy modernebb megjelenést és új párnázatot kaptak, ezáltal tágasabbak és kényelmesebbek lettek a korábbinál. Minden kivitelen alap az új, elektromos szervokormány, amely forgalmi helyzettől és terheléstől függetlenül pontosabbá és kényelmesebbé teszi a manőverezést.
fiatducatomy2021dzsAmi a motorokat illeti, az új Ducato a haszongépjárművek terén szerzett, hagyományos tapasztalatára építve egyrészt teljesen megújította a hajtáslánc-kínálatot, amely immár maradéktalanul teljesíti az Euro 6D-Final emissziós norma előírásait, másrészt nagy teherbírású homologizációval bővítette a kínálatot.
fiatducatomy2021cAz elődök erősségeit tovább örökítő motorok könnyebbek (így növelhető a hasznos terhelhetőség), valamint takarékosabbak és kevesebb CO2-t bocsátanak ki (akár 7%-kal, ami a kategória legjobb értékét eredményezi.) A motor tartóssága is javult: egyrészt jobban tűri a haszonjárművekre jellemző, nagy igénybevételt jelentő használatot, másrészt rugalmasabb és alacsonyabb zajszinten üzemel, mint a korábbi motorgenerációk, ami a használat kényelme szempontjából fontos. Az új Ducato négy teljesítményszinten (120, 140, 160 és 180 LE) lesz elérhető. Mind a négy elérhető az új, továbbfejlesztett hatfokozatú kézi sebességváltóval, míg a kilencfokozatú automata sebességváltó a három erősebb motorhoz rendelhető.
fiatducatomy2021zs05A három legbikább változatból nagy teherbírású (Heavy-Duty) változat is választható: : a kézi és automata sebességváltóval társítható erőforrások ugyanazt a magas forgatónyomaték-értéket kínálják, mint a normál teherbírású motorok: a legerősebb motor a kategória legmagasabb, 450 Nm-es értékét nyújtja. „Ahány feladat, annyi féle motor” – a kínálatot alkotó, összesen 13 különböző konfigurációból mindenki megtalálja a maga igényeinek leginkább megfelelőt.
fiatducatomy2021lyAz esztétikum is szerephez jutott a megújulása során. A Centro Stile formatervezési központ dizájnerei nagy gondossággal dolgozták ki az új Ducato vonalait és a belső tér ergonómiáját. Az orr kifejezetten merész kialakítást kapott, középen az új, ikonikus Fiat logóval, amely büszkén hirdeti az atessai üzemben gyártott modell hovatartozását. A hűtőmaszk, a motortér és az alsó védőelemek ugyancsak megújultak, összhangban a modern idők esztétikai elvárásaival és a FIAT-portfolió többi tagjával.
fiatducatomy2021oA szemlélő figyelmét ugyanakkor mindenekelőtt a nagy fényerejű, teljes LED-es lámpatestek hívják fel magukra, melyeket három részre osztottak. A legalsó LED-es szegmens felel az autó karakteréért, a középső rész a korábbinál 30 százalékkal nagyobb fényerőt nyújt, legfelül pedig az irányjelzők kaptak helyet.
fiatducatomy2021zsEzen túlmenően a maximális testre szabhatóság érdekében a 2021. modellévi új Ducatóhoz különböző felszereltségi csomagokat dolgoztak ki. Háromféle konfiguráció – Business, Business Plus és Lounge – érhető el, és mindegyik jóval gazdagabb tartalmat kínál, mint valaha.
fiatducatomy2021tVégül, de nem utolsósorban az új Ducato azon opciók terén is a legmagasabb szintű szolgáltatást kínálja, amelyek folyamatos kapcsolatot biztosítanak az autóipar három főszereplője: a gyártó, a kereskedő és a végfelhasználó között. . Ezek a megoldások mindenki számára előnyöket tartogatnak, hiszen a megosztott adatok folyamatos gyűjtése lehetővé teszi a személyre szabott ajánlatok összeállítását, az üzemeltetési és biztosítási költségek csökkentését, a kereskedői hűség fokozását, és így tovább.
fiatducatomy2021gyA 2021. modellévi, nyolcadik generációs Ducato mostantól az összes Fiat Professional márkakereskedésben megrendelhető. A kínálathoz nemrég csatlakozott egyébként az E-Ducato, a sikermodell első, tisztán elektromos változata.

Pin It