Sidebar

Friday, 07, Oct, 2:49 AM

Vannak gyártók, akik nem képesek az észszerűség határain belül maradni, állandóan a limiten „táncolnak”. Ilyen például az AMG, csak ámulunk és bámulunk, hogy mit művelnek a Mercedesekkel – 1967 óta. Amit pedig az EQS-sel tettek, az már finoman szólva is feleslegesnek tűnik, egyszerűen észbontó dinamikával rendelkezik a „tuningolt” villanylimuzin. S ha valakinek mindez nem elég, akkor adnak hozzá egy olyan Dynamic csomagot, ami még ezt is négyzetre emeli…

Az EQS modellpalettáját „végigpörgetve” kiderül, hogy nincs belőle gyenge kivitel. Még az alapváltozat is 333 lóerős, „kábé” hat másodperces 0-ról 100-as sprinttel. Az 580-as jelzést viselő verzióban már 523 lóerő tombol, az AMG 53-as tesztautónkban pedig 658 lóerős… négy másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra. Ezt lehet még megspékelni egy - 2,1 millió forintba kerülő - AMG Dynamic Plus csomaggal, ami 761 lóerőt biztosít számunkra.  Nem mellékesen a két villanymotor 1020 Nm nyomatékkal „darálja le” a gumikat - 4Matic rendszer segítségével.
Tesztautónkban utóbbi csomag nem volt, úgyhogy „csupán” az alapértékekkel rendelkezett, de az adatai így is önmagukért beszélnek. Leírni könnyű ezeket, de átélni, megtapasztalni, hogy mire képes az EQS, az már más „tészta". Szóval, 658 lóerő és 950 Nm nyomaték áll a rendelkezésünkre az AMG EQS-ben, amivel röpke 3,8 másodperc alatt érhetjük el álló helyzetből a százas tempót, s kéttized „csúszással” esőben is képes erre. Minden porcikájából árad az erő, még jó, hogy az AMG-kre jellemző menetdinamikát - az EQS esetében is - a Performance 4MATIC+ összkerékhajtás felügyeli, gyakorlatilag fokozatmentesen elosztva a letaglózó teljesítményt az első és a hátsó tengelyek között, maximalizálva a tapadást. Ergo, „ő” felel ezért a csodás élményért: a nyomaték elosztását másodpercenként 160-szor végzi el. Felemelő érzés, ahogy bármely sebességtartományban minden kapkodás és idegesség nélkül szinte „robban” az elektromos luxuslimuzin, éppúgy, ahogy ezt egy S modelltől elvárjuk.
Ehhez profi társ a szintén körülbelül kétmilliót kóstáló, nagyteljesítményű kerámia fékrendszer, mellyel mindenkor tökéletesen uralható marad az autó. Érdekessége, hogy a rekuperáció hatással van a fékpedál nyomáspontjára, nagyobb tempónál nincs meg az a határozott érzés, nyomjuk és egyszer csak megáll a gép. És ez a kormány mögötti fülek egyszerre történő meghúzásával tovább fokozódik, mert bekapcsol az automatikus rekuperáció, ami figyelemmel kíséri az útviszonyokat, a kanyarokat, a közlekedési táblákat, valamint folyamatosan igazodik a körülöttünk lévő forgalomhoz. Ezért minden helyzetben, más és más féknyomásponttal találkozhatunk.
Na, ilyen a sport vagy sport+ állásban nincs, mintha kicserélnék az AMG EQS-t, azonnal azt kapjuk, amit várunk egy 440 milliméter átmérőjű kerámia-kompozit fékrendszer tárcsáitól. Csak halkan jegyzem meg, hogy egy A-osztályú Mercedes átlagosnak számító 17 colos felnije 43,2 centiméter! Éppen ezért a stuttgarti luxuslimuzin szórakoztató vezethetőséget nyújt a tömegéhez képest, pláne, hogy a kormányzása sem szintetikus, ráadásul az állítható futóműve is minden igényt kielégít. Elsősorban persze kifinomult utazóautó, még a vasúti sínek vagy a rossz minőségű burkolatok sem tudják zavarba hozni, a hatalmas, opciós, fekete színű, 21 colos kerekek ellenére sem. Egyedül a nagyon durva felületek által keltet rezgések jutnak el az utasokig. Ha sportosra vesszük a figurát, akkor is magabiztosan veszi az éles kanyarokat, hála az összkerék-kormányzásnak. A farhangsúlyos nyomatékelosztás még élvezetesé is teheti a fordulókat, ahogy bármiféle késlekedés nélkül kigyorsulunk belőlük. Érdemes azonban észnél lenni a beállításoknál, már Comfort módban is többet tud, mint amennyit a méreteiből gondolnánk, Sport fokozat további meglepetésekkel szolgálhat, Sport+ üzemben pedig a menetstabilizáló kiiktatására is lehetőséget ad.
Természetesen a légrugós futómű is AMG-hangolást kapott, az adaptív, elektronikusan változó lengéscsillapítás már-már bosszantóan tökéletes. Terhelésváltásnál is minimálisan leng ki a karosszéria, érezni a súlyát, ám stabil, megingathatatlan benyomást kelt, úthullámokon sem veszít a tapadásból. Alapból egyébként csupán hátul hajt, a hátsó tengely különösen erős elektromotorjához külön hűtésmenedzsment tartozik a folyamatos csúcsteljesítmény fenntartása érdekében.
Menet közben a főbb komponensek legkisebb „rezzenéseit” is nyomon követhetjük, méghozzá a három kijelző bármelyikén megtekinthetőek ezek az adatok, az AMG saját tartalmával bezárólag. Az AMG mérnökei nem rejtegetnek elölünk semmit: a leadott teljesítmény kW és Nm formában is megjelenik, ahogy a rekuperáció mínusz értékei is. Utóbbinál egy gigászi adatot is felfedeztünk, mikor erősre állítottuk a visszatöltést, a -290 kW – a komoly fékhatás ellenére sem – fékezi állóra az autót, ugyanakkor jelentős energiaspórolásban kezdhetünk vele. Emellett a villanymotorok hőmérsékletét, a légrugózás „munkásságát” is megfigyelhetjük, továbbá grafikus formában láthatjuk, hogy milyen szintű útegyenlőtlenségként hajtottunk át. Sőt, tized pontossággal kiderül, hogy milyen szögben fordulnak el az első és a hátsó kerekek. A hátsó tengely alapból 4,5 fokot „tud”, ám opciósan 10 fokig bővíthető. Pontosabban az 53-as kivitel esetében csak 9,1 fokig, a 21 colos felniken feszülő, igencsak széles 275/40 gumik miatt. Városban vagy parkoláskor jelentős hasznát vesszük ennek, hiszen az EQS tekintélyes méretekkel rendelkezik. Teljes hosszúsága 5216 milliméter, melyhez 1926 milliméteres szélesség és 1512 milliméteres magasság társul. A fordulóköre viszont mindössze 11 méter.
S ha már „félvér sportkocsi”, akkor kedvünkre állíthatjuk a hangját. A Sport fokozatokban alapból műhangot generál a belső térben a Mercedes, ami Sport+ állásban nyilván még mélyebb, még erőteljesebb orgánumra vált. Szerencsére ez bármikor kiiktatható, ha úgy gondoljuk, hogy nincs rá szükség. Amúgy ezen kívül is számtalan hanggal figyelmeztet minket, dominánsan mély, mormogó hangon jelzi az ajtók zárását és a töltés megkezdését, az induktív töltőn hagyott telefonért viszont finomabban szól.
Fogyasztás terén ugyancsak jól teljesít a legmérgesebb EQ modellünk. Igaz, legtöbbször meleg időben használtuk, szinte folyamatos légkondival és ülésszellőztetéssel, de néha leszakadt az ég is, és a határait is feszegettük néha-néha. Ehhez képest 23,5 kWh/100 km átlagot produkált. Ami a 107,8 kilowattos nettó akkumulátorkapacitásból kiindulva, 460 kilométeres hatótávot sejtet. Kicsit részletesebben lebontva ezt, tapasztalatunk szerint sportos használat mellett 33-35 kWh fogyasztással is számolhatunk, ami bő 200 kilométerre elegendő. Nyugodt tempóval „krúzolva” akár 20-21 kWh-val is beéri, 500 kilométer feletti hatótávot biztosítva. Reálisan nézve 420-440 kilométert simán tud a mindennapok során. A töltési lehetőségek szintén elkényeztetnek minket, bár 11 kW-os töltőről komoly várakozási idővel számolhattuk, illetve az otthoni hálózatról sem gyorsabb… Úgyhogy maradjunk a Mercedes által kínált gyorstöltési lehetőségeknél. A padlóban elrejtett, bruttó 120 kWh-os, kobalt tartalmú energiatároló a nagyfeszültségű villámtöltőn 200 kW-tal tankolható. Vagyis bő fél óra alatt 80 százalékosra tölthető az EQS. 11 kW-val kicsivel több mint 10 óra az állásidő.
Tankoláskor, ha már lecsúszott egy kávé meg egy kis sütemény, akkor a rekordgyanús méretű, 17,7 colos központi monitor is kínál néhány játékot. Ha van társunk, akkor 5-10 perces léghoki meccsekben mérhetjük össze a tudásunkat, de akár klasszikus tetris-szel is elüthetjük az időt. Vagy csak üldögélünk a 3,3 milliós Prémium Plus csomag részeként kapott, felettébb kényelmes multikontúr ülésekben. Szinte minden porcikájuk állítható, mi több a testünk adottságai alapján akár automatikusan is ránk szab egy üléspozíciót. Mindezen túl három fokozatban fűt és szellőztet, és masszírozással is kényeztet. A 3210 milliméteres tengelytáv és az előretolt A-oszlop bőséges helyet garantál a látványos kabinban. A Hyperscreen névre keresztelt kijelzőnek nincs párja a piacon jelenleg, amellett, hogy villámgyorsan működik, a grafikai megjelenése és a mérete egyaránt lenyűgöző. Egy 141 centiméter széles üvegfelület mögött kapott helyet két 12,3 colos és egy 17,7 colos kijelző, széleiken háttérvilágítással megtűzdelt, turbinát idéző légbeömlőkkel. A központi monitor mindent tud, amit ma az autóipar fel tud vonultatni, kezelése pofonegyszerű, mégis könnyű elveszni a menüjében a temérdek funkció és adat miatt. Ha nincs rá szükségünk, akkor ki is kapcsolható, ahogy az anyósülés előtti kisebb kijelző is, de a légkondi alsó menüsora ilyenkor is aktív marad.
Habár a kesztyűtartó pici, s még abból is elvesz egy csöppet az illatosító üvegflaskája, az ajtózsebek nagyok, a középső box pedig mindent visz. Mindegyik tároló bélelt, zörgésnek helye nincs, a pohártartó is összecsukható benne. Zavaró lehet azonban, hogy a finom bőrrel bevont könyöklő fedele nem állítható, s akaratlanul is elállíthatunk róla valamit az ujjainkkal. Előtte ugyanis kis kiálló szigetecske található, melyről közvetlenül elérhetők a legfőbb menüpontok. Érdekessége, hogy itt, a Start/Stop gomb felett van a vészindex gombja is. Ugyancsak innen vezérelhetjük a szintszabályozást.
Mivel az elektromos limuzin nevében ott az S betű, muszáj külön megemlíteni a második sort is. Szinte az összes kényelmi funkció rendelkezésére áll az itt utazóknak, ráadásul a kupés tetőív és a tetőablak ellenére is pazar a fej-és a lábtér. Még a fekvő pozíció is elférne, de nincs ülésállítási lehetőség. Ráadásul felnőtteknek picit furcsa az ülőlap és a háttámla által bezárt szög, a szokatlan üléspozícióért cserébe övlégzsák vigyázz a biztonságukra. Prémium szinten pedig kötelező a hangulatvilágítás, az EQS-ben 64 szín közül választhatunk. A négy zónára osztott világítás nagyon látványos, még az ülések körvonala is „fénylik”. Ha akarjuk, akkor egyszínű az egész, de variálhatunk is, s a zónák fényerőssége külön-külön állítható.
Az EQS csomagtartója bőséges, a hátsó ablakkal egyben nyíló elektromos ajtó 610 liternyi teret rejt, ez az ülések lehajtásával 1770 literesre bővíthető. A padló elülső részének felhajtásával a kábeleket is zárt rekeszbe rakhatjuk.
Az utasok végtelen nyugalomban és az ádáz csendben élvezhetik az utazást, még jóval autópálya tempó felett haladva is csak az ülésszellőztető finom zúgását hallani. Igazi luxus. Ebben a speciális EV gumiknak és a 0,20-as alaktényezőnek is nagy szerepe van. A végtelenül gömbölyded forma a meder alján évtizedek óta formázott folyami kavicsot juttatja az eszünkbe. Nyilván, a cél szentesíti az eszközt. Az AMG modell amúgy egyedi Black-panel hűtőráccsal dicsekedhet: függőleges pálcák díszítik az alapváltozat apró csillagjaival szemben; továbbá a lökhárító nyílásai is nagyobbak. És ennyi! Nincs olyan típusspecifikus, egzotikus eleme, amire vágyakoznánk. A kavics formát a hátsó részen is csupán egy apró légterelővel toldották meg. A hatalmas kerekek láttán is inkább egy négyajtós AMG GT jut az eszünkbe, mint a klasszikus S modell. A közeledésünkre rögtön felébred a tekintélyes karosszéria, s kitolja a süllyesztett és megvilágított kilincseit. A fényhíddal összekötött nagyfelbontású LED fényszórók is üdvözölnek bennünket, méghozzá nemcsak nyitáskor. Az adaptív távfény asszisztens szinte színházi fényjátékot űz a sötétségben, tűélesen megvilágítva vagy kitakarva a vezető számára fontos dolgokat, illetve a többi közlekedőt.
Egyébként az orra semmilyen formában nem nyitható, kivéve szervizbe. Alatta egy nagyméretű szűrő van, amely a gyár állítása szerint az utca porából a részecskék 99 százalékát képes megszűrni. Az ablakmosó folyadék utántöltésére szolgáló nyílás ezért a bal első sárvédőben kapott helyet, ami kicsit a mosógépek töltésére szolgáló kis kihajtható elrendezésre emlékeztet minket.
Mindebből kiderül, hogy inkább luxus, mint sportkocsi az EQS, az AMG logó ellenére is. Egy bizonyos tempó felett már nem nagyon lehet kihasználni a képességeit, versenypályára nem megyünk egy 2,7 tonnás autóval, meg amúgy is ez egy S-osztály, a luxus lenyűgöző fellegvára. Brutális tudása emiatt közúti „harcokban” lehet mérvadó. Ráadásul a Michelin egy olyan speciális abroncsot készít Pilot Sport EV néven hozzá, mely amellett, hogy képes megbirkózni az erőteljes AMG-EQS gyorsulással, alacsony gördülési ellenállású és életszerű használathoz is ideális. A pazar menetkomfort érdekében ugyanis habbetétekkel van kiegészítve.
S ha már a mindennapokról beszélünk, az AMG 250 ezer kilométert vagy tíz év garanciát vállal az akkumulátorcsomagra, de a fenntarthatósághoz mi is hozzá tudunk tenni egy kis odafigyeléssel. Hiszen választható opció az Eco töltés, amely csökkenti a maximális áramerőséget, ezzel kímélve a 811 lítium-ion cellából álló egységet.
S hogy miért kell egy 658 lóerős villanyautó a kínálatba? A válasz egyszerű: csak! Hogy legyen, hogy megmutassa a Mercedes, hogy ilyet is tud. Az EQS a saját mérése szerint is pusztán a maximális nyomatékának 10 százalékát használja fel autópálya tempónál, egy-egy dinamikusabb sprint is a feléből megvan. Azaz normál használatkor a teljesítmény több mint fele a polcon marad. Pozitívum, hogy a volánról vezérelhető vezetési mód téli állása visszaveszi a csúcsnyomatékot 500 Nm-re, ekkor lehelet finoman mozdítja meg magát. Nyilván ekkor is hat másodperc környékén érhetjük el a százas tempót. Sosem hagyja, hogy valaki a fejére nőjön.
Ráadásul szinte végtelenül pumpálhajtuk bele a pénzt, a konfigurátorban ezernyi opcióból válogathatunk. Amúgy bőven elég lenne a 450-es változat, összkerék-hajtással, 360 lóerővel és 680 kilométeres hatótávval. Tulajdonképpen mindegy milyen erőforrással vesszük az EQS-t, így is, úgy is a villanyautók trónján „csücsül”: egy gálánsan méretezett, előkelő kényelmű luxuslimuzin. Ha mindenképp AMG verzióban gondolkodunk, akkor jelenleg 67 milliós alapárral számolhatunk. Tesztautónk picivel a 80 milliós érték alatt állt meg.

Mercedes-AMGEQS534Matic2022
Mercedes-AMGEQS534Matic2022a
Mercedes-AMGEQS534Matic2022b
Mercedes-AMGEQS534Matic2022c
Mercedes-AMGEQS534Matic2022cs
Mercedes-AMGEQS534Matic2022d
Mercedes-AMGEQS534Matic2022dz
Mercedes-AMGEQS534Matic2022dzs
Mercedes-AMGEQS534Matic2022e
Mercedes-AMGEQS534Matic2022f
Mercedes-AMGEQS534Matic2022g
Mercedes-AMGEQS534Matic2022gy
Mercedes-AMGEQS534Matic2022h
Mercedes-AMGEQS534Matic2022i
Mercedes-AMGEQS534Matic2022j
Mercedes-AMGEQS534Matic2022k
Mercedes-AMGEQS534Matic2022l
Mercedes-AMGEQS534Matic2022ly
Mercedes-AMGEQS534Matic2022m
Mercedes-AMGEQS534Matic2022n
Mercedes-AMGEQS534Matic2022ny
Mercedes-AMGEQS534Matic2022nyito
Mercedes-AMGEQS534Matic2022o
Mercedes-AMGEQS534Matic2022p
Mercedes-AMGEQS534Matic2022q
Mercedes-AMGEQS534Matic2022r
Mercedes-AMGEQS534Matic2022s
Mercedes-AMGEQS534Matic2022sz
Mercedes-AMGEQS534Matic2022t
Mercedes-AMGEQS534Matic2022ty
Mercedes-AMGEQS534Matic2022u
Mercedes-AMGEQS534Matic2022u01
Mercedes-AMGEQS534Matic2022v
Mercedes-AMGEQS534Matic2022v01
Mercedes-AMGEQS534Matic2022x
Mercedes-AMGEQS534Matic2022x01
Mercedes-AMGEQS534Matic2022y
Mercedes-AMGEQS534Matic2022y01
Mercedes-AMGEQS534Matic2022z
Mercedes-AMGEQS534Matic2022z01
Mercedes-AMGEQS534Matic2022zs
Mercedes-AMGEQS534Matic2022zs01

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem