Hyundai - Ausztriában üzembe állt az első üzemanyagcellás busz

by Szélpál Imre

A Hyundai Motor hivatalos forgalmazójaként a Hyundai Import GmbH átadta Ausztria első Hyundai ElecCity Fuel Cell autóbuszát, amely a bécsi Wiener Linien vállalat kötelékében szolgál majd. 

elecwien1

Ausztria első üzemanyagcellás autóbuszának átadására a Leopoldau Wiener Stadtwerke telepén felállított első hidrogéntöltő állomásának üzembe helyezésével egy időben került sor. A Hyundai ElecCity Fuel Cell ugyanis az első olyan hidrogénüzemű jármű, amelyet kifejezetten tömegközlekedési üzemre használnak Ausztriában. Ezzel egyidejűleg ez Hyundai első olyan hidrogénüzemű busz átadása is, amit egy városi autóbusz-üzemeltető társaság számára adnak át állandó személyszállításra Európában. A 180 kilowattos (kW) elektromos hajtáshoz két darab 90 kW-os üzemanyagcella állítja elő az elektromos energiát – amelyet öt tartályban tárolnak, összesen mintegy 34 kilogramm össztartalommal 700 bar nyomáson – a hidrogén és az oxigén kémiai reakciójával. A rendszert lítium-ion puffer akkumulátorok támogatják, amivel egyetlen feltöltéssel akár 600 kilométeres tisztán elektromos hatótávolságot tesz lehetővé. Az alacsonypadlós jármű 60 utas befogadására alkalmas. 

elecwien5

Ausztria első hidrogénüzemű autóbusza a "Hy Bus Implementation" finanszírozási projekt részeként érkezett, amelyet az Osztrák Klíma- és Energiaalap 1,8 millió euróval támogat és a "Green Energy Center Europe Codex" együttműködésében fejlesztettek ki. A projekt kezdeti helyszíne Bécs volt, majd más városok következtek, köztük Ausztria második legnagyobb városa, Graz. „Pontosan 30 évvel a Hyundai személyautói ausztriai értékesítési tevékenységének megkezdése után nagyon örülök, hogy a Hyundai, mint az alternatív hajtásláncok úttörője, ismét megfelel ennek az úttörő szerepnek és hidrogénüzemű buszt hozott Ausztriába” – mondta Roland Punzengruber, a Hyundai Import GmbH ügyvezető igazgatója.

elecwien4

„A Hyundai az „ElecCity” bevezetésével történelmet ír az osztrák tömegközlekedésben – a fenntartható és klímasemleges jövő érdekében.” A Hyundai-jal közösen most megkezdjük a hidrogénes autóbusz első hosszútávú tesztjét a teljes Wiener Linien hálózatban” – tette hozzá Günter Steinbauer, a Wiener Linien műszaki és üzemeltetési területért felelős ügyvezető igazgatója, a Wiener Linien igazgatóságának elnöke. A járművel szemben támasztott igények hatalmasak – de szilárdan meg vagyunk győződve, hogy nem fogunk csalódni. A zéróemissziós buszokra történő átállás a tömegközlekedésben igazi herkulesi feladat, amit csak a gyártókkal együtt lehet megoldani."

Pin It