HyFleet Jön a hidrogénhajtású távolsági busz

by Szélpál Imre

A FlixMobility, a fenntartható és intermodális mobilitás vezető tech-mobilitási cége a Freudenberg Fuel Cell e-Power Systems-szel és a ZF Friedrichshafen AG-vel partnerségben részt vesz a nemrég megkezdett „HyFleet“ kutatási projektben.

HyFleet 1

A projekt konzorcium a közelmúltban hivatalos „UIA” (Unverbindliche Inaussichtstellung/nem kötelező erejű szándéknyilatkozat) formájában a német Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztérium részéről is megerősítést kapott. Ez a távolsági buszok számára történő magas teljesítményű üzemanyag cella rendszer fejlesztésére fókuszál, a szén-dioxid mentes mobilitás életrehívása érdekében. A technológia kifejlesztése után a FlixMobility 2024-ig üzemanyagcella meghajtású buszokat fog távolsági útvonalakon tesztelni, majd bevezetni Európában, hogy így is új sztenderdeket állítson fel. Az atmosfair nevű klímavédelmi civil szervezet együttműködő partnerként vesz részt a projektben, amihez a jövőben egy európai buszgyártó is csatlakozni fog. André Schwämmlein, a FlixMobility alapítója és ügyvezető igazgatója: „Büszkék vagyunk arra, hogy a HyFleet projekt keretében részt vehetünk az első, 2024-re elérhető európai üzemanyagcellás távolsági busz kifejlesztésében, a Freudenberggel és a ZF-fel közösen. Az üzemanyagcella technológia része a zöld mobilitási forradalomnak és lehetőséget nyújt a buszgyártóknak, hogy alakítsák a fenntartható mobilitás jövőjét.

HyFleet 2

Ezzel a projekttel tovább haladunk afelé, hogy emberek millióinak biztosítsunk fenntartható és megfizethető mobilitási lehetőséget. Teljes mértékben összhangban vagyunk az EU és Németország szén-dioxid semlegességi célkitűzésével, és készen állunk rá, hogy ehhez mi is hozzátegyünk. Nagyszerű látni, hogy a német kormány elismeri, hogy a közlekedési szektor karbonmentesítésének fel kell gyorsulnia, és kész támogatni a közösségi közlekedést ezen az úton.“ A FlixMobility modern flottájának és magas kapacitásának köszönhetően a távolsági buszos utazás már most az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési lehetőség. Az ügyfelek kompenzálhatják az utazás során keletkező szén-dioxid kibocsátásukat is. Emellett a FlixMobility sikeresen indított el biogáz hajtású buszokat 2021 júliusában, e-buszokat tesztelt Franciaországban és Németországban, illetve napelemmel felszerelt távolsági buszt is kipróbált. Most a vállalat még tovább szeretné fejleszteni a fenntartható mobilitást.

Pin It